Elizabeth Taylor: Zbog genetske mutacije, postala je jedna od najljepših žena svijeta

Piše: Redakcija

Elizabeth Taylor bila je jedna od najslavnijih holivudskih glumica i žena čije su ljepota i čari zavođenja decenijama bili „top tema“ svjetskih medija.

Rođena u Londonu 1932, gradu u kojem je i počela glumiti, slavu je stekla već 1944, nakon pojavljivanja u filmu National Velvet, a debitirala u flimu s devet godina, kada je glumila u filmu There’s One Born Every Minute.

Slavu je stekla – bar tako danas tvrde brojni kritičari – zahvaljujući svom neobičnom talentu (bila je „naturščik“), ali i čudnovatim očima – bile su skoro ljubičaste boje i imala je duple trepavice. Kako se kasnije saznalo, rijetka genetska mutacija naziva distihijaza odgovorna je za stvaranje „najljepših očiju svijeta“.

Slikovni rezultat za elizabeth taylor

Udavala se osam puta za sedam supruga. Ima četvero djece, dva sina i dvije kćerke, a baka je postala u 39. godini. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva.

Pored ove mutacije, Taylor je imala brojne zdravstvene probleme.

Rođena sa skoliozom, glumica je slomila vrat tokom snimanja filma National Velvet, a istovremeno je bolovala od teške upale pluća te je imala traheotomiju (naziv za hirurški postupak pri kojem se na dušniku pravi otvor kroz rez na vratu ispod grkljana).

Zbog brojnih operacija postala je ovisnica o tabletama za bolove, zatim o alkoholu, a bila je i pušač… Taylor je bila prva glumica koja je otvorena govorila o ovisnostima s kojima se bori, te je 1984. počela program otrježenjenja.

Kako se suočavala s brojnim zdravstvenim problemima cijeli svoj život, postala je borac za one koji su bili teško bolesni, bila je pionir HIV/AIDS aktivizma, gay ikona…

Preminula je 2011, u dobi od 80. godina.

Elizabeth Taylor Eyes Older

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti