Napravite salatu bez koje Rihanna ne može

Piše: Redakcija

Slanutak ili leblebije su namirnica koja je idealna za zdravlje, pogotovo za osobe koje su na bezglutenskoj ishrani ili boluju od celijakije. Leblebije su vrlo zdrava namirnica koja je bogata bjelančevinama. U stotinu grama ove mahunarke nalazi se nešto više od 360 kalorija i čak 19 posto proteina. Ne čudi što je omiljena među osobama koje jedu isključivo hranu biljnog porijekla, ali i među onima koji vole eksperimentirati s ukusima poput slavne pjevačice Rihanne. Ona se ne odriče ničega u svojoj ishrani, a top formu zadržava redovnim vježbanjem. Svakog dana provodi barem sat vremena s ličnim trenerom u teretani. S obzirom na to da svoju ishranu temelji na bjelančevinama i zdravim masnoćama,voli da jede salatu na bazi leblebija.

Donosimo Rihannin omiljeni recept za salatu koja je hranjiva, jeftina i brzo se priprema.

Sastojci za jednu osobu:

100 grama kuhanih leblebija

pola manjeg krastavca

pola svježeg paradajza

dvije kriške luka

sol i biber po želji

jedna kašika maslinovog ulja

listići bosiljka za ukras

Priprema:

1. Potopite leblebije u vodu večer prije kuhanja, pa ga termički obradite na uobičajeni način. Za recept možete da iskoristite i kuhane leblebije iz konzerve.

2. Pomiješajte leblebije s nasjeckanim komadićima luka, svježeg krastavca i paradajza.

3. Sve zajedno dobro promiješajte, posolite, pobiberite i polijte s malo maslinovog ulja.

Salata od leblebija izvrsna je ideja za ručak i večeru, a možete je ponijeti i sa sobom na posao kao užinu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti