Brano Jakubović: Sve je lakše bez očekivanja

Piše: Redakcija

Nema dileme da je ova godina za grupu „Dubioza kolektiv” izuzetno uspješna. Album „Apsurdistan” promoviran u aprilu ove godine odlično je prihvaćen, koncerti puni, a publika oduševljena jednako muzikom, nastupima i spotovima. U isto vrijeme ovaj bend ušao je u četvrtfinale internacionalnog „Global Rockstar” takmičenja, gdje su se našli velikom podrškom fanova na Facebooku.

Iako na njihovom webu teritorija „Apsurdistana”  opisana fleksibilnom, proporcionalno prisutnoj količini gluposti, ovi momci sve rade suprotno tome. Deset godina rada koje su obilježili ove godine nije ih opčinilo, jer kako kaže naš sagovornik Brano Jakubović, neformalni PR benda, ništa ne očekuju. Samo rade ono što znaju i šta ih čini sretnim.

– Nismo imali definisane planove. Nemamo ih ni danas. Najvažnije nam je ono što radimo u ovom trenutku. U svojim glavama nemamo uopšte definiciju „uspjeha”. Najbitnije nam je da smo zadovoljni muzikom i tekstom koji smo napisali. Veoma smo sretni što ima ljudi kojima se sviđa to što radimo i da to možemo podijeliti s drugima. Obzirom na to da pišemo o temama koje su za nas bitne, lijepo je vidjeti da imamo dosta istomišljenika, kaže Brano na početku razgovora za AZRU.

Tokom godine imate oko 100 nastupa, a dio vremena provedete na putu ili u studiju. Vi ste živi dokaz da se može bolje od našeg sivila radom i talentom, a bez sponzora. Nekad je većina članova benda imala bar još jedan posao uz svirku, a danas, pretpostavljam, svi živite isključivo i samo od muzike?

– Za sve nas je najvažnija bila ta odluka ” šta želim biti kad porastem”. Vjerujemo u ovo što radimo i krenuli smo bez rezervnih planova i kalkulacija. Kažu da je talenat 10 posto, a 90 posto rad. Mi zaista radimo više od osam sati dnevno. Ne vjerujemo u romantične priče o umjetnicima koji spavaju do 12 sati. Nikome nije ništa palo s neba. Pa i Salvador Dali je imao režim četiri sata rada, pa 15 minuta spavanja.

 

Kompletan tekst  možete pročitati u print izdanju Magazina “Azra”  (broj 876)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti