Kate je bila opomena: Zvijezde otvoreno o bipolarnom poremećaju

Piše: Redakcija

Američka dizajnerica Kate Spade prošle sedmice je oduzela sebi život u svom stanu u New Yorku. Njeno tijelo je pronašla kućna pomoćnica. Za Kateinu porodicu samoubistvo je bilo šok, njena sestra je kazala novinarima da je Kate bolovala od teškog vida bipolarnog poremećaja tri ili četiri godine, i da se liječila sama – alkoholom. Hospitalizaciju je, navodno, izbjegavala, kako ne bi narušila vlastiti imidž, i imidž svog modnog carstva. Ovo je opomena, kaže, svima koji izbjegavaju liječenje, a svjesni su zdravstvenog problema.

Drugi razlog samoubistva koji se spominje u američkim medijima navodno je nedavni razvod od supruga Andyja. Dotuklo ju je, navodi se, što je suprug zatražio razvod, a ona se tome protivila. Izvori bliski paru istakli su kako su ona i Andy već neko vrijeme živjeli odvojeno. Navodno je Kate ostavila oproštajno pismo za njihovu kćerku Frances u kojem je, između ostalog, napisala: „Bea, uvijek sam te voljela. Ovo nije tvoja krivica. Pitaj tatu“.

No, za razliku od Kate koja o ovom problemu nikada nije govorila, brojne su poznate osobe u svojim intervjuima podijelile detalje problema s kojim se suočavaju. Jedna od njih svakako je poznata pjevačica Mariah Carey.

– Nisam željela vjerovati. Do nedavno sam živjela u izolaciji i stalnom strahu da će me neko otkriti. To mi je postalo preteško, nisam više mogla nastaviti tako živjeti pa sam potražila pomoć. Okružila sam se pozitivnim ljudima i potpuno sam se posvetila onome što volim, pjevanju i stvaranju muzike – izjavila je pjevačica prije dva mjeseca.

Borba s bipolarnim poremećajem Catherine Zete-Jones došla je do izražaja kada je njen suprug Michael Douglas prolazio kroz posljednje tretmane liječenja raka grla, ali je glumica svoju dijagnozu doživjela kao veliko rasterećenje.

Image result for Catherine Zeta-Jones

 

– To je najbolje što mi se dogodilo. Kad sam saznala da postoji naziv za moje emocije i da mi profesionalac može objasniti moje simptome, odahnula sam. Prolazim kroz nevjerojatno dobre trenutke i jako, jako loše, ali moj cilj je da pronađem sredinu – otkrila je ona.

Pjevačica Demi Lovato svoju je dijagnozu dobila s 22 godine, kada je bila na rehabilitaciji zbog depresije.  Ona je danas jedna od zvijezda koja redovno  govori o svojim borbama s psihičkim zdravljem.

Među zvijezdama koje su javno govorile o bipolarnom poremećaju su i poznati reper Kanye West, kao i glumac Rusell Brand.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti