Princ Philip proslavio 97. rođendan, daleko od očiju javnosti

Piše: Redakcija

Princ Phillip, suprug kraljice Elizabete II., koji je za razliku od rezervirane supruge otvoreniji i sklon šali, u nedjelju je proslavio 97. rođendan, prvi nakon što se i službeno prije nekoliko mjeseci povukao iz javnog života.

No, taj se događaj odvija bez ikakve pompe i princ, koji se polako bliži 100. rođendanu, ne planira nikakvo slavlje.

– Rođendan će provesti u privatnosti – kazala je glasnogovornica Buckinghamske palače. Dan ranije, kraljica je proslavila svoj 92. rođendan na tradicionalnoj vojnoj paradi u njenu čast.

Više od hiljadu vojnika učestvovalo je na paradi ‘Trooping the Colour’ kojom se obilježava službeni rođendan britanske kraljice. Parada je prvi put održana u 18. stoljeću.

Naime, Elizabeta rođendan slavi dvaput, prvi put u aprilu, kada je i rođena, no prema starom običaju službena se proslava rođendana britanskih vladara održava druge subote u junu. U aprilu se proslava obično održava u krugu porordice, dok je junska proslava vrlo svečana i raskošna.

Princ Philip ove godine nije bio uz svoju suprugu na tradicionalnoj paradi.

Vojvoda od Edinburgha pojavio se, međutim, na vjenčanju svog unuka, princa Harryja, s američkom glumicom Meghan Markle 19. maja, šest sedmica nakon operacije kuka.

Inače princ je postao poznat i po svojim neumjesnim šalama.

Naprimjer, Susanu Edwards, ženu u invalidskim kolicima i s psom vodičem, 2002. je pitao zna li da se danas jedu i psi.

Tada 13-godišnjem dječaku Andrewu Adamsu rekao je da je predebeo da bi mogao postati astronaut, a skandal je izazvao i kad je gluhoj djece rekaa kako nije ni čudo što su gluhi kad stoje blizu zvučnika, piše Hina.

Slikovni rezultat za princ philip

Pročitajte još