Turistički trend koji vrijedi isprobati: razmjena domova

Piše: Redakcija

Razmjena smještaja, home exchange, je sve popularnija pojava u turizmu. Koncept se temelji na boravku u tuđem stanu/kući, dok vlasnici borave u vašem domu – tokom vikenda, sedmicu ili dvije, a ponekad i duže. Za razliku od boravka u hotelima, korisnici home exchangea žive kao lokalno stanovništvo prilikom posjete stranoj zemlji. Sve više ljudi se odlučuje na ovakvu razmjenu domova s potpunim strancima.

Najčešći korisnici su starija populacija koja je fleksibilna s terminima svojih odmora, te roditelji s djecom, koji na ovaj način mogu uživati u slobodi nečijeg doma, umjesto skučenosti hotelskih soba. Česti korisnici su i mladi koji se odlučuju na vremenski ograničena putovanja. U home exchangeu se mogu naći mali stanovi, kao i prostrane porodične kuće s dvorištima. Najtraženiji objekti su kuće uz more i okeane.

Prednosti ovakvog načina turističkih putovanja su neograničene:

-ušteda na smještaju
-korištenje većeg prostora u odnosu na male hotelske sobe
-upoznavanje prijatelja “domaćina”
-proživljavanje regije i kulture na novi način
-dok ste na putu, neko brine o Vašem domu
-drugi se mogu brinuti i o Vašem ljubimcu i biljkama
-moguća je i razmjena auta, umjesto rent-a-cara, dodatna ušteda

Osim razmjene domova u isto vrijeme, postoji i razmjena vikendica, tj. objekata u kojima vlasnici ne stanuju. U tom slučaju razmjena ne mora biti istovremena.

Ovo je najbrže rastući segment u turizmu. Jedan od najpopularnijih internetskih servisa putem kojeg se pronalaze partneri za razmjenu kuća je homeexchange.com, pokrenuta u Americi 1996. godine. U 2011. godini je putem portala homeexchange.com u “razmjeni” učestvovalo 250.000 objekata, dok se za 2015. godinu predviđa čak 2.000 000 razmjena.

Ako uzmemo u obzir ponudu low-cost letova i ovakvu zamjenu smještaja, odmor u bilo kojoj svjetskoj destinaciji postaje lako dostupan velikom broju ljudi.

Ostali portali i servisi koji nude posreduju u razmjeni kuća su npr. 4homex.com, easyhomeexchange.com, intervac-homeexchange.com, 1sthomeexchange.com, knok.com..

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti