Subkulture: Znate li ko su gotičari?

Piše: Redakcija

Dobro došli u svijet gotičara, osoba koje ljepotu pronalaze u onom od čega većina zazire: grobljima, krvi, lobanjama, horor filmovima, šišmišima, tami, crnoj boji… Ipak, za čitanje priče o njima nije potrebna “roditeljska pažnja”, ni jastuk iza kojeg ćete povremeno skrivati lice, a i svaka predrasuda je suvišna. Barem u slučaju naše sagovornice.

Njeno ime je Arijana Kovačević. Tamna kosa, guste šiške, blijedi ten, tamnocrveni karmin, suknjica od crnog tila, crna majica sa širokim čipkanim rukavima, čipkane rukavice, čipkane crno-crvene štrample, srebreni nakit… Za styling bi joj svaka gotičarka bilo gdje na svijetu dala čistu desetku. Ali, nije sve u stilu. Arijana se, kaže, tako i osjeća. Gaji posebnu ljubav prema ovoj subkulturi o kojoj ne znamo mnogo. Neki ih se čak i plaše. Bez razloga.

– To je pretjerivanje. Ja volim lobanje, krv mi je fascinantna, groblja jako mirna i čudna mjesta, ali, osim toga, strašno volim kolačiće, mace i ostale slatke stvari. Gotika kao umjetnost jeste morbidna, ali ta morbidna umjetnost je, zapravo, prikaz realnosti života i to se ne može zanemariti. To je sve dio normalnosti, ali kao što je Morticia iz Addams porodice rekla: “Normalnost je iluzija: šta je pauku normalno, to je muhi katastrofa” – kaže Arijana.

Učenica je četvrtog razreda Srednje škole primijenjenih umjetnosti, smjer Tekstilni dizajn. Krajem ove godine postat će punoljetna. Vesela je, pjevuši dok pozira. Sretna je što će govoriti o sebi, razbijati predrasude… Roditelji je podržavaju. Gotički stil počela je “furati” prije šest, sedam godina, kada je prvi put ugledala Abby Sciuto iz serije “Navy CIS”. Oduševila se njenim stilom i odlučila ga je slijediti. Uporedo s tim oduševila se svim što je u vezi s gotikom: muzikom, historijom, razvojem ove subkulture.

Kompletan intervju možete pročitati u printanom izdanju magazina AZRA ( br. 877)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti