Skandal u britanskom zdravstvu: Hirurg osakatio stotine žena nepotrebnim operacijama dojki

Piše: Redakcija

Dr. Ian Paterson izveo je stotine nepotrebnih ili nepropisnih operacija dok je radio za fondaciju Heart of England pri NHS-u, britanskom ekvivalentu našeg Zavoda za zdravstveno osiguranje. Ukupno je 503 žena podnijelo zahtjev za odštetu, no čini se da je preko hiljadu pacijentica imalo nesreću pasti u ruke hirurga lakog na skalpelu.

Šokantna svjedočanstva
Pacijentice su medijima iznijele šokantne priče. Gail Boichat je ispričala da joj je hirurg 1995. postavio dijagnozu raka dojke i nagovorio je na lumpektomiju (uklanjanje zloćudnog tkiva dojke uz malo okolnog, zdravog tkiva). Međutim, poslije je kod drugog ljekara otkrila da nije imala rak.

– Trebala bih biti zahvalna na tome što zapravo nisam imala rak, ali ne mogu se pomiriti s drugom stranom priče. Nikako to ne mogu izbaciti iz glave, rekla je.

Dr. Paterson je na Gail i još 405 zdravih pacijentica izveo nepotrebne lumpektomije. Među žrtvama je i Jade Edgington, koja je imala 16 godina kada je podvrgnuta četirima nepotrebnim operacijama. Drugih je sedamsto pacijentica imalo rak dojke, ali je hirurg na njima izveo proceduru zvanu “cleavage sparing mastectomy”.

Ovu proceduru izumio je sam Paterson, no ona nikad nije odobrena u UK.

– Mnoge klijentice ponovno su oboljele nakon djelomične mastektomije”, istaknuo je odvjetnik Kashmir Uppal iz Birminghama, čiji ured zastupa 400 pacijentica.

Izvršni direktor Fondacije Heart of England, Dr. Mark Newbold, izrazio je žaljenje zbog onog što se dogodilo velikom broju žena.

Uprave ignorirale upozorenja

Dr. Paterson je radio u pet bolnica od 1993. do 2011., kad je napokon suspendiran. Još je 2004. interni izvještaj u jednoj od njegovih bolnica skrenuo pažnju na moguće opasnosti od izmišljenih operacijskih zahvata. Tek su u decembru 2007. nadređeni naredili Mr. Patersonu da prestane obavljati nepropisne zahvate. Ipak, ima dokaza da je nastavio s tom praksom do 2010. Pored sudskih procesa radi dodjele odštete oštećenim pacijenticama, britanska je javnost šokirana sporom reakcijom bolnica u kojima je Paterson radio. Zbog toga je pokrenuta nezavisna istraga toga zašto bolnice nisu reagirale na upozorenja o mogućim posljedicama njegovih operacija.

Oteo nam je ženstvenost

Policija istražuje moguće osnove za kaznenu prijavu za fizički napad na 450 pacijentica koje je operirao iako nisu imale rak.

– Da me je neko napao na ulici i posjekao nožem, sigurno bi išao u zatvor, primijetila je jedna pacijentica.

Žene koje je tretirao Paterson kažu da im je pogrešna dijagnoza i operacija nanijela duševnu bol.Jedna je pacijentica čak isplanirala vlastitu sahranu.

– Pretrpjela sam napad na svoje tijelo i duh, požalila se Paula Gelsthorpe iz Birminghama, koja je podvrgnuta dvjema nepotrebnim lumpektomijama.

– Stavite ga u sobu s nas tisuću pa da mi malo zarežemo u njegovo tijelo, izjavila je još jedna žrtva nepotrebne lumpektomije.

Neke pacijentice dodaju da im je Paterson oteo ženstvenost.

Sve zbog novca?

Po britanskim medijima, policija istražuje i optužbe da je Paterson potraživao naknade od osiguravatelja za više operacija nego što ih je obavio. Rodom iz Škotske, Paterson je oženjen i otac troje djece, a živi u kući vrijednoj 1,2 miliona eura. Na suđenjima ga zastupa Sindikat medicinskih branitelja. Po riječima glasnogovornika sindikata,

– Paterson ne smije davati izjave zbog povjerljivosti između liječnika i pacijenta te istrage koja je u toku.

Zbog hirurgove šutnje zasad nije poznato zašto je izveo toliko nepotrebnih i nepropisnih operacija. Teško je zamisliti da se radilo o nestručnosti ili neznanju. Je li ga možda vodila potreba da naudi pacijenticama? Ili je obavio te operacije iz financijskih pobuda?

Zbog tajnovitosti britanskog Zdravstvenog zavoda to možda nikad nećemo doznati.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti