Odlazak u 89. godini života: Preminuo Joe Jackson, otac Michaela i Janet

Piše: Redakcija

Joe Joseph Jackson, otac pjevača Michaela i Janet Jackson, preminuo je danas u 89. godini života. Joe je bio muzički menadžer i kreativni um koji je stvorio grupu Jackson 5, nakon čega je svome sinu Michaelu, te kćerki Janet osigurao da budu u grupi najpopularnijih muzičara na svijetu. No, uprkos tome, njegove odgojne metode i česti skandali na kraju su ga odvojili od djece. 

SANTA MARIA, CA - MARCH 8: Singer Michael Jackson (R) gestures as he and his father, Joseph Jackson, depart the Santa Maria Superior Court during the second week of Michael's child molestation trial March 8, 2005 in Santa Maria, California. Jackson is charged in a 10-count indictment with molesting a boy, plying him with liquor and conspiring to commit child abduction, false imprisonment and extortion. He has pleaded innocent. (Photo by Kimberly White-Pool/Getty Images)

Čak  i na svojoj samrti,  Joe Joseph Jackson bio je u centru skandala s obzirom na to da do posljednjeg trenutka nije dopustio članovima svoje porodice da ga posjete, kao ni to da budu upućeni u njegovo zdravstveno stanje. Naime, Joe je umro od raka gušterače. 

Joe je dok god je to mogao, štitio nasljeđe, kako ono muzičko, tako i novčano,  svog  sina Michaela, a s  jednakim žarom je branio i svoje odgojne metode.  Naime, otac jedanaestero djece je prije pet godina rekao da nimalo ne žali što je svoju djecu tukao i bio jako strog.

– Drago mi je što sam bio grub. Pogledajte što sam dobio od toga – izjavio je tada Joe Jackson o čijim su grubostima progovorila i njegova djeca.

Tako je  Janet Jackson otkrila je kako ga je cijeli život morala zvati Joseph, a ne tata. 

– Mislim da nam on želi samo dobro. Ne mislim da je način na koji je određene stvari rješavao bio najbolji, ali odradio je posao – izjavila je 2011. godine slavna pjevačica.

O tome kako ih je tukao progovorio je i Jermaine Jackson u svojim memoarima iz 2012. godine. On je tada otkrio kako su nakon škole morali vježbati i po pet sati, a ako bi nešto pogriješili u plesnoj koreografiji, natjerao bi ih da sami nađu prut kojim će ih istući. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti