Još jedna japanska princeza se zbog ljubavi odriče titule i nasljedstva

Piše: Redakcija

Japanska princeza Ayako (27) u novembru će se udati za uposlenika jedne pomorske firme i tako odreći svih carskih titula. Prema tradiciji japanskog imperija, sve žene koje se udaju za pučanina odlaze iz porodice i nemaju više obaveza ni prava članova carske porodice.

Princeza Ayako kćer je pokojnog princa Takamada, koji je rođak cara Akihita.

Profimedia

Ayako je upoznala Keija Moriyu (32) preko roditelja koji su zajedno radili u građanskoj organizaciji za ljudska prava. U vezi su godinu dana, a vjenčanje će biti 29. novembra u Tokiju.

Iako neće imati pravo na nasljedstvo, Ayako će dobiti jednokratnu isplatu od oko milion dolara. Njena starija sestra, princeza Noriko, također se udala za pučanina prije četiri godine.

Prošle godine svoje se titule odrekla i najstarija unuka cara Akihita, princeza Mako, koja se zaručila za studenta prava Keija Komura. Oni su vjenčanje zakazali za 2020. godinu, no Mako već godinu dana živi kao pučanka.

Reuters

Stroga pravila japanske monarhije nalažu da tron može naslijediti samo muški potomak, ali pokreću se rasprave o modernizaciji koja bi omogućila nasljeđivanje ženskih članova porodice. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti