Mojih 15 novogodišnjih odluka

Piše: Redakcija

Negdje dva dana prije ulaska u Novu godinu, koja, srećom, u sebi neće nositi nesretan broj 13 i s ono malo nade u bolji život, koja ti je ostala nakon preživljavanja iste te godine, zapadne te prilično nezahvalna dužnost da čitateljima pišeš o tome kako će u ovih narednih 365 dana sve biti sjajnije, bajnije, vedrije, optimističnije… Hoće li?
Ne znam… voljela bih misliti da hoće. I, jesam te noći s 31. na prvi u Novu godinu zaista ušla nasmijana, kao i u svaku dosad, iako sam znala da će sva ta euforija trajati do narednog jutra.

Slijedi novih 12 mjeseci, potpuno čiste, bijele hartije spremne za rukopise novih životnih epizoda s novim statistima i pokojom glavnom ulogom (nadam se). Na velike stvari nikad ne možemo utjecati, ali zato, možemo, na one manje, koje bi nas, ukoliko ih odlučimo promijeniti, zaista mogle učiniti srećnijim, optimističnijim. Zato je vrijeme za spisak novogodišnjih odluka! Nikad ih nisam pisala, a kažu, ako želje ne konkretiziraš, i svaku jasno definiraš, male su šanse da se ostvare. I, tako, poučena onim što nisam naučila i shvatila ove godine, niti svih prethodnih, odlučih spisak “instalirati” odmah pored kreveta, tako da će to biti prvo što ću vidjeti čim ustanem. Čisto da ne zaboravim…:)

1. Konačno otići zubaru… U Novoj godini treba se još više smijati, kako na tuđi, tako i na vlastiti račun i zato osmijeh mora biti savršen.

2. Prestati se družiti s ljudima koji te smaraju ili komunikaciju svesti na najmanju moguću mjeru. Danas je slušanje tuđih problema (ukoliko nemate mogućnost isključenja), luksuz koji bi se trebao platiti. Jer, problema nikad više, a strpljenja za slušanje istih, nikad manje. Dosta vam je vlastitih.

3. Jednako tako ignorirati hvalisavce, kako one virtualne (na društvenim mrežama), tako i one koje svakodnevno susrećete. Ne zbog toga što vas njihovo hvaljenje nervira, nego zato što ste sigurni da većina toga nije istina. Ako nešto vrijediš, hvalit će te drugi. Između ostalog, baš niko ne voli hvalospjeve.

4. U skladu s prethodnom tačkom, manje vjerovati u savršene brakove, jer ne postoje. Ili postoje u veoma malim procentima, te ne očekivati previše. U prilog ovoj tezi ide i nedavna vijest objavljena u Dnevnom avazu da se broj razvoda tokom 2013. u odnosu na 2012. povećao za 9,45 posto. Odluka: Brak prolongirati do daljnjeg.:)

5. Ne zavidjeti ljudima koji su u braku.

6. Konačno shvatiti da “žene lažu”! Pogotovo kada vam prepričavaju pojedine “savršene” epizode iz svojih života kao, naprimjer, kako su isprošene ili kako je njihov dom baš uvijek sređen, ručak im uvijek ispadne najukusniji, a i djeca su im najbolji učenici u razredu… Ako je zaista tako, imaju neki teži poremećaj. Pola baciti u vodu. Ne zavidjeti ženama koje lažu. 🙂

7. Prestati, ali zaista prestati vjerovati u romantične filmove! Nekidan mi je jedna starija, obrazovana i životnim iskustvom bogata gospođa rekla: “Ako čekaš princa na bijelom konju, obično dođe samo konj”.

8. Više ići na planinu i boraviti na zraku, kako bi konačno eritrociti došli na željeni nivo.

9. Zbog poslovnih obaveza, ne zaboraviti jesti.

10. Biti DVOSTRUKO bolja TETKA, sestra, kćerka, rodica, prijateljica…

11. Skinuti se s Facebooka i odmoriti od virtualnog svijeta barem jedan mjesec.

12. Ne ići u Albaniju na ljetovanje, osim u hotel s pet zvjezdica.:)

13. Pokušati više usrećiti ljude do kojih vam je stalo, ako ni zbog čega drugog, onda iz sebičnih razloga. I vi ćete se osjećati bolje kad nekome izmamite osmijeh na lice.

14. Manje analizirati propale veze i one koji su ih takvim učinili.

15. Više čitati! Pri tome ne mislim na čitanje 100 naslova i podnaslova dnevno, nego na najmanje dvije knjige mjesečno…
Sretna nam Nova godina!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti