Gia Carangi: Uspon i tragičan kraj prvog svjetskog supermodela

Piše: Redakcija

Bila je obožavana, oko nje se sve vrtjelo. Oblijetali su je modni kreatori, novinari, dizajneri. Krasila je naslovnice gotovo svih vodećih svjetskih medija.

Bila je prvi supermodel na svijetu, a njena pojava kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina promijenila je modni svijet.

Porijeklom Italijanka, u čijoj ljepoti su se ogledali i irski i velški geni, Gia Carangi je bila toliko popularna da su, onda tek početnicu, Cindy Crawford nazivali “mala Gia”.

Preselivši se 1977. godine iz rodne Philadelphije u New York, Giji je trebalo tek godinu dana da stasa u profesionalnog modela, kojeg su željeli angažirati apsolutno svi urednici i dizajneri, a s njom su najradije sarađivali fotografi Francesco Scavullo, Arthur Elgort, Richard Avedon, Denis Piel i još cijela plejada uglednih likova iz umjetničkih krugova iz 1979. i 1980. godine.

Kobni ulazak u njujoršku elitu

Gia je bila jedini model koji je naslovnicu “Cosma” ukrasio čak dvaput u istoj godini, a regularno se pojavljivala i u američkom, britanskom i pariškom Vogueu, i to s one najbitnije, prednje strane. Do 1978, Gia je postala najveći svjetski model svoje ere.

Slava joj je donijela status pravog celebrityja i ulazak u njujoršku elitu, pa je tako postala redovni gost kultnog kluba Studio 54, gdje je počela koketirati s drogama. Počela je s marihuanom, a onda su uslijedili kokain i heroin.

U oktobru 1978. Gia je imala prvo veliko snimanje s fotografom Chrisom von Wengenheimom. Na snimanju je upoznala kozmetičarku Sandy Linter, u koju se i zaljubila. Naime, jako se puno pričalo o njezinoj “agresivnoj” seksualnosti. Mnogo se pisalo o tome da je pokušavala zavesti djevojke sa snimanja. Ipak, drugi su govorili da je njezina seksualna taktika bila više dječija nego predatorska. Iako joj je bilo lako privući pažnju žena, Gia je žudjela za ljubavlju i sigurnošću stabilne veze.

Nije prošlo puno vremena i Gia se vratila kući. Tokom zime 1985., počela je sumnjati da ima AIDS. Kad joj je nekoliko mjeseci kasnije bolest i dijagnosticirana, to je nije iznenadilo. Iako je bila jedna od prvih žena u Americi za koju se zna da je umrla od AIDS-a, bolest je već prodrla u svijet mode i morala je dobro znati što je čeka.

Pretpostavlja se da se virusom HIV-a zarazila preko igle kojom je ubrizgavala heroin.

Kako se situacija pogoršala, njezina majka nije dopuštala posjete i boravila je u njenoj blizini sve do Gijine smrti 18. studenog 1986. godine.

Niko nije znao za Gijinu smrt, pa se niko nije pojavio na sprovodu. Tek nakon nekoliko sedmica objavljena je vijest o smrti, koja je izazvala šok u javnosti.

Glamurozan život i tragičan kraj Gije Carangi dobio je i svoje mjesto na filmu. Nju je u HBO TV filmu iz 1998. fantastično igrala slavna Angelina Jolie.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti