Arijana Žiga: Zadržat ću za sebe hoću li tužiti Hankinog sina

Piše: Redakcija

– Izašla sam iz trolejbusa, na prvoj stanici poslije Željinog stadiona. Krenula sam prema pješačkom prelazu, žena pored mene je razgovarala na telefon, mimoišle smo se. Ispred mene su bile dvije starije gospođe, odjednom jak udar u leđa. Nisam ga očekivala, prepala sam se. Poletjela sam, a potom i pala na zemlju. Moje tijelo je bilo kao od gume. Pokušala sam da ustanem, međutim, neuspješno. Bol je bila velika. Čula sam glasove, svega se sjećam.

Neki čovjek mi je rekao da se ne pomjeram, da ne žmirim i da ne zaspim. Pored njega je čučnuo Mirza (Brkić, op.a) i rekao mi: “Ustanite gospođo, molim vas”. Kako ću da ustanem? Polomljena sam, pomislila sam – ovim riječima Arijana Žiga (53) iz Sarajeva, za naš magazin, opisuje noć kada ju je, zajedno sa još dvije žene, Magbulu Džuderiju i Ismetu Kovač, džipom marke Nissan, u utorak uvečer u sarajevskom naselju Grbavica, udario Mirza Brkić, sin pjevačice Hanke Paldum i menadžera Muradifa Brkića.

 Bez objašnjavanja

Prema izvještajima Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), nesreća se dogodila oko 17 sati u Zvorničkoj ulici, u blizini trolejbuske stanice, kada je vozilo Nissan udarilo u pješake. Vozač automobila Mirza Brkić (29) je pritvoren pod sumnjom da je ugrozio sigurnost javnog saobraćaja. Test krvi pokazao je da je u trenutku udesa bio pozitivan na amfetamin (speed žargonski). Amfetamin povećava stepen budnosti i izaziva euforiju. Ne uzrokuje fizičku, ali izaziva snažnu psihičku ovisnost.

Nakon saslušanja, Brkić je posjetio jedan naš dnevni list i naglasio kako nije bio pod djejstvom nikakvih psihoaktivnih supstanci, te da žali što su tri žene povrijeđene. Njegova majka Hanka Paldum, novinarima se nije javljala na telefone, niti je objašnjavala situaciju.

Prema riječima Biljane Jandrić, portparola Kliničkog centra Univerzieta u Sarajevu (KCUS), Kovač je nakon ljekarskog pregleda kući puštena iste večeri, dok je Džuderija na liječenju zadržana do 17. janura. Treća nastradala, Arijana Žiga se i dalje nalazi na Odjelu za ortopediju i traumatologiju.

U vrijeme naše posjete uz Arijanu su bili i njeni sinovi Ensar i Nihad. Svakog dana su uz majku. Brinu se da joj ne fali ništa. Arijanina jedna noga je kompletna u gipsu. Kada ju je udario Nissan, slomljeni su joj potkoljenična kost i desno rebro. Oko vrata je i šanc kragna.

Noga u gipsu

[anter]Mirza je dolazio u srijedu ili u četvrtak uvečer u bolnicu, bilo je oko pola devet uvečer, prevario je nekako i portira da uđe. Nije se izvinio. Samo je rekao: “Došao sam da ispunim svoju dužnost!!![/anter]

– Narednih šest sedmica ja ću praktično biti nepokretna. Osjećam nesvjesticu – kaže nam i rukom pokušava da nam obezbijedi jedan ćošak kreveta, kako bismo sjeli. Dlanovima skriva lice, ne želi pokazati suze.

– Da li su Vas kontaktirali ili Vam u posjetu dolazili Hanka i njen sin?

– Hanka nije, nisam očekivala niti očekujem da će to uraditi. Ona se nakon ovakvih i sličnih situacija i ne oglašava. Nikad. Nije se oglašavala ni nakon slučaja s motorom. Ja ležim u krevetu, njen sin je u gradu. On je dolazio u srijedu ili u četvrtak uvečer, u bolnicu, bilo je oko pola devet uvečer, prevario je nekako i portira da uđe. Nije se izvinio. Samo je rekao: “Došao sam da ispunim svoju dužnost!!!” On je svoju dužnost ispunio kada je udario mene i dvije žene.

Kompletan tekst u printanom izdanju magazina “Azra” (broj 882)

[nggallery id=409]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti