Jordan Belfort: Upoznajte pravog vuka s Wall Streeta

Piše: Redakcija

Ukoliko još niste pogledali novo ostvarenje koje rediteljski potpisuje Martin Scorsese – “Vuk s Wall Streeta”, nemoguće je da barem niste čuli za ovaj film, koji bi, prema svemu sudeći, glavnom junaku Leonardu DiCapriju mogao donijeti i Oskara za glavnu ulogu.

Film, koji ima pet nominacija za Oscara i koji ovih dana igra i u kinima širom naše zemlje, držat će vas tri sata prikovanim za fotelju ili sjedište u kinu, a da pri tome nećete osjetiti potrebu čak ni da odete u toalet. Baziran je na istinitoj životnoj priči brokera s Wall Streeta, Jordana Belforta (51), koji je, krajem osamdesetih i devedesetih znao zarađivati 23 miliona dolara za samo dva sata. Živopisna priča u kojoj se isprepliću moć, bogatstvo, ali i poroci poput opijanja i šmrkanja kokaina bez ikakve mjere, završava Jordanovim odlaskom u zatvor.

Jahta Coco Chanel

Ipak, Belfort je kao mladi broker proveo na Wall Streetu vrlo kratko vrijeme, a nakon kraha burze 1987. godine ostaje bez posla. Slučajno je nabasao na neku firmu na Long Islandu, koja je trgovala dionicama malih obrtničkih preduzeća, smještenih u neuglednim dijelovima Amerike. Ono što je na Wall Streetu vrijedjelo hiljadu dolara, ovdje nije prelazilo cijenu od nekoliko centi. Kao vrstan prodavač, Belfort je upravo tu otkrio svoje carstvo. Osnovao je kompaniju Stratton Oakmont i zaposlio 50-ak brokera, koji su doslovno presipali iz šupljeg u prazno. Krajem osamdesetih i tokom devedesetih, sugestivnom taktikom trgovačkih putnika pumpali bi vrijednost dionica, zgrtali najprije stotine hiljada, a kasnije i milione dolara te, dakako, u određenom trenutku ostavljali investitore na cjedilu.

– Bio sam pametan dečko, odličan prodavač, stvoren za zaradu. Moji uzori su bili Gordon Gekko u filmu “Wall Street”, igrao ga je Michael Douglas, i Richard Gere u filmu “Zgodna žena”. Želio sam najbolje od svega – predsjedničke hotelske apartmane, umjetničke aukcije, jahte, helikopter… Od prve veće zarade kupio sam bijeli ferari, jer je baš takav Don Johnson vozio u “Miami Vice”. Želio sam biti ultimativni bogataš s Wall Streeta. A, onda… nisam se baš mogao sjetiti da je lik kojeg je igrao Richared Gere ikada zaspao u tako velikoj hrpi kokaina koja je podsjećala na jastuk ili da je molio staru tetku svoje supruge da mu krijumčari novac iz Amerike u Evropu – prisjeća se raskalašenog života koji je vodio prije svoje tridesete.

vuk s wall streeta web

Kako u Stratton Oakmontu nije bilo kodeksa Wall Streeta, u kompaniji su se održavale prave orgije, seksa i droge bilo je napretek, organizirane su zabave po mondenskim mjestima, koje su koštale kao sam đavo, a sam Jordan kupio je jahtu kojom se nekad vozila Coco Chanel, samo što je na njen krov instalirao i helikopter. No, takvo nešto nije moglo dugo trajati.

Belfort je uhapšen i, nagodbom s tužiteljem, odležao je 22 mjeseca zatvora. Danas, novac koji je zaradio prevarom, više od 100 miliona dolara, vraća ljudima koje je prevario. Do sada je vratio blizu 12 miliona.

Nakon što je odležao kaznu i izašao 2004. godine, napisao je knjigu “Vuk s Wall Streeta”, koja je, zapravo, poslužila kao predložak za Winterov scenarij. Leonardo DiCaprio je već godinama preklinjao Martina Scorsesea da snime ovaj film, a to vrijeme konačno je došlo prošle godine. Kako bi što vjerodostojnije odigrao Jordana, Leonardo je s njim provodio sate i sate. Na pitanje šta mu je bilo najteže odglumiti, Leo je kazao kako su to bili motivacijski govori, koje je Jordan držao uposlenicima svoje kompanije.

Komletan tekst možete pročitati u printanom izdanju magazina AZRA (br. 883)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti