Ni zdrav ni hranjiv i pun zamki: Da li je smeđi šećer velika prevara

Piše: Redakcija

Bijeli ili žuti šećer, šta je zdravije, pitanje je oko kojeg rasprave traju decenijama. Za razliku od brašna i pirinča, za šećer to ne važi. Iako je ponekad jako skup, smeđi ili žuti šećer ne treba smatrati zdravijom alternativom.

 Količina kalorija i ugljenih hidrata u žutom šećeru nešto je manja nego u bijelom kristal šećeru, ali žuti šećer još može imati značajan uticaj na nivo glukoze u krvi. Ako ga konzumirate u velikim količinama, može izazvati porast šećera u krvi ili hiperglikemiju. Dakle nije za dijabetičare koji moraju da izbjegavaju epizode hiperglikemije koliko je god moguće. 
  
Zašto je smeđ? 
  
Žuti šećer boju duguje melasi koja ostaje, tj. koja se dodaje tokom obrade (zavisno od proizvođača). Žuti šećer je u najboljem slučaju tek delimično rafinisan, a često jednako rafinisan kao kristal šećer. Međutim, melasa mu daje jedinstven ukus i svojstva za kuhanje. Melasa je gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sok koji je nusproizvod, tj. ostatak nakon kristalizacije u postupku proizvodnje šećera od šećerne repe ili šećerne trske. 


  
Šta sadrži? 
  
Zbog dodatne melase, žuti šećer ima nešto veći sadržaj vlage od bijelog kristal šećera. Prisutnost vlage daje mu jedinstvenu teksturu, ali vlaga ne pomaže u smanjenju broja kalorija i ugljenih hidrata. Jedna kašika žutog šećera još sadrži oko 60 kalorija i 15 grama ugljenih hidrata, u suštini isto kao kristal šećer. 
  
Uobičajene zamke 
  
Kao i kod bilo kog unosa ugljenih hidrata, unos žutog šećera treba pažljivo odmjeriti. Lako je unijeti previše žutog šećera, pogotovo kad ga dodate u druge namirnice. Na primjer ako za doručak pojedete šoljicu kuhane kaše, unijećete 30 grama ugljenih hidrata. Dodavanjem dvije kašike žutog šećera udvostručiće se ukupna količina ugljenih hidrata na nevjerovatnih 60 grama. 


  
Hranljive materije 
  
Naučni rezultati ne podržavaju ideju da je žuti šećer bitno hranljiviji od bijelog kristal šećera. Iako melasa ipak sadrži neke minerale i elemente u tragovima, količina melase koja se dodaje u žuti šećer nije tako velika da bi donijela velike prehrambene koristi. Dakle kod konzumiranja žutog šećera treba paziti na količinu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti