Zvezdana Stojaković: Kad pogledam u Petra, sve muke nestaju

Piše: Redakcija

Život puni smisao dobija onog trenutka kada imate tu sreću i ostvarite se kao roditelj. A, ovakva sreća prije nešto duže od tri mjeseca zakucala je i na vrata urednice i voditeljice emisije “Sav taj sevdah” Zvezdane Stojaković. Lijepa voditeljica Face televizije je početkom novembra u sarajevskoj klinici “Jezero” na svijet donijela zdravog dječaka, te se prvi put ostvarila kao mama. Mali Petar, kako su ona i njen suprug Boris nazvali svog sinčića, danas je centar njihovog svijeta. Priznaju da navikavanje na novog člana porodice i zadovoljavanje svih njegovih potreba u početku i nije išlo baš glatko, ali danas je sve mnogo jednostavnije. Zvezdana se čak vratila uređivanju i vođenju emisije “Sav taj sevdah”, ali će gledatelji jutarnjeg programa na nju morati još malo sačekati. U međuvremenu, uživa u svakom trenutku provedenom sa svojim sinom i svemu što majčinstvo nosi.

Mali Petar se rodio 7. novembra. Kako napreduje?

– Petar je rođen s tri kilograma i kada je napunio tri mjeseca, imao je šest kilograma. Znači da je udvostručio svoju porođajnu težinu. Napreduje, hvala Bogu, super. Već nosi stvari za šest i devet mjeseci. Iako je dobio tri kilograma, nije bucmasta beba, nego je duga bebica. Ponosim se njime, pogotovo kada odemo kod pedijatrice Branke i kaže da je on divan, njegovan i sve šarmira oko sebe.

Kakva je beba, spava li na vrijeme, poslušna ili…?

– Uh, ovo mi je smiješno baš. Spava kada on hoće… Prva dva mjeseca spavao je samo na meni, a sada spava sam, ali samo na stomaku. Tokom dana spava u kolicima, jer se budi svaki čas, pa ga zaljuljam u kolicima da nastavi. Ne bih se baš pohvalila da je poslušan. Sve je po njegovom, više smo mi poslušni. Sada ne voli ni odlazak u šetnju ni vožnju autom ni u kolicima, osim kada spava, i to na stomaku. Ono u čemu najviše uživa jeste kupanje i kada mijenjam pelenu i raskomotim ga, ne voli ni skafander, ni jaknu, tu je na mene, ni ja ih ne volim.

Dojite li ga?

– Da, dojim ga i uživam u tome. Toliko obostrane ljubavi i topline, svakoj ženi bih preporučila da doji, jer samo na taj način beba osjeća 100 posto sigurnost i pažnju. Rekla bih da treba biti uporan i ne odustajati, iako je na početku teško, kasnije se sve savlada. Ipak je majčino mlijeko najzdravije, najbolje i besplatno je.

Obično sve novopečene mame imaju problema s dojenjem i dojkama. Jeste li imali slično iskustvo?

– Nažalost, imala sam upalu i jedan dan visoku temperaturu, dok je još bio novorođenče, ali na “Jezeru” su mi pomogli moj doktor i sestra, tako da je prošlo za nekoliko dana i uz pomoć domaćeg recepta – kupusovog lista. I, svakako, podrške supruga koji me je ohrabrivao jer je dojenje bilo bolno.

Koliko Vam je trebalo da se oporavite od poroda? Ko Vam je najviše pomagao tih prvih dana oko bebe?

– Moram priznati da se nisam baš klasično oporavljala u smislu da sam ležala i spavala. Toga nije bilo. Petar je tražio pažnju 24 sata, tako da i nisam imala vremena da razmišljam o oporavku ili o tome da li me nešto boli. Najviše vremena smo bili nas troje, uvečer je dolazila babica Željka dok nije otpao pupak i moja mama, a poslije smo sve sami.

Kompletan intervju možete pročitati u printanom izdanju magazina “AZRA”( br. 887)

Pročitajte još