Najčešće greške u njegovanju

Piše: Redakcija

ODLAZITE NA SPAVANJE SA ŠMINKOM

Odlazeći u krevet sa šminkom dozvoljavate mastima, uljima i odumrlim stanicama kože da se akumuliraju tokom noći. Zbog šminke na očima rizikujete i konjunktivitis i crvenilo očiju. Stoga, umjesto da ujutro pokušavate sat vremena popravljati posljedice zaboravljenog make-upa, prije spavanja uvijek temeljito očistite kožu.

NE PERETE ČETKE ZA SJENE I RUMENILO

Činjenica je da će, ukoliko ne perete redovno svoju četkicu, ona postati leglo bakterija, prljavštine i naslaga masti i ulja. Prenositi to na kožu najgore je što možete da napravite svom licu tokom nanošenja make-upa. Prljava četkica može da uzrokuje iritaciju i nastanak akni. Četkicu bi trebalo da perete bar jednom sedmično i to u toploj vodi s malo antibakterijskog gela.

STALNO DODIRUJETE LICE

Nesvjesno tokom cijelog dana dodirujete lice. I to radite često. Ali imajte na umu da vaše ruke nisu čiste i da prljavštinu i bakterije prenosite na osjetljivu kožu lica. Ukoliko ne perete ruke svakih nekoliko minuta, ne dirajte lice.

NJEGUJETE SE PREVIŠE?

Spadate li u grupu žena koje svaki dan peru kosu, rade piling lica i tijela? Ako su odgovori potvrdni, možemo zaključiti da se njegujete previše.

Kosu bi trebalo prati maksimalno dva ili tri puta sedmično. Ironično, ali što više perete kosu, bit će masnija i brže će se mastiti. Isto važi i za kožu.

Bez obzira na to koliko se svježe osjećali nakon pilinga, često ispiranje može da poremeti ph kože, isuši je, što je čini još osjetljivijom.

Uostalom, čestim pilinzima uklanjate i zaštitni sloj kože.

RIJETKO MIJENJATE ŠMINKU I NE PROVJERAVATE ROK TRAJANJA

Sjećate li se kada ste posljednji put kupili maskaru ili ruž za usne? Koliko je star onaj omiljeni puder koji trenutno koristite? Zastarjeli make-up može uzrokovati alergijske reakcije, iritaciju kože, akne, infekcije, konjunktivitis. Evo kratkog vodiča koji će vam otkriti koliko često morate mijenjati određene proizvode:
– Maskara: od tri do šest mjeseci.
– Olovka za oči, puder i rumenilo: svaka 24 mjeseca.
– Sjene za oči i ruž za usne: svakih 12 mjeseci.
STAVLJATE REGENERATOR NA TJEME

Čak i ako imate najluksuzniji, najglamurozniji i najmirišljaviji regenerator za kosu, nikada ga nemojte stavljati pri korijenu kose. Nanesite ga samo na vrhove kojima treba dodatna njega, a to će pomoći obnavljanju oštećenih vrhova. Tijelo prirodno proizvodi masnoću, pa kosu pri tjemenu ne treba dodatno omekšavati. Regenerator će samo doprinijeti stvaranju dodatne masnoće i poremetiti prirodni balans.

NOSITE KONJSKI REP SVAKI DAN

Možda izgledate preslatko kose stegnute u visoki konjski repić, no konstantno zatezanje kose i tjemena ne čini dobro. Kako bi vam se vlasi izmučene svakodnevnim stezanjem u gumice oporavile, za konjski rep se odlučite dva puta sedmično.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti