Pripremite losos na najukusniji način

Piše: A. P.

Foto: Caroline Attwood

Kremasto pečenje od lososa, poriluka i krompira predstavlja još jedan brz i jednostavan recept u nizu, a ukus je fantastičan.

Za njegovu pripremu nije potrebno puno umijeća, niti vremena, jer će sve skupa bitigotovo za manje od pola sata.

Sastojci:
– 250 g deblje narezanog mladog krompira
– Dvije kašike maslinovog ulja
– Jedan narezan i opran poriluk
– Jedan zgnječeni češanj češnjaka
– 70 ml vrhnja za kuhanje
– Jedna kašika kapara, plus još za ukrašavanje
– Jedna kašika vlasca, plus još za ukrašavanje
– Dva fileta lososa bez kože

Foto: Shayda Torabi

Priprema:

Za početak zagrijte pećnicu na 200C/180 C s ventilatorom/plinom, oznaka 6 i stavite lonac s vodom da proključa. Stavite krompire da se kuhaju osam minuta i kad budu gotovi, ostavite ih da se osuše na pari.

U plehu za pečenje prvo promiješati krompir s pola ulja i obilno začiniti. Stavite sve u pećnicu na 20 minuta, pazite da ih preokrenete kada prođe pola vremena.

U međuvremenu u tavi na srednje jakoj vatri zagrijte preostalo ulje, ubacite poriluk i pržite ga pet minuta, odnosno dok ne počne omekšavati. Zatim minutu miksajte češnjak pa dodajte vrhnje, kapare i 75 ml vruće vode, pa sve zakuhajte. Umiješajte vlasac. Pojačajte pećnicu i prelijte kremasti pripravak od poriluka preko krumpira, a na vrh stavite filete lososa.

Pecite sedam do osam minuta, ili dok ne bude gotovo. Poslužite ukrašeno dodatnim vlascem i kaparima i uživajte u ovom neodoljivom obroku!

Pročitajte još