Iskoristite sezonu šljiva i napravite najljepše slastice

Piše: Redakcija

Stručnjaci kažu da je šljive najbolje jesti svježe ili sušene, no ponekad je zaista teško odoljeti slasnim jelima u čijem su fokusu upravo ovi zdravi ljubičasti plodovi. Istraživanja pokazuju da šljive čuvaju zdravlje srca, potiču probavu, smanjuju razinu šećera u krvi, održavaju gustoću kostiju, čuvaju zdravlje očiju i štite od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ako želite u potpunosti iskoristiti sezonu šljiva, isprobajte neki od ovih slasnih recepata

Muffini sa šljivama

Sastojci: 200 g brašna

70 g šećera

prašak za pecivo

prstohvat soli

1-2 kašičice cimeta

200 ml jogurta

90 g otopljenog putera

jaje

10 komada šljive

Priprema:

Sjedini suhe sastojke u jednoj posudi, a mokre sastojke u drugoj. Dodaj mokre sastojke suhima i pjenjačom lagano pomiješaj. Ne moraš ni jako, ni dugo miješati, tek da se poveže, nije problem ni ako ostane koja grudica brašna. Kalupe za muffine obloži papirnatim košaricama. U svaku uspi 2 kašike smjese, pa stavi po četvrtinu ili petinu šljive i uspi opet smjesu da napuni 3/4 košarice. Na vrh svakog muffina stavi četiri komadića šljive. Pospi mješavinom šećera i cimeta. Peci u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.

Cheesecake sa šljivama

Sastojci:

150 g oštrog brašna

100 g glatkog brašna

50 g mljevenih badema

80 g šećera

150 g putera

kašičica praška za pecivo

2 žumanjka

Nadjev:

250 g posnog sira

100 g kiselog vrhnja

90 g šećera

kašičica ekstrakta vanilije

sok pola limuna

2 bjelanjka

300 g šljiva

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 stepeni. Prosijati glatko i oštro brašno pa ga pomiješati s praškom za pecivo. Dodati šećer, mljevene bademe, ohlađeni puter narezan na listiće i žumanjke. Umijesiti tijesto, formirati u kuglu, zamotati u prijanjajuću providnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. Očistiti i prerezati šljive. Izmiješati sir s vrhnjem, šećerom, limunovim sokom i vanilijom. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje. Obložiti ga razvaljanim tijestom po dnu i rubovima i izbosti da viljuškom. Peći tijesto oko osam minuta. Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješati u smjesu od sira. Izvaditi tijesto iz rerne, izliti po njemu nadjev pa utisnuti polovice šljiva. Vratiti pitu u rernu i peći još oko 35 minuta.

Mrvičasti kolač od šljiva

Sastojci:

Za nadjev:

250 g šljiva

kašika smeđeg šećera

kašika gustina

kašičica cimeta

Za posip:

100 g putera

110 g smeđeg šećera

100 g integralno brašno

40 g zobenih pahuljica

Priprema:

Šljive operi i izvadi im košticu pa ih nareži na komadiće. Dodaj im sve ostale sastojke i pomiješaj. Složi ih u vatrostalnu posudu. U blenderu pomiješaj puter, smeđi šećer, integralno brašno i zobene pahuljice pa pospi preko voća. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C pola sata.

Griz knedle sa šljivama

Sastojci:

500 ml vode

300 g pšeničnog brašna

200 g griza

prstohvat soli

5 šljiva

2 kašike pekmeza od šljiva

6 kašike šećera

3 male kašike mljevenog cimeta

ulje

krušne mrvice

2 jaja

Priprema:

Stavite u lonac pola litre vode i pustite da provrije. Kad voda provrije, maknite je s vatre pa dodajte brašno i griz te prstohvat soli. Izmiješajte da bude kompaktno i bez grudica, te pustite da se smjesa ohladi. U ohlađeno tijesto dodajte dva jaja i ponovno ga izmijesite. U drugi lonac stavite vodu i pustite da zavrije. Dok voda ne provrije, oblikujte kuglice od tijesta veličine pola dlana. Kuglicu od tijesta spljoštite, na sredinu stavite polovicu šljive pa je pospite kašikom mješavinog cimeta i šećera. U rupu umjesto koštice utisnite malo pekmeza. Ubacite okruglice u proključalu vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa još dodatnih pet-šest minuta. Kad su gotove, pospite ih prženim mrvicama i šećerom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti