Gdje i kako žive kraljevske porodice: Zavirite u raskošne palače

Piše: Aldina Zaimović

Obični smrtnici nemaju često priliku da vide kako žive najbogatije kraljevske porodice i zato će vas zaintrigirati fotografije unutrašnjosti raskošno uređenih dvoraca. Da žive u nesvakidašnjem glamuru, to nije neka tajna. No, nekoliko fotografija koje su objavljene u javnosti otkrivaju stilove uređenja i dekore unutrašnjosti njihovih domova

 

Da pripadnici plave krvi žive u nesvakidašnjoj raskoši i glamuru, to nije neka tajna, ali mnogi se pitaju kako zaista izgledaju palače poznatih svjetskih kraljevskih porodica. Poznato je da kraljica Engleske Elizabeth II živi u Buckinghamskoj palači, ali gdje žive druge kraljevske porodice? Luksuz i udobnost njihovih domova nisu ništa manji od onih koje ima engleska kraljica. Otkrivamo vam kako izgledaju domovi drugih kraljevskih porodica.

Buckinghamska palača

Jedna od najpoznatijih kraljevskih palača na svijetu svakako je Buckinghamska palača. U londonskom dvorcu živi kraljica Elizabeta II sa svojim suprugom, princem Philipom. Palača je sagrađena davne 1703. godine, a kralj George III ju je 1762. pretvorio u osobnu rezidenciju. Dom britanskih monarha postaje 1837. godine, kada na vlast dolazi kraljica Victoria. Iako je od tada unutrašnjost Palače znatno promijenjena, neke prostorije ostale su iste.

Dvorac u kojem živi kraljica Elizabeth II

U Palači se nalazi ukupno 775 soba – od kojih je 19 državničkih, 52 kraljevske, 92 ureda i 78 kupaonica, uz 188 soba za zaposlenike. Sigurno najpoznatija prostorija u ovom raskošnom dvorcu je ured kraljice Elizabete II, iz kojeg se svakog Božića javi svojim sunarodnjacima i svijetu.

Jedna od umjetnina koja oduzima dah u ovoj sobi je zlatni klavir. Dizajn Palače odiše zlatnim i crvenim dekorima i bogatim baroknim silom u kojem mašta ne poznaje granice te koji je upravo suprotno od famozne uzrečice ‘manje je više’.

Clarence House

Clarence House današnji je dom princa Charlesa u kojem živi sa suprugom Camillom. Palača je izgrađena 1825. godine, a za njen dizajn zaslužan je britanski arhitekt John Nash. Tokom historije bila je dom mnogih britanskih prinčeva i vojvoda.

Za razliku od Buckinghamske palače, u ovoj rezidenciji prevladavaju nešto umjereniji tonovi. Većina prostorija bazirana je na neutralnim pastelnim nijansama u kombinaciji s masivnim namještajem od punog drveta, naravno pozlaćenog.

Clarence House današnji je dom princa Charlesa

 

Dječija kućica u vrtu

Najzanimljiviji kutak za dječiju igru je građevina naziva The Little House, smještena u vrtu Buckinghamske palače, a izgrađena za šesti rođendan današnje kraljice Elizabethe II. Dobila ju je na poklon od roditelja i često je tokom djetinjstva u njoj provodila vrijeme s mlađom sestrom Margareth. Kućica je zbog svojih proporcija namijenjena isključivo djeci, a unutar nje napravljeni su kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba i kupatilo.

Palača Drottningholm u Švedskoj

Raskošnih kraljevskih domova ima i izvan Velike Britanije, a jedan takav smjestio se u Švedskoj. To je palača Drottningholm, današnji dom princeze Madeleine i njenog supruga Chrisa O’Neilla. Svježe boje, pastelna zelena, blijeda roza, cvjetni detalji i zlatni namještaj ono su što najbolje opisuje unutrašnjost ove stoljetne građevine. Interijer je od 16. stoljeća, otkad je sagrađena, mijenjan nekoliko puta, a za trenutni izgled zaslužna je upravo princeza Madeleine, treće dijete švedskog kralja Carla Gustafa i kraljice Silvije.

Kensingtonska palača

Život na visokoj nozi u palači iz 17. stoljeća vode princ William i njegova supruga Kate Middleton. Budući prijestolonasljednici prije pet godina doselili su se u zapadno krilo Kensingtonske palače, takozvani Apartman A1, koji je nekad bio u vlasništvu princeze Margareth.

Unutrašnjost Kensingtonske palače,

Radovi na preuređenju trajali su skoro godinu i koštali više od milion funti, a kada je napokon sve bilo spremno, porodica je počela život u ovom prostranom apartmanu. Unutar rezidencije nalazi se čak 20 spavaćih soba, u što je uključen poseban dio za dadilje i pomoćno osoblje, koji tamo borave cijele dane.

Osim toga, ima čak pet raskošnih soba za prijem gostiju, centralni dnevni boravak, bajkovite spavaonice i prostorije pretvorene u garderobe. Cijeli je dom uređen u klasičnom raskošnom stilu, koji priliči budućem kralju i kraljici, a navodno je unutrašnjost dekorirala sama vojvotkinja Kate, koja za to ima smisla.

Palača Amalienborg u Danskoj

Dom danske kraljevske porodice također na prvi pogled izaziva zavist. Osim grandiozne vanjske izvedbe, unutrašnjost palače, također, ostavlja bez daha. Za razliku od ostalih kraljevskih rezidencija, ova palača odiše modernijim interijerom. Vidljivo je to na fotografijama dostupnim za javnost. Iako ima baroknih zlatnih detalja, prisutan je i minimalistički pristup s praznim plohama, savremenim detaljima i vedrim bojama, koje inače nemamo prilike vidjeti u stoljetnim građevinama. Svoje je prste u uređenju interijera imala lijepa princeza Mary, koja modne stručnjake oduševljava i stilom odijevanja.

Nizozemska vila Eikenhorst

Kralj Willem-Alexander i njegova supruga, kraljica Maxima od Nizozemske žive u prekrasnoj vili Eikenhorst u gradiću Wassenaaru na jugu zemlje. Bogato zelenilo koje odlikuje ovaj posjed sigurno je prvo što mnogima upada u oko, ali ova se rezidencija itekako može pohvaliti i glamuroznom unutrašnjosti. Kao i u danskom primjeru, i ovdje vidimo nešto umjereniji stil uređenja. Ugodna atmosfera, komforan namještaj i neutralne nude nijanse, obogaćene s nekoliko raskošnijih detalja, daju posebnu čar ovome domu.

Španski Prince’s Pavilion

Dom španske kraljevske porodice nalazi se u palači imena Prince’s Pavilion u Madridu. Kada je kralj Felipe 2014. došao na prijestolje, njegova supruga Letizia odabrala je da će upravo ova rezidencija biti njihovo stalno boravište, za razliku od dosadašnjih vladara koji su uglavnom živjeli u palači Zarzuela. Posjed u kojem borave prostire se na ukupno 3100 kvadrata, a vila je na dva sprata. Prvi sprat predviđen je za službena druženja, primanja i okupljanja, dok je na drugom spratu porodični prostor. Iako nema mnogo fotografija na kojima se vidi kako izgleda unutrašnjost, ipak je vidljivo da je riječ o otmjenom dizajnu u bež tonovima, s detaljima zlatnog, bordo i zelenog.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti