I dobra kuharica i njegovana žena: Maske od graha, graška, krompira

Piše: Redakcija

 

Veliki narodni kuhar još pedestih godina prošloga stoljeća, kada je objavljen, donio je i niz savjeta za njegu kože lica prirodnim maskama.

Maske za njegu ljepote nisu izum modern kozmetičke industrije. Još prije više hiljadsa godina Egipćanke i Grkinje stavljale su maske na lice. Rimljanke su znale da cijene vrijednost sredstava za njegu ljepote. U ono vrijeme svaka ljepotica imala je svoj tajni recept, koji je ljubomorno čuvala, a danas se svaka žena može time koristiti, jer ovi recepti nisu više nikakva tajna i većina sredstava nalazi se u našoj ostavi ili se može kupiti  i u svakoj drogeriji.

Djelovanje maske na lice sastoji se u tome što ona sprečava disanje gornjeg sloja kože i tako omogućava veći priliv krvi u tkiva. Tada koža postaje elastična, mišići se napinju, pore izlučuju nečistocu i ten postaje svjeziji, čistiji i blistaviji.

Postoje tri vrste maski: maske za čišćenje, maske za glačanje i maske za zatezanje kože. Koja je od njih ženi potrebna, ako to ona sama ne zna, može joj reći ogledalo.

Maske za zatezanje mišića ne treba često upotrepljavati. One, doduše, za kraće vrijeme osvježavaju, ali nakon toga koža je dvostruko labavija i izgleda uvelo i umorno. Ovo se dešava i kada se maska ne pravi kod kuće, nego u kozmetičkom salonu.

Najbolji uspjeh postiže se kada se maska stavlja na lice prije polaska na spavanje. Naravno, preko noći maska ne smije ostati na licu, već se po isteku vremena, koje je označeno na receptu, mora skinuti i lice oprati. Ako se to pravilno i pažljivo izvede, djejstvo maske će trajati dva do tri dana. Ako želite da za neku svečanu priliku izgledate svjeze i ljepo, o tome ne treba misliti tek u posljednjem trenutku i osloniti se na čarobnu moć maske.


Prije stavljanja maske,koža se mora temeljno očistiti od šminke, prašine i ostale nečistoće. Najbolje je da se prethodno uzme parna kupka ili naizmjenični oblozi od vruce i hladne vode.

Osjetljiva koža mora se nakon toga malo premazati kremom. Lezite na ležaj i potpuno se opustite, čak i ako nemate mnogo vremena.

MASKA OD GRAŠKA

Dvije velike žlice graškovog brašna miješajte sa dvije velike žlice masnog mlijeka u kašastu masu. Zatim tu kašu nanesite na kožu lica ostavite je dok se ne stvrdne. Nakon toga lice najprije operite vrućom vodom, a tek onda hladnom isperite. Maska čisti,glača i matira masnu kožu.

MASKA OD KUKURUZNOG BRASNA

Dvije velike žlice kukuruznog brašna pomiješaju se sa bjelanjkom od jajeta, pa se sve dobro istuče. Maska se nanosi na kožu i ostavi da djeluje oko 15 – 20 minuta. Osušena maska se skida vatom, zatim se lice najprije opere vrućom vodom, a onda ispere hladnom. Maska čisti, osvježava i matira kožu.

MASKA OD KROMPIRA

Jedan svjež skuhan krumpir se oguli, izgnječi i pomiješa s malo svježeg mlijeka i jednim žumancem. Tome se doda malo vode, da kaša bude mekana, pa se to zagrije koliko podnosi koža. Ta topla kaša se nanosi na lice. Da bi se dejstvo povećalo, lice se preko maske pokrije ubrusom. Nakon 20 minuta lice se ispira vrućom vodom, na kraju tušira ledenom vodom. To djeluje osvježavajuće, oživljava i osvježava kožu i čini je elastičnom.

MASKA OD GRAHA

Jednu šalicu bijelog graha skuhajte u maolo vode i propasirajte kroz sito. Tu vruću kašu saa pola limuna i jednom žlicom ulja, izmiješajte i dok je još topla nanesite na kožu lica. Ostavite da djeluje na licu 15 do 20 minuta. Onda je isperite najprije vrućom, a onda hladnom vodom. Maska hrani kožu, glača je i pogodna je za svaku nježnu i osjetljivu kožu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti