Gegić: Domovino noćas sam te sanjao

Piše: Redakcija

Pod ovim naslovom Šemsudin Gegić, ovogodišnji dobitnik Plakete Zeničko-dobojskog kantona “Kulin ban” i naš poznati i međunarodno priznati umjetnik s adresom u Milanu, započeo je svoje otvoreno pismo u povodu proglašenja laureatom.

Počastvovan odlukom da mu se ove godine dodijeli Javno priznanje za doprinos umjetnosti, kao i pozivom da prisustvuje dodjeli na svečanom zasjedanju Skupštine ZDK, istaknuti redatelj i pisac u obraćanju na društvenim mrežama iskazao je žaljenje što usljed pandemije Corona virusa nije mogao doći iz Italije. Tamo se Gegić od 2018. godine liječi od karcinoma. Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu prikazan je njegov autobiografski film o borbi s teškom bolešću.

Šemsudin Gegić: DOMOVINO NOĆAS SAM TE SANJAO – Otvoreno Pismo * …

Gepostet von Šemsudin Gegić am Dienstag, 1. September 2020

-Ja sam rođen u Zavidovićima, rano djetinjstvo sam proveo tamo, a život i karijera su me odveli diljem naše bivše i sadašnje domovine i Evrope. Sve to vrijeme sam se trudio, što rekao pjesnik, da mi “djetinjstvo ne bude samo prašina na cipelama”, već mnogo više, sadržajnije i značajnije pa sam na desetine puta svojim književnim, radio-televizijskim i filmskim autorskim djelima, tematiziranim ljudskim sudbinama i društvom u cjelini ZDK-a, bio više prisutan u svijetu nego u mom širem zavičaju.

Sudbinski se dogodilo da moja profesionalna (pozorišna) karijera krene prije ravno 33 godine upravo iz ovog, tada Narodnog pozorišta Zenica – sada Bosanskog Narodnog pozorišta, kada smo premijerno izveli uprizorenu moju antologijsku dramu «Ruho». Vi danas u istoj sali i na istoj sceni držite Svečanu sjednicu Skupštine ZDK i dodjeljujete Priznanja. Pa i meni.

Životni putevi nas vode i tamo kuda nam se, možda, i nije išlo, ali smo se morali pokrenuti u potrazi za poslom, obrazovanjem, liječenjem… Ja sam u Italiji stvaralački prisutan već tri decenije, dobitnik sam nekoliko njihovih nagrada i priznanja, ali sam, traje treća godina, stalno ovdje u Milanu, gdje se u bolnici – Ospedale San Raffaele, liječim od raka pluća i limfnih žljezda.

I, evo razloga zašto je na ovom zasjedanju Skupštine ZDK i u ovom svečanom Činu, umjesto mene lično, prisutno ovo moje Pismo za koje se nadam da će biti javno pročitano.

Naime, pogoršanjem situacije sa Corona virusom, Italija je donijela nove mjere kojima se, svima koji se vraćaju iz zemalja šire Regije, traži test i određuje izolacija od 14 dana, tako da ja, kao onkološki bolesnik, ne mogu putovati izvan Italije zbog toga što mi je za 11. septembar već zakazan termin vizite i primanja nove imunoterapije, a period od 14 dana povratničke izolacije, nakon 31.08., bi mi ugrozio već propisanu dinamiku liječenja.

Ono što vam, poštovani poslanici/zastupnici, nagrađeni i svi vi učesnici u radu ove svečane Skupštine Zeničko- dobojskog kantona, želim reći je – Nisam nikoga odredio da u moje ime preuzme Plaketu.

Nadam se i vjerujem da će se već krajem mjeseca septembra steći uvjeti pa ću moći doći u našu Zenicu i tim povodom prisustvovati zeničkoj promociji moje knjige “Ne daju mi oči da šutim”, koja je nastajala tokom mog dvogodišnjeg liječenja od raka, i tada lično primiti ovo veoma mi značajno Priznanje koje ima fundament u Povelji Kulina bana i državnosti moje i naše domovine Bosne i Hercegovine – najavio je Gegić, čestitajući Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Pročitajte još