Šta mališani trebaju? Prostor za maštu i igranje

Piše: Redakcija

Dok ostale kućne prostorije imaju neovisne funkcije, dječija soba mora zadovoljiti više njih… U njoj se dešavaju sve dječije aktivnosti, od igranja, učenja, crtanja, čitanja do odmora i spavanja

 

Zaboravite na cjelodnevna dječija trčkaranja po kvartovskom igralištu, penjanja ili kopanja u pijesku. Bliže nam se hladniji dani, brzo se spušta mrak i vaši će mališani sve više vremena provoditi kod kuće. Roditeljima je period polaska u školu i dugotrajniji boravak djece kod kuće asocijacija na dječiju dosadu, gledanje crtića ili nestašluk samo kako bi privukli pažnju, ali i pisanje zadaće i ispunjavanje školskih obaveza. Željeli smo vam pomoći u tome, te napravili nekoliko ideja da vaš prostor pretvorite u igru i maštanje u kojem će uživati svako dijete.

Zanimljiv dezen

Tepih za dječiju sobu treba da bude funkcionalan, ali i da unese radost u prostoriju. Svakako treba da izdrži i sve njihove nešluke, ali i bude u skladu s njihovim godinama.

Sigurnost i kvalitet

Izbor pravog kreveta je najvažniji element za uređenje dječijih soba. Pri izboru vodite računa o sigurnosti, odnosno kvalitetu izrade i materijala. Ako ikako možete, izbjegavajte krevete od lošeg materijala s nesigurnim spojevima. Pravo drvo s čvrstim podnicima je izdržljivo i vjerovatno će trajati cijelo djetinjstvo. Za djecu uvijek birajte prirodne i udobne materijale. Kako je dječija koža osjetljivija, dobar izbor su posteljine od organskog pamuka.

Radni sto

Zbog neodgovarajućeg namještaja djeca sjede pogrbljena. Da im s visoke stolice noge ubuduće ne bi visile u zraku ili prostor za noge ispod radnog stola bio premali, birajte stolicu s odgovarajućim naslonom za leđa. Dobro je kada je visina stola podešavajuća, jer omogućava rad sjedeći i stojeći, a uz to prati rast djeteta.

Prostor za maštanje

U dječiju sobu treba unijeti vesele boje. Zato, prije nego što unesete zanimljive dekoracije, konsultirajte se s djetetom. Poštujte njegove želje, prijedloge i izbor boja. Ipak će ono u tom prostoru provoditi najviše vremena.

Pročitajte još