Savršena jela za kraj ljeta

Piše: Redakcija

Ljeto je na izmaku, s toga iskoristite namirnice koje su vam još uvijek dostupne za pripremu laganih specijaliteta, koji će vas sigurni smo nedostajati u toku zime i hladnih dana

Štrudla s vrganjima i prasom

Sastojci:

350g svježih vrganja

150g prase

100g suhog mesa

ulje

so

biber

svježi peršun

majčina dušica

rastopljeni puter

Tijesto za štrudlu:

400g glatkog brašna

6 kašika ulja

malo soli

2-2.5dcl tople vode

Priprema tijesta:

Od brašna, ulja, soli te vode umijesiti glatko tijesto. Tako pripremljeno tijesto premažite uljem, stavite u vrećicu za zamrzavanje, ispustte zrak i na kratko stavim u frižider. Dok se priprema nadjev bit će spremno za razvući.

Priprema nadjeva:

Vrganje očistite od ostatka zemlje, lišća te ih narežati na kriške. Prasu također očistite, narežite na krugove, operite i ocijedite. Suho meso izrežite na sitne rezance, popržiti na ulju te na to dodati prasu da malo uvene. Začiniti solju i biberom. Na to dodati svježe rezane vrganje i sve zajedno dobro izmješati. Dodati začinsko bilje.

Sada je vrijeme za razvući kore. Pripremite platnenu podlogu, pobrašnite, na to stavite tijesto. Za početak možete upotrijebiti valjak da sebi malo olakšate. Poslije jednostavno laganim potezima vrhovima prstiju vučete tijesto prema vani u svim smjerovima.

Tako tanko pripremljeno tijesto premažite rastopljenim puterom, na njega rasporedite nadjev koji je potrebno malo ohladiti, pa ga stavite na cijelu površinu. Nakon toga uz pomoć platnene podloge, podignite jednu stranu i zarolajte. Premažite uljem tepsiju i u nju složite štrudlu. Pecite u zagrijanoj rerni oko 35 min, na 180 stepeni. Ovu štrudlu poslužite uz hladan umak od kiselog vrhnja, maslinovog ulja, bibera i sitno sjeckanog bijelog luka.

Bruschette s kozicama i paradajzom

Sastojci:

8 kriški hljeba

4 paradajza

2 čehna bijelog luka

vezica bosiljaka

so

8 komada kozica

Priprema:

Bilo bi sjajno kada biste imali domaći hljeb koji možete narezati na kose kriške i kratko ga prepeći kako biste dobili podloge za bruschette. Po želji ih možete premazati s malo bijelog luka, no svakako ih pokapajte maslinovim uljem. Odaberite mesnati paradajz, operite ih te im ogulite kožicu. Možete ih kratko umočiti u vrelu vodu, na minutu ili dvije. Nakon toga će se lakše guliti. Narežite ih na kockice. Bijeli luk protisnite i zagrijete na mlakom maslinovu ulju kako bi ga aromatizirali. Dodajte nasjeckani paradajz i narežite sitno svježi bosiljak. Kratko zapecite na jakoj vatri. Topli umak od paradajza složite na prepečeni hljeb. Kozice izvadite iz ulja, ocijedite te složite preko paradajza.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti