Molekula za ljepotu: Sve što niste znali, a zanimalo vas je o Q10

Piše: Redakcija

Koenzim Q, također poznat kao ubikinon, je koenzimska porodica koja je sveprisutna u životinjama i većini bakterija (odatle i naziv ubikinon). Kod ljudi je najčešći oblik koenzim Q10 ili ubikinon-10. CoQ10 nije odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) za liječenje bilo kojeg zdravstvenog stanja,  međutim prodaje se kao dodatak prehrani i sastojak je neke kozmetike.

To je 1,4-benzokinon, gdje se Q odnosi na hemonsku hemijsku grupu, a 10 se odnosi na broj hemijskih podjedinica izoprenila u njegovom repu. U prirodnim ubikinonima taj broj može biti od 6 do 10.

Ova porodica tvari topivih u masti, koje podsećaju na vitamine, prisutna je u svim respiracijskim eukariotskim stanicama, prvenstveno u mitohondrijama. Ono je sastavni dio lanca transporta elektrona i učestvuje u aerobnom ćelijskom disanju koje stvaraju energiju. Da pojednostavimo, Q10 nalazi se u svim dijelovima našeg tijela i bez njega koža jednostavno ne može.

Pomaže cirkulaciji, stimulira imuni sistem, povećava oksigenaciju tkiva i ima značajan utjecaj protiv starenja. Koenzim Q10 je supstanca koja se prirodno nalazi u koži i naš ju organizam sam proizvodi, te je potreban za pravilno funkcioniranje organizma.

Nažalost, njegova količina u organizmu smanjuje se starenjem i poželjno ga je konzumirati kao dodatak prehrani. Ipak, prvenstveno se ističe kao sastojak koji se nalazi u kozmetičkim proizvodima protiv bora. Također, unosimo ga i hranom, a najzastupljeniji je u mesu i ribi.

Q10 je vrlo snažan antioksidans koji ne samo da povećava elastičnost kože i potiče proizvodnju kolagena već smanjuje pojavu bora i pjega uslijed starenja kože i vraća koži zdrav izgled.

 

Kada ga najviše gubimo?

– Počinjemo da gubimo CoQ10 kada se približavamo svojim tridesetima, zbog čega moramo shvatiti njegovu sposobnost da nas učini lijepima (suprotstavljajući se slobodnim radikalima) ozbiljno!Q10 je prepun veoma moćnih antioksidanata. Može zaustaviti gubitak kolagena i elastina u svojim tragovima i čak obrnuti starenje. Predlažem da ga uzimate interno radi maksimalne koristi i uparite ga sa MSM-om radi bolje apsorpcije i dodatnih prednosti kose, kože i noktiju – kazao je sstručnjak za ljepotu James Martin.

Koristan je za:

– Q10 je „gorivo“ smješteno u ćelijskim skladištima, bez kojeg bi više od 50 milijardi ćelija tijela prestalo s radom

– 25 posto manja u organizmu izaziva bolest,a 75 posto izaziva smrt

– U srcu se nalazi najviše koezima Q10, jer srce u toku jednog dana zajuca 100.000 puta, a do sedamdesete godine preko 2,5 milijardi puta

– Ukoliko želite mršati najbolje ga je koristiti kao dodatak prehrani, jer pretilne osobe imaju nizak nivo Q10 u tijelu

U kojim proizvodima ga možete naći?

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti