Od vodoinstalatera sa socijale do UFC šampiona, a sada bi mogao preuzeti Khabibov tron

Piše: A. Z.

Najveća MMA zvijezda svijeta bi se u oktagon trebala vratiti borbom protiv Dustina Poiriera 23. januara naredne godine, a mnogi su uvjereni da će ova borba biti za titulu prvaka lake kategorije. Pojas je upražnjenim ostavio Khabib Nurmagomedov koji se odlučio povući nakon pobjede nad Justinom Gaethjeom, a Conor je odmah najavio da želi pojas.

– Odličan nastup. Ja nastavljam gdje si stao. Poštovanje i još jednom saučešće zbog tvog oca. Porodica McGregor – napisao je Conor nakon što je Khabib pobijedio Gathjea.

Međutim, borci su se spremni pobuniti ako Conor dobije borbu za pojas, te su neki od njih počeli s prozivkama i negativnim komentarima. No, njega ti komentari ne dotiču, jer jasno ima zadani cilj, ali i one koji ga iskreno prate i podržavaju.

Iako se prošle godine nešto prije revanša s Khabibom,  McGregor oglasio i rekao da od toga neće biti ništa jer odlazi u penziju, čini se da od toga nema ništa. Irski borac tada je potpuno neočekivano odluku objavio je na svom Twitteru.

– Danas sam se odlučio oprostiti od MMA. Svim bivšim kolegama želim sreće dalje u takmičenju, a ja se priključujem bivšim partnerima koji su već u penziji. Pina Colade od mene, dečki – napisao je tada McGregor. Najpoznatije lice UFC-a, tada je dobio odluku da više neće kročiti u oktogon.

 

View this post on Instagram

 

All day everyday @conormcgregorjr @cian_c leo_c @leehammondteam 🇮🇪

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

Početak borbe

Kada je imao samo 11 godina nokautirao je nasilnika. Tada se grupa dječaka okomila na tada 11-godišnjeg Conora, a on im je uzvratio. Naguravali su ga dok nije sijevnula ljevica. Jedan od nasilnika poljubio je pod, a Conor je uz fudbal odlučio da želi trenirati i boks.

– Na prvi trening došao nam je u uprljanim tenisicama ravno s fudbala. Potjerali smo ga – ispričao je njegov bivši trener Phil Sucliffe.

– Vratio se nakon nekoliko dana. Bio je u fudbalskom dresu, ali pustili smo ga da ostane i tako je počeo trenirati.

Bio je školski boksački prvak u takmičenju do 16 godina, ali nešto mu je nedostajalo. Zaludio ga je kick-box pa se okušao i u tome. No i to mu je s vremenom dosadilo dok nije došao na MMA trening u dvoranu čiji je vlasnik bio John Kavanagh. E, to je bilo ono pravo.

 

View this post on Instagram

 

A pure goer straight from the depths of hell! Based in Straffan now but. Yup the lily whites ❤️

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

Napustio školu sa 17 godina

Školu je napustio sa 17 godina i radio je kao vodoinstalater. Budio se u pet ujutro, a navečer je trenirao MMA. I išlo mu je vrlo dobro. Kad je izgubio od Sitenkova, htio je odustati, ali njegova majka nazvala je Kavanagha koji je pričao s njim i Conor je odlučio nastaviti.

– Imao je poseban odnos s mojim sinom. U Johnovim očima sam primijetila gotovo opsesiju da od Conora napravi savršenog borca. Nikad nisam vidjela ništa slično – ispričala je majka za Daily Mail.

Ubrzo je McGregor postao jedini borac koji je imao ključeve dvorane jer je Johnu Kavanaghu bilo dosta da ga Conor zove u noći da otključa dvoranu kako bi mogao trenirati. Njegove MMA vještine postajale su sve bolje, a on je postao dvostruki prvak u kavezu. No još nije bio ni blizu UFC-a koji će ga pretvoriti u zvijezdu. Do prije sedam godina bio je bez novca, a onda je dobio poziv UFC-a. Prije nastupa u Stockholmu podigao je svojih 188 eura od socijalne pomoći i otišao na borbu. Nokautirao je Marcusa Brimagea i to je bio početak uspona novog cara UFC-a. Šest pobjeda zaredom, poraz od Natea Diaza kojem je odmah nakon toga vratio pa pobjeda protiv Eddieja Alvareza.

Zbog nove strasti i napornih treninga potpuno je počeo zanemarivati posao koji su mu našli roditelji i to jedva pa se buduća svjetska zvijezda našla u velikoj svađi s ocem. Kad mu je on poručio da od toga neće ništa zaraditi, Conor mu je mrtvo hladno rekao kako će do 25. godine biti milioner.

 

View this post on Instagram

 

Happy birthday Alisa! Thank you for a great day 💕

A post shared by Dee Devlin (@deedevlin1) on

I to se ostvarilo, ali s njegovih 26 godina. Njegov otac dotad je bio vozač taksija, a danas uživa na sinovoj jahti simboličnog imena 188. Radi se o iznosu u eurima koji je McGregor podizao svakih sedam dana do svoje prve borbe u UFC-u 2013. godine. Nakon pobjede zaradio je 60 hiljada dolara, a često je u ranijim intervjuima isticao kako ga je jedino zanimalo da financijski osigura porodica. Svojim je roditeljima tako uplatio toliko novaca da oni više ne moraju raditi ni dana u svom životu.

Okušao se Conor i u boksačkom ringu i to protiv neporaženog Floyda Mayweathera. Mjesecima su se borci pripremali za taj spektakl, bilo je tu puno ružnih riječi na konferencijama za novinare, a u ringu je sve došlo na svoje. Floyd je dominirao, ali Irac je pokazao lavovsko srce koje je u svih deset rundi išlo prema naprijed. No, u 10 je rundi sudac morao prekinuti borbu i McGregor je izgubio tehničkim nokautom.

Prije borbe su se vrijeđali, provocirali… Ali na kraju su se zagrlili i odali počast jedan drugome. Mayweather je odradio 50. borbu u karijeri i 50. je put pobijedio. Obranio je čast boksa i povukao se, s 250 miliona dolara u džepu pa je opet najbogatiji penzioner u historiji sporta.

 

View this post on Instagram

 

Forever love, my fiancé ❤️✨

A post shared by Dee Devlin (@deedevlin1) on

Supruga je uvijek bila uz njega

Kako je pobjeđivao u daljnjim borbama, Conor je postajao i sve glasniji pa nikako nije mogao ostati neprimijećen, a mediji i javnost počeli su ga obožavati. Naravno, bilo je i onih kojima je išao na živce s takvim stavom, a to ide i dan danas, no bez obzira na to su pratili svaki njegov korak. Bahati, ali kvalitetni borac počeo je privlačiti publiku i novac, a svaku borbu počelo je pratiti provociranje protivnika i tako je rođena nova zvijezda UFC-a koji je u to vrijeme bio u problemima, jer je polako ostajao bez istih.

Ona je bila jedna osoba uz Conora bila u dobrim i lošim trenucima koji su se izmjenjivali u njegovoj osebujnoj karijeri te mu je baš uvijek držala leđa. Radi se o Conorovoj dugogodišnjoj djevojci Dee Devlin za koju uvijek ističe kako je u jednom trenutku jedina vjerovala u njega. Par je zajedno od 2008. godine, a sina Conora Jacka par je dobio u maju 2017. godine te je i on ubrzo postao zvijezda društvenih mreža.

– Živjeli smo nekoliko kilometara od Dublina kao podstanari, a stanarinu smo plaćali od nadoknade za nezaposlenost. Dane sam provodio u teretani radeći na svojim vještinama, a ona bi mi kuhala obroke pune kalorija i proteina kakvi su mi bili potrebni. Priuštila mi ih je na skroman način, no uvijek je sve bilo kako treba – jednom je prilikom izjavio za svoju ljepoticu koja mu je gotovo svakodnevno govorila kako će sve prebroditi zajedno i kako će jednog dana biti najbolji na svijetu.

 

View this post on Instagram

 

Start of the decade ➡️ end of the decade ❤️ #foreverlove

A post shared by Dee Devlin (@deedevlin1) on

– Nismo imali novaca, ali smo imali jedno drugo – istaknuo je Conor koji je potpuno svjestan šta duguje svojoj partnerici. Danas žive u luksuznoj vili, voze se u skupim automobilima te putuju svijetom privatnim avionom, no bolje upućeni izvori tvrde kako je Dee ostala skromna djevojka kakva je bila i prije te je u potpunosti posvećena njihovoj porodici.

Njen Instagram profil potvrđuje kako se ne voli previše hvaliti lagodnim životom, za razliku od svog dečka, a javnost ju zbog toga još više obožava. Borcu čak često zamjeraju što češće ne objavljuje fotografije s lijepom Dee, dok je njen profil s 1,5 milijuna obožavatelja prepun porodičnih fotografija. Iako je u borbama glasan, bahat, a često i vrlo bezobrazan, Dee tvrdi kako je privatno vrlo osjećajan i uvijek dobre volje, a itekako voli pomagati drugima.

 

View this post on Instagram

 

#tb 3 years ago #worldchampchampday ❤️

A post shared by Dee Devlin (@deedevlin1) on

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti