Mira Banjac danas proslavlja rođendan: Karijera duga sedam decenija

Piše: A. Z.

Legendarna srbijanska glumica Mira Banjac danas slavi 91. rođendan. Rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Mirin otac, inače potomak srbijanskih iseljenika u SAD, vratio se u Ameriku kada je glumica imala samo četiri godine i poslao karte njoj i njenoj majci da se presele u Detroit, ali one tu kartu nikada nisu iskoristile. Tokom Drugog svjetskog rata bila je odvojena četiri godine od majke i odrastala je uz baku i tetku s očeve strane, a tokom rata je provela godinu dana u Prvoj proleterskoj brigadi.

Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu u klasi Jurija Rakitina 1950. godine. Nakon kraćih angažmana u pozorištima u Sremskoj Mitrovici i Narodnom pozorištu u Banjaluci, radila je 19 godina u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu nakon čega prelazi u Beograd i postaje članica Ateljea 212.

U karijeri dugoj sedam decenija, odigrala je više od 300 uloga. Na televizijskim ekranima ostvarila je više nezaboravnih uloga, prije svega u filmovima Balkanski špijun, Varljivo leto ’68, Čuvar plaže u zimskom periodu i mnogim drugim.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, poput Dobričinog prstena, Velike Žanke, Zlatnog ćurana, Nagrade Pavle Vuisić, Sterijine nagrade itd.

Zajedno s ekipom Pjera Žalice prošle godine snimala je u Sarajevu film Koncentriši se baba, koji je izazvao pozitivne reakcije na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. U posljednjem intervjuu koji je za naš magazin dala prošle godine otkrila čemu je najviše posvećena kada je riječ o glumi.

– Zatvorila sam pozorište zato što ono traži ozbiljan rad od jutra do mraka. Preselila sam se u Novi Sad, a to znači da bih morala da putujem na probe u Beograd, a tu su i predstave u večernjim satima i brojna putovanja. Shvatila sam da to ne mogu. No, film i televizija su mi krenuli. Tu mogu da kažem koliko mogu, te šta neću da radim.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti