Nakon niza afera s oženjenim muškarcima, susret s predstavnikom Monegaške kraljevine bio je fatalan

Piše: A. Z.

Nakon niza afera s oženjenim muškarcima, koji su povezivani s imenom holivudske ljepotice Grace Kelly dogovoreni susret s predstavnikom Monegaške kraljevine bio je, čini se, fatalan. Brak s princem Rainierom III, koji su teško odobrili njeni roditelji, a Grace Kelly se zbog ljubavi morala odreći karijere, trajao je 25 godina te tragično završio njenom pogibijom

 

Nevjerovatan život Grace Kelly, uspješne glumice, a kasnije i princeze, bio je poput bajke i još pokreće i motivira ljude širom svijeta. Rođena je 12. novembra 1929. godine u Philadelphiji, u porodici koja je strogo poticala dobre manire. Njen otac Jack Kelly, sin irskih imigranata, svoje je bogatstvo sam stekao, dok je njena majka Margaret bila aristokratkinja iz njemačke porodice. Majka joj je bila i uspješna manekenka, a kasnije je postala poznata atletska trenerica. Otac joj je bio u građevinarstvu, a bio je i sportist – trostruki olimpijski prvak u veslanju. Grace se poprilično razlikovala od ostatka svoje porodice. Za razliku od dvije sestre i brata, bila je sramežljiva, pomalo nespretna i bucmasta. Njeni fit roditelji čak su smatrali da je ‘ružno pače’ u porodici, te su veće nade polagali u svoju drugu djecu.
Nakon što nije položila prijemne ispite na fakultetu, njeni roditelji bili su uvjereni da od nje ne trebaju ništa očekivati. Ali, rekla je da želi pohađati Američku akademiju dramskih umjetnosti i, iako je njen otac u početku bio protiv te odluke, s tim se pomirio kasnije, kada joj je stric pomogao pri upisu na Akademiju.


Predodređena za uspjeh

Grace se kao 18-godišnjakinja pretvorila u prekrasnu djevojku, pa, kad je otišla u New York, završila je u modnoj agenciji, postavši fotomodel, kako bi mogla platiti školarinu i stanarinu, jer joj je otac davao novac na kapaljku. Vrlo brzo nakon toga agenti iz različitih časopisa počeli su je proganjati i pozivati je na snimanja. U isto vrijeme, Grace je imala audicije za brojne uloge u različitim predstavama, a čak je uspjela dobiti i ulogu u Broadwayu. Nakon dvije godine, u dobi od 20 godina, pozvana je da glumi u filmu. Naravno, poznati reditelji brzo su primijetili glumicu i pozvali je da bude u njihovim projektima.
Za ulogu u „Mogambu“ Grace je nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu, ali zapravo je svog Oscara osvojila godinu kasnije – za ulogu u filmu „The Country Girl“. Otprilike u to vrijeme

Grace Kelly primijetio je legendarni reditelj Alfred Hitchcock, a ona se pojavila u filmovima za koje se vjeruje da su najbolja njegova djela. Sa samo 22 godine dobila je priliku glumiti s Garyjem Cooperom, u kojeg se zaljubila, iako je bio u braku. Upravo s njim počela je svoj niz veza sa starijim muškarcima. Kada se zaljubila u profesora s Akademije, Dona Richardsona, s kojim je na kraju provela dvije godine, porodica ju je osudila te su na nju vršili pritisak da okonča taj odnos. Grace se nije dala obeshrabriti, već ga je dovela kući kako bi ga upoznala s roditeljima. Njena majka prekopala mu je stvari, pronašla papire za razvod, ali i paket kondoma, što ju je razbjesnilo.
Vjerovatno roditeljima u inat, Grace se nastavila viđati s njim sve dok nije upoznala također oženjenog glumca Genea Lyonsa. On bi možda i prošao strog sud njene porodice da se nije saznalo da ima velikih problema s alkoholom. Nakon toga imala je aferu s Clarkom Gableom, a ono što joj je zamalo uništilo karijeru bila je veza s, naravno, oženjenim Rayem Millandom. Kada je njegova supruga to saznala, izbacila ga je iz kuće, a Grace Kelly je postala glavna tema svih medija kao preljubnica.

Sudbonosni trenutak
Lista ljubavnika bila joj je podugačka, a onda je tokom Filmskog festivala u Cannesu 1955. godine, predstavljajući film „Djevojka sa sela“, suprug britanske glumice Olivije de Havilland, Pierre Galante, nagovorio Grace Kelly da posjeti Monako i upozna princa. Gala večera dogovorena je u Palači, a princ Rainier je čak dogovorio da „Paris Match“ sve fotografira i objavi. Nevoljko je pristala, jer su je umorili brojni intervjui, projekcije i cijela evropska turneja, ali i činjenica da je taman oprala kosu kada je u hotelu nestalo struje, pa nije mogla ni osušiti je ni ispeglati odjeću.
Stoga je improvizirala. Obukla je nezgužvanu haljinu, a kosu je skupila i ukrasila cvijećem. Na kraju se ipak pojavila, no princ je kasnio. Nakon sata čekanja, baš u trenutku kada je željela otići, Rainier je stigao. On je cijeloj grupi pokazao privatni zoološki vrt, a očevici tvrde kako su se od samog početka njih dvoje izdvojili. Zanimljivo je da je princ Rainier u to vrijeme svim silama htio pronaći pravu ženu koja će s njim provesti život, ali i preuzeti odgovornu ulogu i titulu. Naime, postojao je strah, ukoliko se ne oženi, da će Monako postati francuski protektorat, prema Ugovoru iz 1918. godine.
Nakon službenog dijela i fotografiranja krenuli su svako za svojim obavezama. Grace Kelly i princ Rainier III nastavili su se tajno dopisivati, a tri mjeseca kasnije princ je posjetio Ameriku i upoznao se s njenom porodicom. Tri dana kasnije poklonio joj je „Cartierov“ zaručnički prsten s 10,47-karatnim smaragdom i zaprosio je. Glumica je po svemu odgovarala budućoj princezi – bila je graciozna, lijepa, kulturna, obrazovana i sofisticirana, a najvažnije od svega, bila je katolkinja. Kako su pisali kasnije mnogi mediji, navodno je i njen otac platio čak dva miliona dolara princu za miraz. Jack Kelly prvi put je bio impresioniran kćerkinim odabirom. Prije samog vjenčanja Grace je prošla mnoge zdravstvene preglede, kako bi se utvrdilo da je zdrava i da može roditi nasljednike.

Vjenčanje stoljeća
Pet mjeseci kasnije, 19. aprila 1956. godine, održano je vjenčanje stoljeća, a Grace Kelly ušla je u historiju kao princeza Grace. Svijet je pomno pratio svaki trenutak – od svih priprema pa do osmodnevnog putovanja od New Yorka do Monaka – i dvije ceremonije – civilne i vjerske. Među zvanicima bili su svi politički moćnici, predsjednici država, brojni slavni iz Hollywooda, a sve je pratilo više od 30 miliona gledatelja širom svijeta.
– Kada sam se udala za princa Rainiera, udala sam se za njega, a ne za njegovu titulu. Zaljubila sam se u njega bez ikakve zadrške ili razmišljanja o bilo čemu drugome – izjavila je nedugo nakon vjenčanja Grace Kelly, a ono što je počelo kao dogovoreni sastanak, ugovoren između filmskih agenata i PR osoba, polako i tiho je preraslo u ljubavnu priču o kojoj se i danas govori.
Nakon što je sve završilo par se uputio na krstarenje Mediteranom Rainierovom jahtom, koje je trajalo sedam sedmica. Zbog udaje za princa u 26. godini Grace Kelly se odrekla filmske karijere. Novom snahom bio je oduševljen njegov otac, princ Pierre, no ne i ostatak njegove porodice. Njegova majka, princeza Charlotte i sestra, princeza Antoinette nisu krile to da im Grace Kelly i nije baš draga, a sama Antoinette smatrala ju je vulgarnom Amerikankom, koja nije dostojna biti prvom damom Monaka. Iako se svim silama trudila, Grace se teško uklopila u monegašku porodicu, a i nepoznavanje jezika nije doprinijelo tome, pa čak ni nakon što je rodila Caroline i Alberta.
Princeza je zbog svega toga zapala u tešku depresiju, a sve je pogoršala i očeva smrt 1960. godine, nakon kratke bolesti. Princ Rainier svim se silama trudio pomoći svojoj supruzi kako bi izašla iz tog teškog stanja, a sve se pojačalo nakon što je, rodivši Alberta, Grace Kelly imala dva spontana pobačaja.

Hitchcockova muza
Iako je njena filmska karijera bila relativno kratka, igrala je u 29 filmova. Mnoge je režirao Alfred Hitchcock i najveće uspjehe ostvarila je baš u njegovim filmovima. Dva čuvena njegova filma “Nazovi M radi ubistva” i “Prozor u dvorište” snimila je iste godine, 1954., a sljedeće godine već spomenuti “Drž’te lopova”, gdje joj je partner bio Cary Grant. “Visoko društvo” je bio njen posljednji film, iako ona to nije planirala. Kratka filmska karijera donijela joj je brojna priznanja. Američki filmski institut glumicu je uvrstio na 13. mjesto na njihovoj listi najvećih filmskih zvijezda svih vremena, koja uključuje 50 legendi Hollywooda. No, kako bi svoju voljenu suprugu izvukao iz depresije, Rainier se odlučio na korak koji niko nije očekivao – nazvao je Alfreda Hitchcocka i pitao ga ima li kakvu ulogu za njegovu ženu. Alfred Hitchcock je 1964. godine ponudio Kelly glavnu ulogu u filmu “Marni”, ali ju je ona odbila, zbog protesta naroda Monaka koji nije želeo da njihova princeza tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Seanom Conneryjem.
Kada je shvatila da više nikada neće glumiti, niti da će se rastati od Rainiera i ostaviti djecu u Monaku, Grace se posvetila ulozi princeze. Ono što je mnoge iznenadilo jeste što se u tu ulogu itekako uživjela te postala slika i prilika svoje majke. Promiskuitetni život i afere s oženjenima bili su nešto što se za nju nikada nije dogodilo, a svoje kćerke odgajala je poprilično strogo.

Tragedija na godišnjicu braka
Grace Kelly i princ Rainier 1981. godine proslavili su 25 godina braka. Vraćajući se iz njihove kuće u selu u Roc Agelu, izgubila je kontrolu nad automobilom i sletjela s ceste. Hitno je prevezena u bolnicu, koja je nosila njeno ime, s kćerkom, princezom Stephanie, koja je imala teške povrede. Budući da bolnica nije imala aparat za CT, te ga je jedini imao privatni liječnik, dok su uspjeli doći do njega, mozak Grace Kelly već je prestao vršiti ikakve funkcije. Njena porodica, u teškom stanju šoka, odlučila je skinuti je s aparata 14. septembra 1982. U 52. godini princeza Grace je preminula. Nakon toga krenule su glasine kako je automobil, zapravo, vozila Stephanie, a ne Grace, te da su se njih dvije posvađale. Službena verzija bila je da je princeza doživjela moždani udar tokom vožnje, a sama nesreća izazvala je još jedan teži udar, koji je bio smrtonosan. Cijela porodica od njene se smrti nije oporavila, a naročito princ Rainier III. Mnogi kažu kako je do kraja života, 2005. godine, tražio ženu nalik Grace Kelly, no nije je pronašao.

Zabrana filmova u Monaku
Ovo je veoma tužna činjenica iz mnogo razloga. Nakon smrti princeze Grace, princ Rainier je stavio zabranu na njene filmove. Više nisu smjeli da se prikazuju u Monaku. Smrt Grace Kelly je bila tragična, a njenoj sahrani prisustvovalo je više od četiri stotine ljudi, uključujući političke ličnosti iz cijelog svijeta i članove kraljevskih porodica širom Evrope, kao i njene nekadašnje kolege iz Hollywooda. Televizijski prenos pratilo je blizu stotinu miliona ljudi. U svom oproštajnom govoru glumac James Stewart je rekao:
– Znate, ja mnogo volim Grace Kelly. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, već zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. Grace je u moj život donijela ono što je donijela i u vaš, nježno, toplo svjetlo, a svaki put kada bih je vidio osjećao bih se kao da je neki poseban praznik. Nema sumnje da će mi nedostajati, svima će nam nedostajati. Bog te blagoslovio, princezo Grace.

Poštanska marka
Grace Kelly je imala tu čast da bude prva glumica koja se našla na poštanskoj marki Sjedinjenih Američkih Država. Izašla je iz štampe 1993. godine, a na njoj je pisalo jednostavno Grace Kelly, jer zakon zabranjuje da se na njoj nađe lik nekog stranog lidera, šefa države ili despota. Zanimljivo je da je Monako iste godine odštampao marku u znak sjećanja na Grace Kelly i da se odnosila na glumicu kao princezu.
Grace Kelly bila je pravo oličenje ženstvenosti, gracioznosti i blagosti. Vlada Austrije ju je čak odlikovala medaljom 1959. godine. To je bila nagrada koju je primila za pružanje pomoći izbjeglicama iz Mađarske, koji su pokušavali da pobjegnu od ruske invazije. Bila je dugogodišnji domaćin Bala Crvenog krsta, a dobila je i priznanje Crvenog krsta u Monaku. Veoma mlada Grace je stekla dobro prijateljstvo s porodicom Kennedy. Prije nego što se udala za princa Rainiera III bila je zaručena za Olega Cassinia, modnog dizajnera poznatog po tome što je oblačio Jacqueline Kennedy Onassis. Kada je John Kennedy jednom prilikom bio u bolnici zbog problema s leđima, Jacqueline je pomogla Grace da se obuče kao medicinska sestra, kako bi uspjela da se ušunja i posjeti svog prijatelja.

Novi broj magazina Azra pogledajte na linku ispod:

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti