Ostale su vam neiskorištene namirnice i ne znate šta ćete s njima? Napravite tortilje

Piše: Redakcija

Tortilje su zdrav i hranjiv obrok, veoma jednostavan za pripremu. Iako potječu iz meksičke kuhinje, prilikom izbora namirnica slobodno birajte one koje su vam dostupne i koje uobičajeno koristite u pripremi omiljenih jela. Tortilje su odlične jer u njih može ići i ostatak namirnica koje su vam ostale od prethodnog obroka. Idealna su opcija za brzinski ručak ili međuobrok koji možete ponijeti i na posao

 

Tortilje od ostataka piletine i povrća
Sastojci:
1/2 avokada
kašičica svježeg limunovog soka
sol i buber
2 tortilje
100 g narezanih pečenih pilećih prsa
4 kriške paradajza
250 g blanširanog špinata
Priprema:
U zdjelu stavite avokado, limunov sok, so i biber te sve sastojke zgnječite viljuškom dok ne dobijete glatku smjesu. Tortilje stavite na radnu površinu te svaku premažite namazom od avokada. Potom posložite piletinu, paradajz i špinat. Zamotajte ih i prepolovite, te servirajte. Ukoliko ih planirate ponijeti sa sobom, dobro ih zamotajte u plastičnu foliju, kako bi ostale svježe i ukusne.

Tortilje s tunjevinom
Sastojci:

konzerva tunjevine
luk
2 čehna bijelog luka
paprika
pola konzerve graha ili slanutka
pola konzerve kukuruza
6 kašika umaka od paradajza
so, biber, čili, peršun
tortilje
zelena salata
ribani sir
Priprema:
Luk nasjeckajte na kolutiće, pa ga dinstajte na ulju. Dodajte papriku nasjeckanu na trakice i bijeli luk. Dinstajte desetak minuta. Dodajte tunjevinu, grah i kukuruz. Kuhajte još pet minuta pa maknite s vatre. Tortilje lagano zagrijte na tavi, punite ih nadjevom od tunjevine, dodajte ribani sir i zelenu salatu i poslužite.

Tortilje za vegane
Sastojci:
2 paprike
manja konzerva graha
manja konzerva kukuruza
manja konzerva graška
svježi paradajz
šampinjoni
grčki jogurt
kurkuma
curry
biber
čili paprika
lopar
bijeli luk
tortilje
Priprema:
Na maslinovo ulje stavite isjeckane paprike, zelenu i crvenu, pustite da malo omekšaju. Dodajte manju konzervu graha, kukuruza i graška, te sitno izrezani svježi paradajz, a potom i šampinjone. Propržite ih na tavi, dodajte kurkumu, curry, mljeveni biber i čili papriku. Dodajte soja umak i bijeli luk u prahu. U međuvremenu napravite umak od grčkog jogurta, kopra i bijelog luka, s malo soli. Kada tortilje napunite smjesom, prije motanja dodajte i umak. Zamotajte tortilje po želji i još ih prelijte umakom.

Pročitajte još