Život na visokoj nozi: 60 pravila kojih se moraju pridržavati članovi kraljevske porodice

Piše: A. Z.

Od specifičnih dijeta do zabranjenih društvenih igara, najgledanija porodica na svijetu ima više nasumičnih pravila nego što biste očekivali. Za vas smo izdvojili 60 najčudnijih, najstrožijih tradicija koje je britanska kraljevska porodica u velikoj mjeri trebala slijediti

 

Svaka porodica ima tradiciju koju slijedi i ma koliko se nekome učinila smiješnom i čudnom, često ima duboko značenje za porodicu. Još je zanimljivije kada je riječ o kraljevskim porodicama, jer njihove tradicije imaju vjekovnu historiju. Biti pripadnik plave krvi nije samo šetnja ispred gomile ljudi, odlazak na dobrotvorne večere i discipliniranje djece i kućnih ljubimaca, iza njih stoji mnoštvo pravila i očekuje se da se pridržavaju protokola. Za vas smo pripremili najšokantnija očekivanja, tradicije, propise i običaje koje je prihvatila kraljevska porodica, a što se očekuje i od onih koji nisu pripadnici plave krvi kada se vjenčanju za članove ove porodice.

1. Kada kraljica stoji, to je protokol koji svi treba da slijede.
2. Kada porodično večeraju, nakon što je kraljica pojela posljednji zalogaj, svi treba da prestanu jesti.
3. Nakloni su obavezni, a dok se muškarci klanjaju povijajući vrat, žene to čine savijanjem koljena i laganim naklonom.
4. Članovi kraljevske porodice uzimaju novo ime kada se vjenčaju.
5. Na pokazivanje emocija se gleda s prezirom, posebno tokom putovanja.
6. Kraljevska porodica se čak uzdržava i od držanja za ruke.
7. Prema Zakonu o kraljevskim brakovima iz 1772. godine, kraljevski potomci moraju tražiti odobrenje monarha prije nego što se odluče za vjeridbu.
8. To što ste buduća princeza ne znači da možete nositi tijaru koju želite.
9. Kraljica odlučuje koju će tijaru kraljevska mladenka nositi iz svoje kolekcije na dan vjenčanja.
10. Svaka kraljevska mladenka nosi biljku mirtu u vjenčanom buketu.

AFP

11. Kraljevske svatove obično čine mlađa djeca iz porodice.
12. Sve do 2011., pripadnicima kraljevske porodice bilo je zabranjeno da se vjenčavaju s rimokatolicima, ali to je kraljica promijenila 2011., i od tada mogu da se vjenčaju s osobom bilo koje vjere.
13. Porodica ima političke stavove. Njima nije dozvoljeno da glasaju ili javno govore o politici.
14. Članovima kraljevske porodice nije dozvoljeno da obavljaju bilo koju vrstu političke funkcije.
15. Vjerovatno najčudnije pravilo: kraljevska porodica ne može da igra Monopol.
16. Na večernjim zabavama kraljica počinje razgovor s osobom koja sjedi s njene desne strane. Tokom drugog dijela obroka prebacuje se na gosta s lijeve strane.
17. Kada neko iz kraljevske porodice putuje u inozemstvo, mora mu se spakovati i potpuno crna odjeća. Svaki član porodice mora biti pripremljen i imati odjeću u slučaju iznenadnog smrtnog slučaja.
18. Dvoje nasljednika ne smiju putovati zajedno. Kada princ George napuni 12 godina, on i William morat će da lete odvojeno, da Kraljevstvo, nesretnim slučajem, ne bi ostalo bez dva nasljednika prijestola u redu.
19. Porodici nije dozvoljeno da daje autograme i pravi selfije. Nemojte ni pomisliti da im priđete sa selfi štapom.
20. Školjke su zabranjene za porodicu, zato što je veća vjerovatnoća da će izazvati trovanje od druge hrane.

AFP

21. Šuška se da kraljevsku porodicu ne smiju dodirnuti ne-kraljevski pripadnici.
22. Ne mogu nositi krzno. U 12. stoljeću kralj Edvard III zabranio je članovima kraljevske porodice nošenje krzna, ali ovo pravilo je više puta kršeno.
23. Sjedišta su raspoređena prema prioritetu na svim kraljevskim događajima, ali faktori poput starosti, jezika i interesa također se uzimaju u obzir.
24. Kraljica mora da se pozdravi sa svima i logično je da Njeno Kraljevsko Visočanstvo tokom javnih posjeta uvijek nosi rukavice, jer ne želi da se razboli!
25. Postoji cijela kancelarija koja organizira kraljevska druženja i večere, pravi raspored sjedenja prema interesovanjima, godinama, jezicima koje govore i slično. Oni sebe nazivaju “mini domaćini”.
26. Kodeks oblačenja je skroman i nijedan član se ne smije pojavljivati u svakodnevnoj odjeći. Čak i princ George ima pravila oblačenja. Uvijek nosi šorts po mjeri, a nikad pantalone.
27. Žene moraju da nose šešire u svim formalnim društvenim prilikama. Što je šešir otmjeniji, to bolje. Ako se događaj održi u zatvorenom prostoru poslije 18 sati, žene zamjenjuju šešire dijademama.
28. Tijare su rezervirane za udate žene. Dijademe moraju biti pod određenim uglom. Iako su dijademe tradicionalno nošene na prednjem dijelu glave, sada se nose na glavi pod uglom od 45 stepeni.
29. Porodica mora prihvatiti poklone. Od porodice se zahtijeva da ljubazno prihvati brojne i bizarne poklone koje redovno dobija.

AFP

30. Svakog jutra kraljica pije engleski čaj i jede kornfleks.
31. Kaputi se ne skidaju u javnosti. Javno skidanje kaputa smatra se neukusnim. Dakle, ako član kraljevske porodice nosi kaput, mora ostati stalno na ramenima.
32. Porodica ne otvara poklone na Božić. Umesto da na Božić otvori poklone, kraljevska porodica razmenjuje poklone u Crvenoj sali tokom čaja na Badnje veče.
33. Porodično božićno slavlje održava se na imanju kraljice Sandringham u Norfolku, a ona dolazi sedam dana ranije da se pripremi.
34. Bijeli luk nije dozvoljen u Buckinghamskoj palači. Priča se da kraljica mrzi bijeli luk, pa se u Palači ne priprema niti jedno jelo s tim sastojkom.
35. Dok su na porodičnom imanju Sandringham, kraljevski narod na Božić prisustvuje službi u crkvi Svete Marije Magdalene.
36. Članovi kraljevske porodice moraju da govore više jezika. Princ George je već naučio da broji na španskom.
37. Kraljica ima stroga pravila i zabranjeno je konzumiranje jela od krompira, riže ili tjestenine za večeru.
38. Čista kosa i uredna frizura su obavezni. Možda zato frizer tri puta sedmično fenira Kate.
39. Ne smijete okrenuti leđa kraljici. Po završetku razgovora s kraljicom, ona prva odlazi – niko joj ne smije okrenuti leđa.
40. Kraljica ne voli cipele s platformom. Iako su jako udobne, pogotovo espadrile s platformom, kraljica ih ne voli, pa žene u porodici dobijaju uputstva da ih ne nose kad su u njenom društvu.
41. Čak se i od djece očekuje da budu graciozna. Čim se rode u kraljevskoj porodici, odmah ih uče da mašu graciozno.
42. Kraljicina odjeća mora biti u svijetlim bojama. Kraljica je poznata po svijetloj odeći u neonskoj boji, jer voli da bude sigurna da je lako mogu uočiti u velikim gužvama.
43. Poželjna je prirodna šminka.
44. Od žena se očekuje da sjede na određen način. Opcije su noge ukrštene u koljenu ili zglobu.
45. Nećete vidjeti dame kraljevske porodice sa “smokey eye” ili tamnim karminom. Palača više voli da žene imaju prirodnu kosu i šminku za javne nastupe.

AFP

46. Ako kraljica pomjeri torbicu na desnu ruku, njeno osoblje mora da prekine razgovor. Ako kraljica stavi torbicu na desnu ruku, to je suptilni signal da je spremna da završi razgovor s trenutnim sagovornikom.
47. Vojne uniforme se nose na svečanim događajima. Otuda su i princ Harry i princ William u dane vjenčanja nosili vojnu odjeću.
48. Ako kraljica stavi torbu na sto, večera mora da se završi u roku od pet minuta. Kada odloži torbicu na sto, večera je zvanično gotova.
49. Tradicionalno, kraljevske porodice ne smiju imati manje od dvoje djece, a ta tradicija je stara već 60 godina. Parovima je najbolje da imaju troje ili četvero djece. Inače, većina kraljevskih porodica ima samo dvoje djece. Jedini par koji je odlučio imati više je kraljica Elizabetha II i vojvoda od Edinburgha. I sada su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea odlučili slijediti njihov primjer, te imaju troje djece.
50. Dekolte nije dio kraljevskog kodeksa oblačenja. Diana je koristila svoje klač torbe kao način da sakrije dekolte pri izlasku iz automobila.
51. Nadimci su potpuno zabranjeni. Iako se u štampi još koristi nadimak Kate.
52. Torbica je obavezna, čak i ako je prazna. Kraljica vjeruje da svi izgledaju ljepše kad nose torbicu, iako postoji tim ljudi koji je zadužen za pakovanje stvari.
53. Postavljanje pribora je veoma važno. Ako članovi kraljevske porodice moraju da izađu iz sobe tokom večere, a nisu pojeli hranu, ukrste pribor, kako osoblje ne bi uklonilo tanjire.

AFP

54. Pravilno držanje šoljice za čaj. Članovi kraljevske porodice kažiprstom i palcem drže dršku šoljice za čaj, dok srednji prst osigurava dno.
55. Držanje brade nije zanemareno. Kraljevske žene treba da poziraju bradom paralelno sa zemljom.
56. Žene moraju da nose najlonke. Očigledno su gole noge veoma nepristojne i od žena u kraljevskoj porodici se očekuje da nose čarape na svim svečanim događajima.
57. Kraljica ne mora da posjeduje vozačku dozvolu i jedina je osoba u Velikoj Britaniji koja može voziti bez dozvole ili tablica.
58. Kraljicini psi uvijek dobijaju gurmanske obroke. Nije tajna da kraljica voli svoje korgije, ali za razliku od vaših kućnih ljubimaca, njeni su obavezni da jedu gurmanske obroke, koje svakodnevno priprema kućni kuhar. I nikad im ništa ne zamjera. Kraljica pušta svoje korgije da rade kako im je volja.
59. Princ Philip je dužan da hoda iza kraljice. Od početka njihovog braka, Philip mora stalno da korača nekoliko koraka iza kraljice.
60. Diplomatsko oblačenje je neophodno. Prilikom zvaničnih posjeta stranim zemljama važno je da u svoj ormar uvrste odjeću koja poštuje lokalnu kulturu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti