Bez tabua: Žena je munja, a muškarac grom

Piše: Indira Kučuk Sorguč

Muškarci su i u jezik uveli totalni seksizam. Tamo gdje su moć i masa tome su davana muška imena. Gdje je varka i katastrofa, tu je žena.Neboder je velik i moćan, i on je muški rod, a zgrada je slaba, mala i jadna i ženski je rod

 

Hajmo samo malo da porazmislimo.

Kao onomad kad je porazmislio Muhamed Ali i u jednom talk-showu pričao o bijelom i crnom. Kliker, kakav je bio još kao dječak, svoju je majku pitao kako to da je sve bijelo.

„Pitao sam je“, pričao je, ,„zašto Isus ima plavu kosu i plave oči. Pitao sam je zašto su na ‘Posljednjoj večeri’ svi bijelci. Anđeli su bijeli, Papa je bijel, Marija je bijela. Pitao sam mamu: ‘Kad umremo, idemo li u nebo?’ Rekla je: ‘Naravno da idemo.’A onda sam je pitao: Pa zašto onda na svim slikama nema niti jednog crnog anđela? Sve loše je uvijek crno. Malo ružno pače bilo je crno pače, a crna mačka simbol je nesreće.“

E sad ja vas pitam, a ne moju majku, jer me moja majka ne može više čuti: Zašto su ženska imena tako crna, a muška tako bijela?!

Zašto se, naprimjer, svi smrtonosni uragani, cunamiji i tornada zovu Katrina, Sendi i Irma?

Ko im to nadijeva imena? Mora da ti majstori za vrijeme mnogo vole (jest u limburgu) svoje supruge, majke i kćeri dok najveće katastrofe zovu po njima.

Ko da im je lakše za svako zlo svalit krivicu na ženu.

– E, jest nas sve stresla ova Sindi, tri dana sebi ne dolazim!

Ili termin za vjetar. Žena šiba ko košava, a muškarac je blagi maestral.

Jeste li se ikad zapitali zašto najveće prirodne i društvene nesreće imaju ono „a“ na kraju: poplava, pljačka, erupcija, korupcija?

Korupcija je zla hobotnica i žena je. Doduše, tu je neko pametan dodao i „mito“. Mito je nekako lakše sažvakat nego korupciju… Mito je srednji rod, iako je muško vlastito ime. Mito uzima zelembaće i u kafani se o njemu pjevaju bekrijske pjesme „Obećo si, Mito, da ćeš meni doći….“

Zašto je, naprimjer, bomba ženskog roda, a top muškog – pitam ja vas. Da li zato jer bomba razara totalno, a top može da bude i „little topić“ pa da malo pukne, a malo i promaši.

Ne kaže se džaba u narodu puče metla ko top! Ko biva nekad neko i slabe snage opali, ali nema od toga puno fajde.

Muškarci su i u jezik uveli goli seksizam.

„Eno je, divi je, prava bomba!“

Seks bomba. Dar majke prirode, seks bomba – razvijene grudi, lude za njom svi pa i oženjeni i ozbiljni ljudi, pjevala je nekad jedna seks-bomba naše estrade. A haman što su joj prilijepili taj epitet, tu je bio početak kraja njene „bombastične“ karijere.

Možemo i dalje u tom smjeru. Sve žestoko naoružanje, od puške do little tenkića i napalm bombice zove se jednim grupnim ženskim imenom – artiljerija.

Kad pogledaš sve što se mora štrebat, na čemu đaku i studentu ostanu oči i mentalno onemoća u biti su „ženski predmeti“: matematika, fizika, hemija, biologija, algebra, geometrija, historija, geografija.

Al je zato jezik muški. On je nacionalan. A narod je, čujte i počujte, imenica muškog roda, čvrsta kao kamen. Nijemci, Francuzi, Srbi, Hrvati, pa i Bosanci – sve gromade muške, od junačkoga roda! Samo što su im imena država ženska.

Eto i ime naše države je žensko, samo što kod nas sve mora biti duplo. Bosna. I. Hercegovina. Duplo ženski. Nije ni čudo što bi svi da nas povale. I to nam je ime dao neki stari Latin, bezbeli zagorio pa ha se primako rijeci Bosni, zavapio: možeš bit i bosa i posna i prkosna, ali ćeš biti moja!

Onda kontinenti. Evropa, Amerika, Azija, Afrika, Australija…

Ima li ijedan da nema žensko ime? Nema.

Pa naša planeta. Zemlja. I ona žensko. Svi je (t)ruju, troše, crpe, gnječe, helaće, sitne…

Nije mi jasno zašto su ovi mačopravopisci davali ženska imena kontinentima, kad je Ameriku eto pronašo Kolumbo, a Amerigo Vespući to potvrdio? Zašto se kontinent ne zove Kristifor, Amerigo ili Amerik?!

Neko je turio ono „a“… To je nešto seksistički duboko, osjećam.

Sjetite se samo kako je Evropa dobila ime? Prelijepu feničansku princezu Evropu silovao Zeus koji se pretvorio u bika da je primami. Znači, mi Evropljani smo neželjena djeca.

Pitam se, pitam se: Zašto je kontinent imenica muškog roda, a naziv kontinenta ženskog?

Ili okean? Hej tolika voda a muška?!

Tamo gdje su moć i masa tome su davana muška imena. A gdje je varka i katastrofa, tu je žena.

Oluja i munja mogu zavarat, ali, kad grom opali, sve ožeže….

Jedini ženski hemijski element je živa. I dato mu žensko ime jer je u tečnom stanju. Curi. Šiba na sve strane. Ostalih sto i kusur elemenata, ko što i dolikuje mušku, u čvrstom su stanju.

Dokle to ide da Evi podmetnuše jabuku, slasnu i mirisnu kao žena. Da je bio rogač, Eva ga garant ne bi pojela. Pa bismo se i danas ljuljuškali u „muškom“ raju. Ovako na ženskoj planeti čekamo red na respirator.

I još:

Ne možeš gledat TV jer su smetnje. Do antene je.

Nije vještac nego vještica.

Plaše djecu babarogama, a ne babarozima.

Ako ne budeš učio, ne gine ti lopata.

Ako budeš učio, eto ti kompjuter, računar ili tablet.

Kuhinja, spavaonica, trpezarija – sve gdje se pogine od posla, ženskog je roda.

Dok salon, dnevni boravak i klozet, tamo gdje se odmara i olakšava – pripadaju muškom rodu.

xxx

Obratite pažnju, ima ovoga kolko hoćete.

)Kolumna prenesena iz novog broja “Azre”)

Pročitajte još