Burne reakcije nakon hapšenja Mike Aleksića: Silovao glumice, neke od njih maloljetne!

Piše: Redakcija

Poznati režiser, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić uhapšen je sinoć u Beogradu zbog optužbi za silovanje. Aleksića je za seksualno zlostavljanje optužila poznata mlada glumica Milena Radulović. No, ona nije jedina već postoji još pet djevojaka, neke su i maloljetne, koje su ga prijavljivale policiji za isto zlodjelo.

– Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umjetnosti i religije čovjeka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja – izjavila je Milena Radulović za “Blic”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

Aleksić je filmski reditelj, producent, glumac i čuveni pedagog kroz čije radionice je prošlo više od 3.000 mladih. Decenijama je poznat kao rasadnik glumačkih talenata iz svoje škole glume. Ispostavlja se da je radio nečasna djela iza kulisa koja su danas ugledala svjetlost dana. Radio je sa nekim od najvećih imena srpskog glumišta u Dramskoj grupi Radio Beograda, a kasnije u dramskom studiju Stvar srca koji inače vodi sa suprugom glumicom i profesorkom Biljanom Mašić.

Kroz grupu nisu prošli samo poznati glumci, nego i doktori nauka, ljekari, pravnici…

Radulović tvrdi da je Aleksić sistem zlostavljanja gradio decenijama. „Blic“ navodi da je škola glume koju vodi Aleksić cijenjena te da je djevojčice i dječaci upisuju s pet ili šest godina te da grupe polaznika broje 25 do 30 učenika. Na audicije za prijem u školu prijavljivalo bi se nekoliko stotina djece. Aleksić bi na tim audicijama odabrao po sedam ili osam najdarovitijih djevojčica i dječaka.

Između ostalih, Aleksićevu školu glume prošli su Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Viktor Savić, Boris Milivojević, Vuk Kostić, Mirka Vasiljević, Marija Bergam, Mirjana Joković i Nada Macanković.

Radulović se u Aleksićevu školu upisala s 11 godina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

– Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu tjedno, išli u kazalište i gledali filmove. Bili smo kulturna, dobra djeca. U grupi se promovirala religija, a nastavni sati počinjali su molitvom “Oče naš”. Djevojčice su dolazile u suknjama, a dječaci u cipelama. Kosa i nokti morali su biti uredni. Škola je bila stroga, surova. (Aleksić) je bio vrlo strog. Svi su govorili: „On jeste surov, ali takav je Mika, ima svoje metode“. Postojala su javna pravila – rekla je Radulović.

Aleksić bi roditeljima primljene djece odmah rekao koliko školovanje košta te koja su pravila ponašanja. Blic navodi da bi im tada rekao i da je ovo “prvi i posljednji put da se s njima viđa” te da se djeca “mogu sama popeti na drugi kat i predati školarinu”.

– Govorio je da su djeca mali ljudi, a nama je godilo kada bi nam rekao da smo samostalni. Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, no tada nam to nije bilo sumnjivo – dodala je Radulović. Aleksić je zbog svega navedenog kod polaznika stvarao osjećaj strahopoštovanja i bio im je vrhunski autoritet.

Radulović kaže da ju je Aleksić prvi put silovao u novemnbru 2012. godine, kada je imala 17 godina, a on 61.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

– Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo što uopće moguće. Nisam ga poznavala takvog i tada sam mislila da sam sama i jedina kojoj se to dogodilo. Bio je to šok. Slom! Škola i on za mene su bili druga obitelj. Zaista! – rekla je Radulović.

– Vodio je računa da se (seksualno zlostavljanje) dogodi tijekom sata, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog ispita na (Fakultetu dramske umjetnosti u Beogradu) intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da netko posumnja da se tu događa nešto toliko užasno – dodala je Radulović.

Aleksić je na isti način, tvrdi Radulović, seksualno zlostavljao i druge djevojke, neke od kojih su ga također prijavile policiji.

– Sve je pažljivo planirao. Koristio je to što smo bile u šoku. Osim toga, uvijek je bio prisutan osjećaj da smo u blizini mnogo druge djece – rekla je glumica te dodala da bi svaka djevojka koja bi pružila verbalni ili fizički otpor nailazila na upotrebu sile ili ignoriranje.

Radulović je rekla i da se poslije silovanja osjećala nemoćno i slabo te da se stidjela.

– Nevjerojatan stid sam osjećala. Mrzila sam sebe, sramila se. Osjećala sam se krivom jer se nisam uspjela obraniti od napada. Bojala sam se reći roditeljima, pitala se hoću li ih time povrijediti i upropastiti im živote. Izmanipulirao me je tako da je kod mene proizveo osjećaje odgovornosti, krivice i straha da ću ostati sama.

Nakon što je vijest na hapšenje Mike Aleksića sinoć kao bomba odjeknula u javnosti su uslijedile brojne reakcije.

Milena Radulović sinoć je na svom Instagram profilu podijelila naslovnu stranu “Blica” sa porukom “poslije teške unutrašnje borbe neke hrabre devojke i ja riješile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja”.

Ispod objave su se redale su se brojne poruke podrške, što od kolega, što od njenih pratilaca i prijatelja i brojnih javnih ličnosti.

Poruke podrške uputili su joj, između ostalih, glumci Milan Marić, Aleksandar Radojičić, Ivan Bosiljčić, Miodrag Radonjić, Goran Šušljik, koleginice Nina Janković, Jelisaveta Orašanin, Ana Franić, Nada Šargin, voditeljke Marija Kilibarda, Irina Vukotić…

Jedna od poruka je stigla i od glumice Danijele Štajnfeld, koja je napisala: “Hvala za hrabri glas, draga Milena, za sve što ti treba, javi se, uz tebe sam!”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Danijela Štajnfeld (@danijelastajnfeld)

Ona je poruku podrške poslala putem svog Instagram storiya.

Danijela je, podsjetimo, ljetos u svom dokumentarcu “Iscijeli me” otkrila da ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije. Kako je ispričala, nije željela da otkriva ime zlostavljača, ali je potvrdila da se radi o jednom moćniku iz filmske industrije, kao i da se plašila da bilo kome kaže šta se desilo i da je strahovala za sigurnost porodice.

Nakon filma uslijedile su molbe mnogih kolega da objelodani ime silovatelja, ali Danijela to nije učinila. Povodom tekstova objavljenih u više dnevnih listova reagiralo je Tužilaštvo u Srbiji i poslalo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja Policijskoj upravi Beograd, a Danijela Štajnfeld je u septembru saslušana. Javnost do sada nije saznala dalje detalje ovog slučaja.

Povodom hapšenja Miroslava Mike Aleksića oglasio se i otac ubijene djevojčice Tijane, Igor Jurić. On je na društvenim mrežama prokomentirao ovaj slučaj i dodao da bi “kao društvo trebalo da budemo ponosni na djevojke koje su imale hrabrosti da progovore o onome šta su proživjele tokom školovanja”.

-Jedna od priča za koju smo znali. Treba da smo kao društvo ponosni na djevojke koje su imale dovoljno hrabrosti da ne ćute o onome kroz šta su prošle za vrijeme svog školovanja – napisao je Igor Jurić na Facebooku.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti