Kako su se slavne dame obukle za predsjedničku inauguraciju

Piše: Dž. S.

S današnje inauguracije izdvojili smo kako su se obukle prve dame i zvijezde…. Među njima su supruga budućeg predsjednika Bidena, Jill Biden, potpredsjednica Kamala Harris, Michelle Obama, kao i dvije slavne muzičke zvijezde koje su upotpunile ovaj događaj – Jennifer Lopez i Lady Gaga.

Dr. Jill Biden izabrala je dizajnera Markarijana u usponu za predsjedničku inauguraciju 2021. godine u Washingtonu DC. U srijedu, 20. januara, nova prva dama Sjedinjenih Država odlučila je nositi haljinu i kaput brenda sa sjedištem u New Yorku, dok Joe Biden odlučio se za odijelo Ralph Laurena. Prilagođena odjeća dr. Bidena sastojala se od odgovarajućeg kompleta kaputa i haljina izrađenih u okeansko plavom vunenom tvidu s odgovarajućom svilenom Markarian maskom za lice. Izrez haljine zapravo je ručno ukrašen Swarovski biserima i kristalima u nježnom cvjetnom uzorku. Isti kristali Swarovski vide se i na kaputu i haljini. Što se tiče plave boje, ona je izabrana da komadi označavaju “povjerenje, povjerenje i stabilnost”, navodi se u saopćenju za medije.

Odjeću je pažljivo izradio mali tim u srcu odjevnog centra New Yorka, a ručno ju je dovršila dizajnerica Alexandra O’Neill u svom studiju West Village. Dizajner je također izjavila da je “nevjerovatno ponizna što je mali dio takvog historijskog trenutka.”

AFP

AFP

Jennifer Lopez nosila je dugi bijeli kaput Chanell , bijele svjelucave pantalone i prozirnu bluzu koja je bila vezana za vrat, od nakita je nosila dijamante i bisere.

AFP

Lady Gaga obukla je neobičnu haljinu modnog brenda Schiaparelli, koja je izgledala kao da se sastoji od dva dijela. Gornji dio nalikovao je crnoj košulji, a donji se raširio u raskošnu crvenu princeza suknju. Ono što je mnogima upalo u oči bio je veliki broš u obliku golubice, zakačen za gornji dio.

AFP

Michelle Obama je bila u ljubičastoj kombinaciji dok je, potpredsjednica Kamala Harris bila u kraljevsko plavoj kombinaciji.

Harris je izašla pred američki narod u kreacijama dva dizajnera: Christophera Johna Rogersa iz Baton Rougea u državi Louisiana i Sergija Hudsona iz Južne Karoline. Rogers i Hudson su među najpopularnijih crnim dizajnerima u Americi, a obojica su odijevali i bivšu prvu damu Michelle Obama, ali i Beyoncé. Iako su obojica poznata po inventivnoj upotrebi boja i dramatičnim siluetama, Harris se odlučila za pomodniji izgled, u skladu s njenim uobičajenim, minimalističkim stilom.

AFP

 

Novoizabrani predsjednik Biden, kao i Kamalin suprug Douglas Emhoff, nosili su odijela Ralpha Laurena, koji u Americi već više od 40 godina predstavlja standard luksuzne mode.

Činjenica da su se Bidenovi, kao i Harris i Emhoff, odlučili za američke dizajnere, mogla bi signalizirati povratak američkom pristupu odijevanju Bijele kuće viđenom tokom Obamine administracije. Dok je Melania Trump tokom svoje četiri godine u Bijeloj kući pokazivala sklonost etabliranim europskim dizajnerima, njena prethodnica Michelle Obama, često je koristila svoju platformu kao priliku za poticanje američkih talenata, od neovisnih dizajnera, uključujući Jasona Wua, Isabel Toledo, Thoma Brownea i Naeema Khana, do pristupačnijih marki poput J. Crewa.

Pročitajte još