Kolege i prijatelji se opraštaju od Mire: Ostaješ tu…

Piše: Dž. S.

Mira Furlan umrla je u 65. godini od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Glumica se  neko vrijeme borila, ali nažalost, izgubila je bitku. Ova vijest je sve mnogo potresla, a sada se njene kolege i prijatelje opraštaju od ove legendarne glumice koja će ostati zauvijek u sjećanju.

-Ostaješ tu. Kao na slici iz nekog starog filma. Zauvijek. – napisao je Đuro na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by branko djuric (@branko_djuric_djuro)

-Tako tužno – napisao je kratko Danis Tanović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danis Tanović (@danistanovic)

-Ovo već dugo nije ‘moj svijet’, a sada pogotovu. Meni se ionako uglavnom ne da izlaziti ni družiti. Ali se brinem za mlade ljude kojima život počinje u ovakvom svijetu. Imam stalnu potrebu da im se ispričam za sve što su naše generacije ostavile njima: svijet dubinski zagađen i otrovan, izvana i iznutra.” “Svakom nacionalistu s ovih i drugih prostora preporučujem da napravi DNK test pa da mu (joj) bude jasno da smo svi izmiješani i da svi, na kraju, vučemo porijeklo od homo sapiensa koji se pojavio upravo u Africi. Mi na Mediteranu nosimo također i neandertalske gene. Tu je ‘manjinu’ zbrisala s planeta jača i, izgleda, agresivnija, homosapienska ‘većina’, kao što je to običaj tokom naše ljudske nasilne povijesti. Naša boja kože je rezultat prilagodbe na klimatske uvjete na koje su naši predci nailazili u svojim migracijama. To je sve. Apsolutno je nevjerojatno da je upravo takva trivijalna stvar kao što je boja kože upotrebljavana stoljećima za ugnjetavanje, porobljavanje i eliminiranje čitavih grupa populacije. To je apsolutno porazna činjenica za ljudski rod. Da citiram svog omiljenog američkog pisca i ‘javnog intelektualca’ Ta Nehisi Coatesa, sam pojam ‘rase’ (a, ja ću još dodati, i ‘etniciteta’) je proizvod rasizma- napisao je Goran Bogdan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goran Bogdan (@bogdangoranbogdan)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti