Žrtva društvenih mreža: Djevojčica se ugušila zbog izazova na aplikaciji TikTok

Piše: Preuzeti tekst

Italijanska regulatorna agencija za privatnost podataka naredila je jučer videoaplikaciji TikTok da blokira račune svih korisnika u Italiji čiju dob ne može provjeriti nakon smrti 10-godišnje djevojčice koja je koristila kinesku aplikaciju.

U izjavi je regulator rekao da je, iako se TikTok obvezao zabraniti registraciju za djecu mlađu od 13 godina, ipak bilo lako zaobići to pravilo.

Kao rezultat toga, navodi se da TikTok mora blokirati neprovjerene korisničke račune najkasnije do 15. februara čekajući daljnje informacije.

Glasnogovornica TikToka u Italiji u odgovoru poslanom elektroničkom poštom rekla je da su “privatnost i sigurnost apsolutni prioriteti za TikTok”, istaknuvši kako neprekidno rade na zaštiti svojih politika, procesa i tehnologija “kako bi zaštitili zajednicu i posebno mlađe korisnike”.

Curica umrla od gušenja na Siciliji

U vlasništvu kineskog ByteDancea, TikToku brzo raste popularnost širom svijeta, posebno među tinejdžerima. Presuda je uslijedila nakon što je u Palermu na Siciliji djevojčica umrla od gušenja, u slučaju koji je šokirao Italiju.

Njeni roditelji rekli su da je učestvovala u takozvanom izazovu gušenja na TikToku, stavljajući pojas oko vrata i zadržavajući dah dok se snimala mobitelom.

“TikTok je bio njen svijet. I YouTube. Tako je provodila vrijeme”, rekao je otac djevojčice Angelo Sicomero u subotnjim novinama Corriere della Sera.

Otvorena istraga o mogućem poticanju na samoubistvo

Tužitelji su otvorili istragu o mogućem poticanju na samoubistvo i istražuju je li neko pozvao djevojčicu da učestvuje u izazovu.

“Regulator je odlučio hitno intervenirati nakon strašnog slučaja 10-godišnje djevojčice iz Palerma”, saopćile su vlasti.

Rečeno je da je TikToku zabranjena “daljnja obrada korisničkih podataka za koje ne postoji apsolutna sigurnost u pogledu dobi i, prema tome, u skladu s odredbama vezanim za dob”.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti