Znate li šta je KonMari metoda?

Piše: Preuzeti tekst

Kako biste si olakšali život kod kuće i prevladali stres zbog pospremanja stvari, možete se koristiti KonMari metodom, praktičnim načinom za popravljanje nereda koji ponekad može vladati u vašem domu.

 

10 Pravila Konmari metode

 

Baci ono što ti ne treba

Prije nego što započnete s fazom reorganizacije, razmislite o onim predmetima i odjeći koji se neko vrijeme nisu koristili ili su se, čak, ispostavili kao pogrešna kupovina. Jednom identificirani, bacite ih , stavljajući u vreće i bez previše dvojbi: prekid postupka samo će nepotrebno odgoditi fazu preuređivanja.

 

Redoslijed prema kategoriji, a ne prema sobi

Suprotno onome što je općenito metoda razvrstavanja, u KonMari metodi se razvrstava po kategorijama. Stoga, nakon što ste na listu papira popisali različite vrste, na primjer knjige, časopise, odjeću, obuću, lonce itd., odlučite se da na jedno mjesto stavite cijelu kategoriju grupiranu na jedno mjesto. Zapravo, kad bismo se koncentrisali na jednu sobu odjednom, riskirali bismo da nastavimo s preuređivanjem istih stvari, bez da im je kraj.

 

Odaberite na temelju osjećaja

Kriterij izbora je od temeljne važnosti za ubrzanje aktivnosti: za očuvanje predmeta u skladu s pozitivnim osjećajima koje uzrokuju. Ako vam se probude lijepa kad dodirnete šal, košulju ili knjigu punu bilješki, onda je to bez sumnje vrijedno čuvati. Pregled tog predmeta izgledat će vam dobro i pružit će vam sreću; za anonimne stvari, s druge strane, nema mjesta ni u jednom ormaru i ladici.

 

Ispraznite ormar

Odjeća je vjerovatno kategorija koja će potrajati najduže, možda ste odjeću čuvali od malih nogu i nikada niste razmišljali da je date nekome kome je potrebna. Nema problema, sada je pravo vrijeme. Doslovno pražnjenje ormara, uključenih ladica i odlaganje sadržaja na krevet: u ovome ćete se suočiti sa cijelim svijetom koji je bio skriven iza vrata i za koji niste ni zamišljali da ga više imate.

 

Stvorite područje za opuštanje kod kuće

Da biste se ponovno pokrenuli čak i usred dana, trebate imati dio kuće koji predstavlja vaše lično utočište, gdje možete imati drage predmete koji vam znaju dati pozitivnu energiju. Nije potrebno puno: stol s fotografijom lijepih i radosnih trenutaka, omiljena knjiga, slatkiš ili bombon te udobna stolica ili fotelja. Odvojite nekoliko minuta: otići ćete odlučno, kao da je rano jutro.

 

Preuredite predmete koji vas čine sretnima

Iako naručivanje garderobe znači da se morate odreći nečega što više nije potrebno, uvijek ima mjesta za osjećaje. Oni mali dodaci, dopune ili odjeća koji vam pružaju radost i prenose sreću čim ih vidite, uvijek zaslužuju kutak ili kutak gdje ih možete spremiti. Otvaranje ladice ili vrata bit će čista vitalnost za one trenutke u danu kada vas napadnu tuga ili negativne misli.

 

Organizirajte prostore

Raspoređivanje ličnih predmeta ne znači samo odabir onoga što nije potrebno: kako ne bi trebalo često nastaviti s radovima na preslaganju, bitno je preći na stvaranje odgovarajućih prostora gdje ćete naručiti predmete. Nema više knjiga, novca, odjeće, ostavljenih u različitim dijelovima kuće, ali svaka kategorija mora biti smještena na isto mjesto, tako da možete u bilo koje vrijeme krenuti u potragu, a da ne morate kopati po sjećanju da biste se prisjetili gdje je postavljena.

 

Preklopite odjeću tehnikom origami

Da biste napravili mjesta u garderobi, odjeća poput majica, košulja i suknji mora se pravilno i nježno složiti kako bi se dobio pravi oblik. Poput tipične tradicije origami, koja se koristi za izradu ukusnih i gracioznih predmeta za ukrašavanje papirom, pa i odjeća zahtijeva istu spretnost.

Nakon svakog presavijanja haljine, potrebno je nježno prijeći cijelom rukom preko odjeće, a zatim prijeći na sljedeći preklop. Na taj će način tkanina poprimiti željeni oblik. Najbolji način za to je presaviti uglove haljine prema sredini tako da poprimi oblik pravougaonika, a zatim preklopite pravougaonik na pola, držeći ga za najdužu stranicu.

 

Znajući kako se pravilno spakovati

Kratko vikend putovanje u posjet gradu ili posjet prijatelju na nekoliko dana ostaje jedna od omiljenih aktivnosti, a putovanja neće biti stresan događaj ako naučite kako se spakovati na najbolji način. Prije svega, nakon što ste odabrali kofer, udobno ga smjestite na krevet. Zatim, odabravši potrebnu količinu odjeće, preklopite je i okomito stavite u kofer. Što se tiče odijela, jakne i hlača, morate biti oprezniji, postavljajući ih vodoravno na vrh. S druge strane, sitne predmete treba staviti u manju vrećicu, kako se sadržaj ne bi izgubio u koferu. Kreme, šampone i gelove za tuširanje treba staviti u manje staklene flašice radi uštede prostora. Po povratku kući nakon kratkog boravka ispraznite kofer kako bi bio spreman za sljedeće putovanje.

 

Rasporediti torbe

Imate mnogo modela torbi i kofera koje zauzimaju prostor? Da biste se riješili bespotrebnog nereda torbe poredajte ispred sebe i slažite ih na način tako što ćete manje torbe umetati u veće, razdvojite ih prema materijalu, boji ili načinu na koji ih koristite.

 

Izvor: Planet design

Priredila: I.J.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti