Redukujte prehranu i učinite vašu kožu blistavom

Piše: Preuzeti tekst

 

Ljudi su od davnina u potrazi za „eliksirom mladosti“. U današnje doba živimo sve duže, a želimo se osjećati i izgledati sve bolje te se zbog toga i sve više razvijaju posebne terapije, tretmani, dodaci prehrani, programi prehrane i tjelovježbe. Sve to kako bismo živjeli što duže te izgledali bolje, ljepše, zdravije i, naravno, izbjegli vidljive znakove starenja.

 

Zapravo, govorimo o anti-aging životnom stilu ili načinu života. Iako nije moguće zaustaviti starenje svakako ga možemo usporiti pa se zbog toga počelo koristiti sve više biološki aktivnih spojeva prirodnog porijekla, vitamini, minerali, biljne tvari, antioksidansi i biljni pigmenti. Svi znamo da su zdravlje i ljepota direktno povezani, te ako nam je uspostavljena ravnoteža u organizmu onda će i naš fizički izgled biti daleko bolji. Za zdravlje kože praktično su važni svi vitamini i minerali, ali neki su naglašeno važni. Vitamini koji čine našu kožu zdravom i blistavom su vitamini A, E , C, te svi vitamini B kompleksa. Od minerala posebno su važni selen, bakar i cink.

 

Od davnina svima nama poznata je izreka „Prava ljepota dolazi iznutra”. Dakle, možemo se složiti da smo mi ono što jedemo i da će se sve male, najmanje promjene u našim prehrambenim navikama prvo odraziti na našoj koži. Uz sve znanje koje primjenjujemo jako je važno osluškivati upravo svoje tijelo koje nam signalizira koja je hrana dobra ili loša za nas.

Popularni u anti-age- u su probiotici, omega-3 masne kiseline, antioksidanti, soja i koenzim Q10. Voće i povrće bogato je antioksidativnim vitaminima i fitokemikalijama, te vrijedne masti, poput maslinova ulja, ulja iz avokada, ribe, sjemenki i orašastih plodova.

  • Omega 3 masne kiseline imaju važnu ulogu u borbi protiv bora i upalnih procesa u organizmu. U ovu skupinu namirnica spadaju: pastrva, losos, bademi, sardina, tunjevina, haringa. Riba sadrži omega – 3 i omega – 6 masne kiseline.
  • Pojedite svaki dan po nekoliko oraha, lješnjaka ili badema. Oni u sebi sadrže velike količine antioksidansa, vitamina E i nezasićenih masnih kiselina.
  • Pijte najmanje dvije šalice zelenog čaja dnevno jer je ovaj čaj poznat kao čudotvorac kada je u pitanju preventiva bolesti i starosti.
  • Izuzetno korisno je djevičansko maslinovo ulje. Masline sadrže mono-nezasićene masti i vitamin E, koji smanjuju razinu lošeg kolesterola i povećanje razinu onog dobrog.

  • Jedite svakodnevno voće i povrće. Odaberite voće i povrće različitih vrsta i boja. Priuštite si svakodnevno bogate porcije svježe sezonske salate. Voće i povrće u sebi sadrži velike količine vitamina i minerala koji znatno usporavaju proces starenja.
  • Pijte 1,5 -2 l tekućine na dan – najbolja opcija su voda i zeleni čaj. Smanjite konzumaciju kave i sokova. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim.
  • Doručkujte nisko masne jogurte i pijte mlijeko. Odaberite jogurte sa bifidobakterijama, (dominantna mikroflora probavnog trakta) koje su jako važne za razvoj imunološkog sistema, te kao takvi ti jogurti dodatno sprečavaju probleme povezane sa starenjem.

  • Svakoga dana pojedite 120-150 g namirnica obogaćenih proteinima: piletinu, puretinu, jaja, mahunarke i nemasne sireve. Ako puno vježbate, potrebno je više proteina stoga je potrebno konzumirati od 1,2 – 1,5 g po kilogramu vaše tjelesne težine na dan.
  • Važnu ulogu u procesu starenja igra i naša probava. Zato liječnici savjetuju da se jede što više namirnica koje sadrže vlakna koja pomažu pri poboljšanju probave: hljeb od pre-krupe, integralna riža, orasi, sjemenke, povrće, voće i grah. Sve ove namirnice stimuliraju rad crijeva i štite naše tijelo od raznih problema. Pored toga, vlakna smanjuju razinu kolesterola i obnavljaju normalnu razinu šećera u krvi.
  • Svakoga dana vježbajte, jer to protuupalni učinak na stanice.

Izvor: Stori.hr

(E.Dž)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti