Savjeti: Lijepa i njegovana kosa i u hladnim danima

Piše: S. M.

Imati lijepu i njegovanu kosu zimi zvuči nestvarno i nemoguće. Ne smijemo zaboraviti da zimi moramo voditi posebnu brigu o svojoj kosi, jer su joj hladnoća, radijatori, vjetar i vunene kape najveći neprijatelji. Centralno grijanje i hladan zrak isušuju kosu, tako da ju je potrebno zaštititi. Da bi se kosa naviknula na  temperaturne promjene i izgledala besprijekorno u svakom trenutku, potrebno joj je više hidratacije. Kako biste očuvali ljepotu i svježinu kose i tokom hladnih dana, donosimo vam neke od korisnih savjeta

Rjeđe koristite standardne, a češće suhe šampone za kosu

Kako biste izbjegli isušivanje kose zimi, izbjegavajte često pranje. Prirodna masnoća štiti korijen i kosu. Pokušajte smanjiti upotrebu šampona za pranje, jer će, osim prljavštine, isprati i sva prirodna ulja koja čine vašu kosu mekom i zdravom. Šamponirajte kosu jednom ili dva puta sedmično, kako bi ostala hidratizirana. Produžite vrijeme između pranja i izbjegnite izgled masne kose upotrebom suhog šampona, koji možete koristiti povremeno.

Smanjite grijanje i nježno sušite kosu

Tuširanje zimi vrućim tušem u hladnim danima može biti zaista ugodno, ali preveliko izlaganje vreloj vodi dodatno će isušiti vašu i kožu i kosu. Potrebno je da se tuširate toplom ili mlakom vodom i ne predugo. Ako baš ne možete odoljeti povremenom vrućem tušu, zaštitite kosu kapom za tuširanje. Također, svi se naježimo na pomisao da zimi ostavimo kosu da se osuši prirodno na zraku. No, ni toplota fena nije baš dobra, jer već suha kosa postaje još isušenija. Rješenje: nanesite proizvod za zaštitu kose od toplote i posušite kosu upotrebom difuzora te postavite fen na nižu toplotu puhanja.

Pojačajte hidrataciju i ne preskačite regenerator

Adekvatni hidratizirajući maska i šampon najbolji su način kojim se možete boriti protiv suhe kose ili tjemena. Obavezno koristite regenerator, jer je veoma važan korak u rutini njege, a zimi vaša kosa treba što bolju hidrataciju.

Nosite kapu

Izloženost kiši, snijegu i hladnoći loše utječe na kosu. Nosite kapu da umanjite tu izloženost, jer vremenske nepogode mogu napraviti mnogo štete vašoj kosi. Ako ste zaboravili ponijeti kapu, stavite barem kapuljaču koja će vas zaštititi od padavina i hladnoće. Mnogo je modernih oblika, boja i dezena, sigurno ćete naći kapu koja će vam savršeno pristajati!

Zimi nanosite ulje na suhu kosu

Ulje za kosu je dobar lijek za opterećenu kosu zimi. Pomaže suhoj kosi u obnovi te joj daje svježinu i sjaj. Zlatno ulje može se nanijeti direktno na mokru kosu nakon što isperete šampon ili nakon sušenja kose fenom. Taj će tretman dobro doći vrhovima jer postanu grubi od trljanja o kapute, šalove i veste.

Prehrani dodajte vitamine i minerale

Vitamini imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u obnavljanju kose od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Vitamini i minerali, posebno vitamin C, zaštitit će vašu kosu od ispucalih vrhova i lomljenja, te pomoći da bude zdrava i puna volumena. Jedite mnogo citrusa i lisnatog zelenog povrća ili nabavite kvalitetan dodatak prehrani.

Šišajte ispucale vrhove

Zima je često najoštrija prema vrhovima kose, a posljedica je pucanje vrhova. Zato ih redovno šišajte. Iako nekada znaju biti naporni, redovne posjete frizerskim salonima, posebno u zimskim mjesecima, bit će više nego korisni  za vašu kosu. Redovno šišanje pridonijet će zdravom izgledu te ukloniti neželjene ispucale vrhove. Dugu kosu kratite svakih dva do tri mjeseca, a kraću svakih mjesec do dva.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti