Šta se događa ako uzmete previše vitamina D

Piše: Redakcija

Još uvijek se vode rasprave o ispravnoj dozi vitamina D. Elena Vladimirovna Gorbacheva, liječnica i kardiolog u klinici GUTA, govorila je o tome može li doći do predoziranja i kako ga pravilno uzeti.

Koje su blagodati vitamina D?

Najvažnija funkcija vitamina D je poboljšati apsorpciju kalcija i fosfora, što dovodi do jačanja kostiju i zuba, njihovog pravilnog rasta u djece i zaštite od razaranja u starijoj dobi. Međutim, ovo je daleko od njegove jedine funkcije. Vitamin D aktivno sudjeluje u jačanju imunološkog sustava, prevenciji raka i multiple skleroze. Stanje kose, noktiju i kože ovisi o razini ovog vitamina.

Odakle ga nabaviti?

Vitamin D koža prirodno proizvodi kada je izložena sunčevoj svjetlosti. Međutim, znanstvenici su već dugo dokazali štetnost sunčanja (povećava se rizik od razvoja karcinoma kože), stoga liječnici ne preporučuju povećanje razine vitamina D na ovaj način. Korištenje kreme za sunčanje također onemogućava proizvodnju vitamina. Hrana će vam pomoći u popunjavanju nedostatka vitamina D. Na prvom mjestu po sadržaju ove korisne tvari – riblje ulje, jetra bakalara, plodovi mora, žumanjci, maslac, proizvodi od soje i neke gljive.

Zašto se ne može asimilirati?

Vitamin D se dobro apsorbira u većini ljudi. Iznimka su ljudi s teškim bolestima bubrega, želuca i crijeva ili nakon operacije na gastrointestinalnom traktu. Nedostatak magnezija također ometa pravilnu apsorpciju vitamina D.

Zašto je deficit opasan?

Nedostatak vitamina D kod djeteta dovodi do razvoja rahitisa i zakrivljenosti kostiju. Odrasla osoba treba provjeriti razinu vitamina D ako je koža suha i ljušti se (osobito noge kod žena i lice kod muškaraca), bolni zglobovi i mišići, umor i pospanost, poremećaji spavanja i promjene raspoloženja.

Utječe li vitamin D na proces starenja?

Vitamin D produžuje telomere, koji su dijelovi kromosoma koji se skraćuju tijekom života. Kad postanu vrlo kratki, dioba stanica usporava i osoba stari. U modernoj medicini postoji mnogo načina da se taj proces zaustavi, a nadoknada vitamina D jedan je od glavnih.

Može li se predozirati vitaminom D?

Ova se situacija može pojaviti kod uzimanja lijeka samostalno bez savjetovanja s ljekarom. Toksični učinci vitamina D nazivaju se i hipervitaminozom D. Vitamin D (zajedno s vitaminima A, E i K) je vitamin topiv u mastima koji se akumulira u potkožnom tkivu i može dugo ostati u vašem tijelu. U ovom se stanju kalcij nakuplja u krvi (hiperkalcemija), što ponekad može dovesti do oštećenja bubrega i stvaranja naslaga kalcija u njima, razvoja nefrokalcinoze. To je ozbiljno stanje koje uzrokuje simptome kao što su mučnina, dehidracija, vrućica i bol.

Uzimanje velikih doza lijeka može dovesti do glavobolje, žeđi, mučnine, povraćanja, zatvora i bolova u zglobovima. Ako se pojave takvi znakovi, trebali biste odmah prestati uzimati i obratiti se ljekaru.

Dakle, koji je pravi način za to?

Potrebno je uzimati lijek ujutro, jer vitamin D ima okrepljujuća svojstva. Ako pacijent ima krvni test i utvrdi li mu se nedostatak vitamina D, važno je posjetiti liječnika kako bi ispravio ovo stanje. Liječnici izračunavaju potrebnu količinu lijeka pomoću formule: 40 x (75 je razina vitamina D u IU) x vaša težina (kg). Primjerice, težina pacijenta iznosi 80 kg, a vitamin D 25 ME. Izbrojimo: 40 x (75-25) x 80 = 160 000 ME. Tako dobivamo kvantitativni pokazatelj sadržaja vitamina u tijelu pacijenta. Međutim, doziranje i trajanje prijema može odrediti samo ljekar, uzimajući u obzir popratne bolesti, spol, dob, težinu i mnoge druge čimbenike.

(Dž.S.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti