5 savjeta za farbanje tanke kose

Piše: Redakcija

Tanka kosa je problem i muka mnogih žena. Stalno pokušavamo da joj damo na volumenu, koristimo brdo preparata, isprobavamo trikove. Ipak, efekat bujnije kose najlakše je postići farbanjem , a evo i nekoliko važnih savjeta.

Osim odgovarajuće frizure, izuzetno je važno pronaći i odgovarajuću boju koja će kosi dati dimenziju. Koje su to boje najbolje za tanku kosu, otkrila je Erika Konan koja radi za brend ColorProof.

Konan smatra kako tankoj kosi pristaje bilo koja boja kose, ukoliko se koriste odgovarajuće tehnike farbanja. Ona predlaže pet boja koje čine čuda za tanku kosu – ali i daje nekoliko savjeta za stilizovanje kako biste iz svoje nove boje izvukli maksimum.

Umjesto jedne boje, odaberite nekoliko nijansi

-Kada odabirete boju kose, prvo na šta treba da pomislite je koliko je ta boja zahtjevna za održavanje te možete li je redovno održavati. Klonite se jedne boje na cijeloj kosi, ukoliko niste spremni da stalno posjećujete frizera kako bi obnovili boju. Isprana ili izblijedjela boja privlači više pažnje na manje poželjne karakteristike tanke kose, pa je uvijek dobro odabrati boju s nekoliko nijansi koja će kosu učiniti vizuelno zdravijom i dati joj dimenziju – kaže Konan.

Korijen uvijek nek bude tamniji od ostatka kose

Iako je Konan čvrsto uvjerena da većina boja može dobro da izgleda na tankoj kosi sve dok se koriste prave tehnike farbanja, ona upozorava na jedan važan uslov – suptilan izrastak.

– Dodavanjem kontrasta pomoću drugih nijansi kosa će dobiti iluziju volumena, no jednako tako važno je na temenu stvoriti senke kako bi postigli dubinu i željeni 3D efekt – dodaje.

Također je vrlo važno koristiti odgovarajuću četku za kosu. Četkanje može biti jedan od vodećih uzroka lomljenja i oštećenja kose, kaže. Važno je odabrati četku koja lako klizi kroz kosu, a najbolje bi bilo odabrati one od prirodne dlake. Budite nježni prilikom rasčešljavanja kose i uvijek prvo raščešljajte vrhove, a potom četku provucite kroz kosu od korijena prema dole.

Pramenovi su uvijek dobra ideja

Dodavanjem više tonova i korištenjem različitih tehnika, kosa može izgledati gušće i punije. Možete odabrati bilo koju boju i uz pomoć svog frizera postići divan tonirani izgled koji vizuelno dodaje potrebnu gustoću.

Tehnike poput balayage koje posvjejtljuju kosu svijetlijim pramenovima savršeno će odraditi zadatak. Savjetuje se ulaganje u kvalitetne alate za stilizovanje kose, koji mogu biti skupi, ali itekako isplativi, pogotovo ako nemate naviku čestog odlaska u salon na frizuru.

Odaberite boju koja se lako održava

Održavanje boje ključno je za izrazito tanku kosu. Već smo zaključili kako su  pramenovi najbolji izbor za osobe s tankom kosom. Čak i ako ne posjetite frizera na vrijeme, kosa farbana u nekoliko nijansi duže će djelovati svježe. Ovo je posebno važno za one s tankom i prirodno plavom kosom koji odluče da potamne kosu. Kako vaša prirodna boja počinje da raste, koren će izgledati dramatično svijetliji, čak i ako ste odabrali samo nekoliko nijansi tamniju boju. Ako je vaša kosa već prirodno tanka i svijetla, vrlo često može izgledati ekstremno tanko, pa čak i djelovati prorijeđno na nekim mjestima.

Odaberite nijansu najsličniju vašoj prirodnoj boji kose

Ako ste se odlučili za farbanje kose, nemojte previše odmicati od svoje prirodne boje. Pretamne ili presvijetle nijanse treba izbjegavati u širokom luku, osim ako niste veoma posvećeni odlasku frizeru i spremni ste svake dvije sedmice da plaćate farbanje izrastka. Osim toga, ukoliko je kupovna boja vrlo slična vašoj prirodnoj kosi, korijen neće izgledati proćelavo ili nerealno tamno u odnosu na ostataka kose.. Povlačenje kose u punđu ili rep može stvoriti dodatan stres kosi, uzrokujući pucanje kose. Ukoliko vam kosa smeta, radije je podignite šnalom i pripazite da je previše ne zatežete.

Izvor:nova.rs

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti