Gigi Hadid otkrila kako je preživjela porođaj kod kuće: Najluđa bol u mom životu

Piše: I.J.

Manekenka Gigi Hadid (25) nedavno je rodila svoje prvo dijete, no nije joj dugo trebalo da se vrati biznisu te je sada i lice s naslovnice američkog izdanja najutjecajnijeg modnog magazina „Vogue“. U intervjuu za ovaj prestižni magazin, Gigi otkriva kako je preživjela porođaj kod kuće na porodičnom imanju u Pennsylvaniji. Kćerku Khai rodila je 23. septembra, a uz nju su bili momak Zayn Malik, majka Yolanda, sestra Bella te lokalna babica. Tok porođaja je, priznaje, izgledao ludo, a svoje je iskustvo sažela je u izjavi: „Bila sam kao ženka životinje“. Novorođenče je, otkriva, nakon 14 sati porođaja primio tata Zayn. U ohrabrujućoj poruci manekenka ističe kako je potpuno svjesna promjena koje je trudnoća donijela njenom tijelu, ali nimalo se nije uznemiravala zbog naslovnice američkog izdanja modne biblije, jer je u potpunosti prihvatila svoju novu figuru.

 

 Malik se osjećao bespomoćno

 

– Ono što sam stvarno željela osjećati iz ovoga iskustva jeste: „Okej, ovo je prirodna stvar koju žena treba učiniti“, počela je Gigi svoju priču.

 

Porođaj je prvobitno planirala u bolnici u New Yorku, ali u pandemijskoj stvarnosti Corona virusa i mjerama zaštite koje ograničavaju broj ljudi u rađaonici, što bi spriječilo njenu majku Yolandu i sestru Bellu da prisustvuju porođaju, to za popularnu manekenku nije bila opcija. U međuvremenu su ona i Malik pogledali dokumentarni film „Posao rođenja/ The Business of being born“ iz 2008. godine, koji je kritički nastrojen prema medicinskim intervencijama i prikazuje uspješan porod u kući.

– Na kraju filma samo smo se pogledali i jednostavno znali da je to znak da se trebam poroditi u kući – kaže Hadid.

Sve je bilo podređeno porodilji. U spavaćoj sobi su postavili kadu na napuhavanje, a Malik je upitao Gigi kakvu muziku želi slušati. Iznenadila ga je zatraživši snimak omiljenog dječijeg romana „Indijanac u ormariću“ koji su oboje voljeli.

Malik, bivša zvijezda grupe „One Direction“, svoje iskustvo s porođaja uporedio je s dokumentanim filmom o lavu u kojem mužjak nervozno korača ispred pećine dok lavica donosi na svijet svoje mladunce. Kako je istakao, osjećao se jako bespomoćno vidjevši osobu koji voli u tolikom bolu.

Gigi je imala svoju doulu koja ju je pripremala za porođaj bez epiduralne anestezije, no manekenka je prolazila kroz nekoliko trenutaka u kojima se pitala bi li uz pomoć anestezije bilo drugačije.

– Znala sam da će to biti najluđa bol u mom životu, ali morala sam joj se predati pa sam pomislila:„Tu smo gdje jesmo“, i svidjelo mi se. Moja babica me pogledala i rekla da ja to mogu, da sam ionako prešla trenutak do kojeg sam mogla dobiti epiduralnu, pa sam nastavila napinjati se. Znam da su se moja mama, Zayn i Bella ponosili mnome, ali u određenim trenucima sam ih vidjela prestravljene – kaže manekenka, koju su mama Yolanda i babica vodile kroz cijeli porođaj i pomogle joj da se nosi s bolom.

Djevojčici su dali ime Khai, a u januaru je manekenka na svom Instagramu otkrila da je ime arapskog porijekla, što znači „odabrana“.

– Odmah je bila tako bistra – kaže Gigi, dodajući da je bebin puls ostao konstantan tokom cijelog porođaja.

– To je sve što sam željela za nju, da mirno dođe na ovaj svijet – iskrena je manekenka, kojoj oko bebe pomaže majka.

 Znam da više nisam mršava kao prije

 

Gigi je pristala da samo deset sedmica nakon poroda bude na naslovnoj strani prestižnog modnog magazina.

– Znam da više nisam mršava kao prije, ali sam jako realna. Pristala sam uraditi fotografije za naslovnicu „Voguea“, iako očito više ne nosim isti konfekcijski broj kao ranije. U ovom trenutku i ne osjećam da se moram vratiti na staro. Također, smatram da su ova vremena u modi blagoslovljena time da svakog ko ti kaže da moraš biti onakva, možeš slobodno otkantati – kaže supermodel koja ne osjeća pritisak da se vrati svom „ludom“ rasporedu.

Hadid je svoju trudnoću potvrdila u emisiji komičara Jimmyja Fallona krajem aprila prošle godine, što ju je učinilo da se osjeća slobodnom, napominjući da bi u protivnom morala raditi još nekoliko mjeseci prije nego otkrije da je trudna.

Zaštita privatnosti i djetinjstvo na farmi

Zaštita privatnosti njihove kćerke nešto je oko čega su se i ona i Malik uskladili od početka.

– Imam prijatelje koji su javne osobe i koji su zaštitili privatnost svoje djece, što je rezultiralo da im djeca zaista cvjetaju na drugačiji način – kaže ona, pozivajući se na Blake Lively i Ryana Reynoldsa.

Lively, koju je upoznala putem zajedničke prijateljice Taylor Swift, kaže da su ona i Gigi razgovarale o tome u njenoj ranoj trudnoći.

Gigi i Malik svoju kćerku žele odgajati na farmi, jer su zelenilo i način života koji farma pruža mnogo slični djetinjstvu kakvo su njih dvoje imali. Također, ističe da svojoj kćerki žele pružiti priliku da sama istražuje svoje interese te da se to odnosi i na duhovni razvoj.

– Mislim da je pružiti djetetu priliku da istražuje različite interese tako lijepa stvar. To se odnosi i na bebin duhovni odgoj. Moj otac je musliman, a mama je odrasla slaveći Božić. Osjećala sam kao da mi je kao djetetu bilo dopušteno učiti o svakoj religiji. Zaynov otac je britansko-pakistanskog porijekla, a majka, koja je Engleskinja i irskog porijekla, prešla je na islam. Nadimci koje imaju bake i djedovi odražavaju bebino bogatstvo. Mohamed, koji je Palestinac, bit će Jido, djed na arapskom, Yolanda je Oma, nizozemski naziv za baku, Malikov otac bit će Abu, iz Urdua, a majka mu je Nini, izvedenica britanske Nane – kaže Gigi, koja smatra da je dobro uzimati različite dijelove različitih religija s kojima se možeš povezati, te žele da njihova kćerka razumije svoje porijeklo.

Malik je kćerki kupio retro ružičasti VHS uređaj i sve Disneyeve crtiće kao i svoje omiljene bolivudske filmove na kaseti. Hadid kaže da bi, da su imali dječaka, zahvaljujući Zaynu, zasigurno imali temu superheroja, kao naprimjer, beba odjevena u Hulka za Noć vještica. Ona je oslikala okvir za pjesmu koju je Malik napisao za svoju kćer „Skočio sam na Etsy“.

Gigi je napisala zahvalnice za svaki poklon koji je dobila, od mikro torbice Simona Porte Jacquemusa do dukserice s Versaceovim logotipom od “Tete Donatelle”. Taylor Swift, bliska prijateljica para otkako su se ona i Gigi upoznale na proslavi Oscara 2014. godine, poslala je medvjedića koji je pjevačica sašila od jedne od vlastitih haljina.

Djevojčica je donedavno spavala u krevetu s parom u baby gnijezdu.

– Kada se probudim i pogledam, a ona je već budna, smije se stropnom ventilatoru, uživam u takvim momentima. Bit će tako tužno kad izađe iz naše sobe – kazala je Gigi.

Tekst prenesen iz novog broja magazina “Azra”

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti