Meghan i Harry: 34.000 dolara po postu, milion za svaki javni nastup?

Piše: L. B.

 AFP

Prije nekoliko dana je odjeknula vijest da se Meghan i Harry ne vraćaju na posao kao članovi kraljevske porodice. Mnogi su se ovo zapitali jedno, gdje im to ostavlja financije?

Stručnjaci na money.co.uk pružaju uvid u to kako bi bivši kraljevski par mogao skupiti novac koji više ne zarađuje od porodice.

Salman Haqqi, stručnjak za lične finansije na money.co.uk, kazao je: „Sada je donesena odluka da se ne vrate na svoja radna mjesta kao članovi kraljevske porodice, potreba za stalnim dohotkom značit će da Meghan i Harry trebaju naći posao koji će im obezbijediti finansijsku stabilnost.”

Neki od načina na koji mogu zaraditi novac:

1. Društveni mediji

Par trenutno ima 10,3 miliona pratitelja na zajedničkom računu @sussexroyal, a ako odluče sarađivati ​​u ugovorima o brendovima, zarada bi im mogla doseći više od 34.000 USD (24.000 £) po postu. Iako se ovo čini puno, ako bi napravili zasebne naloge na društvenim mrežama, broj pratitelja koje bi mogli dobiti vjerovatno će biti astronomski. Povećanje broja pratitelja lako bi se moglo pretvoriti u mašinu za zaradu novca.

Trenutno su objave na njihovom profilu često bezlične i izgleda da ih organiziraju njihovi menadžeri na društvenim mrežama. Ali ako odluče komunicirati sa svojim pratiteljima i povećati svoje lične brendove na mreži, rast bi mogao biti ogroman.

Kylie Jenner ima nevjerovatnih 216 miliona Instagram pratitelja. Procjenjuje se da zaradi 715.000 dolara (509.000 funti) po sponzoriranoj objavi, tako da sigurno postoji potencijal da Harry i Meghan povećaju svoj prihod putem prihoda od društvenih mreža.

2. Komercijalno partnerstvo

Odobrenja proizvoda, slična onima koja se viđaju na Instagramu, često se vrte oko novca, a upletene poznate osobe ne preuzimaju previše kontrole. Dok komercijalna partnerstva često mogu biti druga priča, što dovodi do nagrađivanja veza i novih pothvata za par.

Jedan od primjera uspješnog komercijalnog partnerstva su Michael Jordan i Nike. Od 1984. godine, procjenjuje se da je gigant sportske odjeće platio Jordanu 1,3 milijarde dolara (927 miliona funti) tokom cijelog posla. Nike nastavlja izdavati nove serije jordanskih cipela, s predmetima koji se često prodaju, što pokazuje da potražnja očito još uvijek postoji.

Bilo da je riječ o asortimanu ljepote, liniji odjeće, igraćim serijama ili prehrambenom partnerstvu, ako bi Harry i Meghan odlučili da se udruže s brendom, njihova potencijalna zarada bila bi ozbiljno impresivna.

3. Ponude knjiga

Sa stalnom radoznalošću koja se nadvijala o paru, javnost bi bila više nego spremna baciti nešto novca na knjigu za sve. Meghanin članak iz New York Timesa podijelile su hiljade novinara, a čitali su ga milioni širom svijeta, pa očito postoji ogromno tržište ljudi koji su zainteresirani za taj par, što otvara potencijal za najprodavaniju knjigu.

2017. godine Barack i Michelle Obama potpisali su ugovor s Penguin Random House za koji se tada govorilo da je prodan za više od 60 miliona dolara (42 miliona funti).

4. TV i film

Sa onim što se šuška da je već potpisan ugovor od 100 do 150 miliona dolara (71-106 miliona funti) sa streaming uslugom Netflix, TV i film.

5. Krug javnog nastupa

Glavni govorni krug u svijetu nakon Corona virusa zasigurno će biti primamljiva prilika za Harryja i Meghan da ispričaju svoju priču i daju svoju podršku iz razloga do kojih im je stalo. Sa svojim nivoom slave, potencijalno bi mogli naplatiti više od milion dolara za svaki nastup.

6. Osobni poslovni poduhvati

Otvaranje novog posla nije lak zadatak, ali kad ste već dobro poznata figura, taj izazov postaje puno lakši.

Globalno wellness tržište procjenjuje se na preko 4,75 milijardi američkih dolara, pa se čini kao izvrsno mjesto za početak. Nije tajna da je Meghan velika ljubiteljica joge, a otkriveno je da se Harry okrenuo meditaciji u pokušaju da postane pažljiviji. Osnivanje vlastitog posla možda je samo ključ za ostvarivanje stabilnog dohotka za par. Njihove ideje o pokretanju mogu se kretati od luksuznih joga odmarališta ili čak pružanja mrežnih satova od strane para.

Izvor: money.co.uk

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti