Vježba koja je postala hit zbog lakoće i rezultata

Piše: Redakcija

Djevojka koja je osmislila ovaj način treninga nije voljela ni teretane ni trčanje, ali uporno je izvodila ovu vježbu pet puta sedmično, što joj je donijelo odlične i trajne rezultate. Sada je vježba oduševila i ljude širom svijeta. Mnogi traže učinkovite, jednostavne i brze načine kako bi održali formu i dobru figuru. Mnogi inspiraciju za vježbanje traže na društveni mrežama, gdje vrijedni treneri i fitness influenceri dijele savjete i trikove te motiviraju pratitelje da ne posustanu.

Tako su mnogi od njih kao idealnu vježbu počeli spominjati vježbu naziva “12-3-30” – koja je čak u tim krugovima postala svojevrsni viralni trend.

Tu je vježbu osmislila influencerica Lauren Giraldo, iako ju je na YouTubeu predstavila prije godinu dana, globalno se proslavila tek krajem 2020. kada ju je kreatorica objavila na TikToku.

Vježba 12-3-30 izvodi se potpuno na traci za trčanje, a brojevi označavaju postavke na koje ju namjestite. Nagib od 12 posto, brzina je tri hiljade na sat (oko pet kilometara na sat) i hodate 30 minuta. Popularnost ove vježbe može se uvidjeti i zbog toga što je upravu nju Giraldo istaknula kao glavni razlog svog mršavljenja. Tvrdi da je upravo zahvaljujući toj vježbi istopila 14 kilograma te uspješno održava težinu već dvije godine. Lauren je otkrila i kako je osmislila vježbu.

Dobitna formula

– Nisam trkačica i trčanje na traci jednostavno mi nije odgovaralo. Počela sam se igrati s postavkama na spravi. U to je vrijeme traka u mojoj teretani imala maksimalni nagib 12. Tri hiljade (pet kilometara) po satu činilo mi se u redu, još uvijek je to hodanje. A baka mi je uvijek govorila da je sve što ti treba je 30 minuta vježbe na dan – objasnila je influencerica kako je došla do formule.

Također je upozorila sve da nije isprva mogla odvježbati to što si je zacrtala.

-Nisam mogla završiti bez da ostanem bez daha, na početku bih uzela pauzu nakon 10 -15 minuta -opisala je.

Nakon što je ušla u formu i poradila na snazi – Giraldo je vježbu izvodila pet put sedmično. Zbog tog je, kako tvrdi izgubila 14 kilograma i uspjela održati težinu već dvije godine.

Vježba je zbog svoje jednostavnosti postala omiljena navika, odličan je početak svake rutine vježbanja i lako ju je redovno izvoditi. Treneri, međutim, napominju da iako je vježba odlična – bilo da hodate po traci ili u svojoj okolini imate uzbrdice po kojima ćete se penjati – za najučinkovitije rezultate idealno je kombinirati trening snage, istezanja i kardio. Svaku od vrsti vježbi idealno bi bilo izvoditi tri puta sedmično.

Izvor:Gloria

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti