Britney Spears: Nevina u ludnici

Piše: E.Dž.

Kroz dokumentarni film se protežu detalji od početka karijere pop zvijezde do ljubavnih veza izloženih javnosti, uglavnom s Justinom Timberlakeom i Kevinom Federlineom s kojim iz propalog braka ima dvoje djece, te dijeli starateljstvo samo 30 posto. Nakon objavljivanja dokumentarca, javnost se više zainteresirala za njen život pod paskom oca Jamiea

Dokumentarni film o životu i zatočeništvu megapopularne svjetske pop zvijezde Britney Spears, ugledao je svjetlo dana. Nastao je kao potreba da se svijetu objasni život nekadašnje tinejdžerske ljepotice, koju su proglašavali ludom i nesposobnom za život. Film rediteljice Samanthe Stark hronološki prati karijeru Britney Spears te medijski linč koji je doživljavala u trenucima kad se njen privatni život raspadao, a najviše se bavi detaljima starateljstva pod kojim se pjevačica nalazi posljednjih 13 godina.

 

OD ZVIJEZDE DO ZATOČENICE

 

Britneyin otac Jamie u potpunosti kontrolira njene finansije i karijeru, ali i svaki aspekt njenog života. Njoj nije dopušteno rađati djecu, udati se, odlučivati o bilo čemu. Sve je to u rukama njenog staratelja. Britney se od samog početka protivila da njen otac bude zakonski staratelj, a onda je prošle godine službeno tražila da njene finansije nadzire neko neovisan.

Kroz film se protežu detalji o početku karijere pop zvijezde do ljubavnih veza izloženih javnosti, uglavnom s Justinom Timberlakeom i Kevinom Federlineom s kojim iz propalog braka ima dvoje djece, te dijeli starateljstvo samo 30 posto. Zatim, opisuju se događaji iz 2007. godine, te objašnjavaju aktuelni razgovori o njenom “starateljstvu” i pokretu #FreeBritney.

U 73 minute producentica i rediteljica Samantha Stark rezimira njen uspon i pad,  od toga kako je postala najveća zvijezda pa sve do javnih slomova živaca, uključujući brijanje glave te proganjanje paparazza koji su je gazili na sličan način kao i princezu Dianu. Dokumentarac prikazuje i skandale iz prošlosti kroz današnju perspektivu razumijevanja mentalnog zdravlja i svijesti o dvostrukim standardima između muškaraca i žena.

Nakon objavljivanja dokumentarca, javnost se više zainteresirala za njen život pod paskom oca Jamiea. Izneseni su dosad nepoznati detalji poput onih kako je Britney tražila od suda da njen slučaj postane javan. Tako bi javnost imala pristup detaljima sa svih saslušanja, ali i uvid u sve dokumente u njenom slučaju.

U maju prošle godine pokrenut je i pokret pod sloganom #FreeBritney, gdje su pjevačicini fanovi insistirali da se njene želje uzmu u obzir i da se uvjeti starateljstva preispitaju, zato što nema apsolutno nikakvu slobodu. Ne može sama izaći iz kuće, otići po kafu, imati mobitel, voziti automobil ili davati bilo kakve izjave za medije. S druge strane, članovi pokreta ističu da je Britney dovoljno sposobna za snimanje albuma, svjetske turneje i sve ostale popratne promotivne aktivnosti koje je njen otac ugovarao u njeno ime 13 godina.

MNOGO  TUŽNIH TRENUTAKA

Mnogo je tužnih trenutaka u filmu koji jasno prikazuje sve mane slave i života pod povećalom javnosti. Kroz film se naglašava i uloga medija, koji je nisu puštali na miru. Paparazzi su je pratili u stopu, jer su njene fotografije prodavane za nevjerovatne svote novca, koje su premašivale i šestocifrene brojeve, pa nisu prezali ni pred čim za dobar kadar, a i zašto bi, kada je to tada bio unosan biznis. Često je u intervjuima govorila da samo želi da je paparazzi ostave na miru.

I dok su je muškarci ispitivali o njenim grudima i djevičanstvu, žene su je osuđivale zbog, navodno, lošeg utjecaja na mlade. Kada je Britney bila u jeku najveće slave, supruga nekadašnjeg guvernera savezne države Maryland Kendall Ehrilich u intervjuu je izjavila da bi je ubila jer je njen utjecaj na mlade loš.

– Da imam mogućnost upucati Britney Spears, napravila bih to – kazala je.

Ovakvo stavljanje mete na čelo pop zvijezde niko nije osuđivao. Američka novinarka i voditeljica Diane Sawyer suočila je pjevačicu s ovom strašnom izjavom u sad već legendarnom intervjuu. Novinarka je prijetnju smrću opravdala time što je Britney na glasu kao loš primjer za djecu koju postaje sve teže odgajati, a šokirana Britney je na najpristojniji mogući način tada prokomentirala: „Tužno je to što je rekla. Ja nisam ovdje kako bih dadiljala njenu djecu“.

Kada se desio prekid stoljeća s Justinom Timberlakom, naravno, u medijima, ona je bila za sve kriva.

Prekid je potpuno ispričan s njegovog gledišta, a Britney nije imala priliku stati u svoju odbranu. Ipak, Kevin Tanchorian, Britneyin bivši rezervni plesač i direktor turneje, nazvao je njegove poteze kretenskim.

– Nikad nije potvrđeno da li je Britney varala ili ne … Znate li šta znamo? Justin je gostovao na radiostanici i smireno se hvalio seksom s njom, što je bio kretenski potez – rekao je.

Kad je pukla četverogodišnja veza između Britney i Justina, tabloidi su nju krivili, te je bila glavna negativka te melodrame. Timberlake tada nije stao u njenu obranu, iako mu je veza s Britney itekako pomogla u karijeri. Tek sada, 40-godišnja pop zvijezda Justin Timberlake javno se izvinio svojoj bivšoj djevojci Britney Spears i pjevačici Janet Jackson zbog svojih „grešaka iz prošlosti“.

Nakon filma fanovi su počeli masovno komentirati njegov odnos prema Britney Spears. Timberlake je priznao da je profitirao od industrije koja odobrava rasizam i mizoginiju.

– Vidio sam poruke koje su mnogi pisali na društvenim mrežama i želim na to odgovoriti. Iskreno mi je žao zbog perioda u mom životu tokom kojeg su moji potezi doprinijeli ionako velikom problemu, te što nisam progovorio o onome što je bilo tada potrebno. Razumijem da sam se ponio krivo i da sam profitirao od sistema koji je širio rasizam i mizoginiju. Posebno se želim izviniti Britney Spears i Janet Jackson, jer mi je stalo do njih i znam da sam pogriješio. Cijela industrija je puna mana – napisao je Timberlake na Instagramu.

ŽELJA ZA SLOBODOM

Dokumentarac “Framing Britney Spears” dao je krila pokretu #FreeBritney, koji putem društvenih mreža ukazuje na apsurdnost starateljskog statusa. Sada se sve više poznatih osoba, kao što su Sarah Jessica Parker, Bette Midler, Andy Cohen i Courtney Love, trpa u #FreeBritney voz. Poručuju „Žao nam je Britney“ i traže da se napaćena pjevačica napokon oslobodi okova. Ukazuju da je u sličnim problemima bila i Amy Winehouse, a svi znaju kako je to završilo. Pjevačica Hayley Williams je na Twitteru objavila:

– Nijedna umjetnica danas ne bi trpila doslovno mučenje koje su joj nanijeli mediji, društvo i krajnji mizoginisti. Razgovor o svijesti o mentalnom zdravlju nikada ne bi mogao biti ovdje gdje je sada, bez strašne cijene koju je ona platila – rekla je i stala u odbranu Spears.

Poruka filma je – nevina u ludnici. Mnogi zagovaratelji pokreta #FreeBritney odavno se bore za pravo da i ona napokon počne upravljati svojim životom, jer to nikada nije imala priliku. Od dana kada je počela karijeru do danas nikada nije imala priliku da radi šta ona poželi.

– Želim da budem slobodna – izjavila je jednom i dodala kako joj je najveći užitak voziti auto, a sada to ne smije.

Kako u dokumentarcu “Framing Britney Spears” svjedoči njen advokat Adam Streisand, Britney je o pristala na starateljstvo samo pod jednim uvjetom – da staratelj ne bude njen otac. Osjećala je da Jamiea Spearsa ne zanima ništa drugo osim novca, ali se sud nije nikada obazirao na njene osjećaje, tako da je godinama živjela pod očevim patronatom kao da je maloljetnica. Jamie je svaki njen izdatak, pa i najbanalniji račun za kafu ili pjesmu s iTunesa, prilagao u sudsku dokumentaciju kao dokaz da se brižno stara o dobrobiti Birney, iako je uredno dobijao plaću za taj posao.

Medicinska dokumentacija Britney Spears zapečaćena je za javnost i može se samo nagađati o  dijagnozama, no cijeli svijet je svjedočio njenoj mentalnoj dezintegraciji.

Zato se u dokumentarcu brutalno secira šta je dovelo do tog sloma i gdje treba tražiti krivce za njene patnje. Izdali su je ljudi kojima je vjerovala, a najviše muškarci koji su bili najbitniji u životu pop zvijezde, a izdala ju je i cijela armija fanova koji nisu stali u njenu odbranu onda kada su joj najviše trebali.

Ni kao desetogodišnjakinja nije bila pošteđena

Ni kao desetogodišnjakinja, kad se tek počela probijati na muzičkoj sceni, nije bila pošteđena prljavih seksualnih aluzija. Bila je predmet podsmijeha kada je s 18 godina govorila da želi nevina ući u brak, iako je taj stav proizlazio iz njenih tadašnjih vjerskih uvjerenja. Mada je već tada bila zvijezda, više je govoreno o njenom djevičanstvu nego o talentu.

Jedan od najšokantnijih trenutaka njene karijere, o kojem se još ne prestaje govoriti, svakako je bio onaj kada je obrijala glavu pred kamerama, a sve do danas, nakon 12 godina, nije se znalo zašto je to učinila. Britney se 2007. godine nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina Federlinea i htjela je vidjeti svoje sinove Seana i Jaydena. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku Esther Tognozz da joj pred više od 70 okupljenih paparazza obrije glavu.

Frizerka ju je pokušala odgovoriti od te ideje, ali čim joj je okrenula leđa, Britney je uzela makaze i napravila to sama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti