Pokažite kulinarske vještine: Iznenadite je večerom povodom Dana žena

Piše: I.J.

Nema ništa ljepše nego kada u svakodnevne geste utkamo mnogo ljubavi i pažnje. Svoju dragu osobu, mamu, sestru, prijateljicu, djevojku, suprugu razveselite večerom, a ako niste vrsni u kuhinji, bez brige, jer u nastavku donosimo jednostavne recepte za predjelo, glavno jelo i desert

 

Predjelo: Caprese salata

Sastojci:

Sos pesto od bosiljka:

2 šoljice listova svježeg bosiljka

1/2 šoljice pinjola

2-3 svježa čehna bijelog luka

2 kašičice sitno naribanog parmezana

1/2 šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 kašika svježeg soka od limuna

sol i biber

Salata:

4 šoljice svježe rukole

3 velika paradajza

svježi mozzarella sir

Priprema:

U blenderu sjedinite sve sastojke pesto umaka dok smjesa ne postane glatka, prebacite u staklenu flašu i ostavite sa strane.

Narežite paradajz i mozzarella sir na deblje kriške.

Posložite rukolu na veliki poslužavnik, kako je prikazano.

Redajte paradajz i kriške mozzarelle, kao što je prikazano na fotografijama, a zatim prelijte svježim umakom od pesta po svom ukusu.

 

Glavno jelo: Pileći bataci u sosu od meda i senfa

Sastojci:

12 pilećih bataka

1/3 šoljice meda

2 kašike senfa

1 kašičica bijelog luka u prahu

1 kašičica crvenog luka u prahu

2 kašike mljevene paprike

sol i biber

šaka svježeg lista peršuna, nasjeckanog kao dekoracija

Priprema:

Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni, a posudu za pečenje premažite uljem.

Pileće batake osušite papirnatim ubrusima, a potom začinite solju i biberom.

U maloj zdjeli umutite senf, med, papriku, te bijeli i crveni luk u prahu dok smjesa ne postane glatka.

Ovim sosom ravnomjerno prelijte piletinu i ostavite kratko da se marinira.

Pecite 35-40 minuta.

Pažljivo izvadite iz rerne i po želji dekorirajte peršunom.

Poslužite odmah.

 

Desert: Pečene breskve u medu

Sastojci:

3 velike zrele breskve, prepolovljene i bez košpica

1/4 šoljice meda

1 štapić sjemenke vanilije

1 kašičica mljevenog cimeta

1/4 kašičice mljevenog klinčića

1/4 kašičice mljevenog muškatnog oraščića

prstohvat soli

Ideje za preljev: grčki ili kokosov jogurt, šlag od kokosovog oraha, sjeckani orasi, svježi listovi mente itd.

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni.

U zdjelici umutite med, svježe ostrugane sjemenke vanilije, cimet, klinčić i sol.

Stavite prepolovljene breskve prerezane prema gore u posudu za pečenje koja je taman toliko velika da sve stanu, kako je prikazano.

Prethodno napravljenom smjesom prelijte breskve.

Pecite breskve u zagrijanoj rerni, nepokrivene, 25-30 minuta ili dok ne postanu zlatne i nježne.

Dodajte svoj omiljeni preliv i uživajte!

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti