Prestanite s ovim navikama da bi što duže očuvali zube zdravima

Piše: Redakcija

Kako bi sačuvali svoje zube što duže, stomatolozi predlažu da hitno prestanete s ovim štetnim navikama:

Grickanje leda iz pića 

Tvrdoća i niska temperatura kockice leda lako može uzrokovati to da se dio zuba otkrhne. Naime, tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na caklini što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan.

Mućkanje vina u ustima 

Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu caklinu, a bijelo je opasnije od crnoga. Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osjetila prava aroma, ali, želite li zdrave zube, nemojte to prakticirati.

Škrgutanje zubima

Mnogi ljudi škripe zubima dok spavaju i ne shvaćaju da to rade, kaže Alice Boghosian, stomatologinja. To može istrošiti zube i povećati rizik od karijesa i prijeloma. Znakovi da to možda noću činite uključuju:

Buđenje s bolnom čeljusti ili tupom glavoboljom

Primjećujete da stežete vilicu tokom dana

Oštećenja na unutrašnjosti obraza, što može ukazivati ​​na to da škrgućete u snu

Kako biste smanjili štetu, nosite noćni štitnik dok spavate, kaže Boghosian. Ovo je uređaj koji pristaje preko zuba na jednoj strani čeljusti i pruža zaštitnu barijeru između zuba.

Vrući napici

Ne samo da će kava obojiti zube, već će potaknuti i njihovo kvarenje jer kofein isušuje usta, a tad su zubi osjetljiviji na karijes. Tanin iz čaja, također, daje zubima određenu tamniju nijansu, ponekad čak i više od kafe. I pijenje vruće vode s limunom, kao alternativa kafi i čaju, može oštetiti zube jer dolazi do erozije površine zuba.

Pranje pretvrdom četkicom 

Neki misle da će tvrdom četkicom bolje oprati zube, ali zapravo si tako oštećuju caklinu. Osim toga, to može voditi i povlačenju zubnog mesa zbog čega zubi postaju osjetljivi. Naime, površina korijena zuba se zbog svoje teksture oštećuje još lakše nego ostatak zuba.

Korištenje zubi kao alata 

Na primjer, za uklanjanje etikete s nove odjeće, otvaranje čipsa, laka za nokte ili piva. U takvim situacijama lako može doći do oštećenja, slabljenja zuba i lomova.

Pijenje bez slamke

Pijenje nekih pića bez slamke može naštetiti zubima, kaže Boghosian. Šećerna pića poput sode, limunade ili sportskih pića s dodanim šećerom mogu biti posebno štetna za zube, kaže Boghosian. Šećer u napicima hrani bakterije odgovorne za karijese, a to možete spriječiti jednostavnim pijenjem kroz slamku i ispiranjem usta vodom poslije.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti