Marina Perazić: Krema ne mora biti skupa, ali se mora redovno nanositi

Piše: L. B.

Ovu slavnu pjevačicu publika je imala prilike upoznati u grupi „Denis & Denis“, kada je harala svojim hitovima „Kolačići“, „Soba 23“, „Ja sam lažljiva“ i mnogim drugim. Marina Perazić (63) ovog puta samo za „Azru“ otkrila je svoje male tajne uljepšavanja

 

Koliko vremena posvetite dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Moja dnevna šminka podrazumijeva maskaru i “nešto” na ustima “boje mesa”. Ne bi bila mnogo drugačija ni da me prijateljica, koja se bavi mikropigmentacijom nije prije tri godina nagovorila da mi osjenči obrve prirodnom bojom, koje više nisu bile tako lijepo definirane kao u mladosti, a ja sam je uspjela nagovoriti da mi istetovira eyeliner, jer mi je, s obzirom na to da mi je s godinama oslabio vid, postalo prilično mučno da ga lijepo nanesem. Kako baš i ne volim da se šminkam, dopustila sam da mi napravi i mikropigmentaciju usta, tako da mi je najčešće dovoljno da  samo nanesem sjajilo ili neki zaštitni melem. Ono čemu najviše poklanjam pažnju, ne tek sada, nego oduvijek, jeste čišćenje lica i njega prije spavanja. Kremu, koja ne mora biti skupa, nego se mora nanositi redovno, stavljam, osim na lice, na vrat i dekolte. Moje lice je čisto, tako da ne moram stavljati nikakav puder ili BB kremu za dnevne izlaske kako bih pokrila neke neujednačenosti. Osim toga, vodim računa da dovoljno spavam, jer “beauty sleep” nije samo fraza, nego imperativ dobrog izgleda.

Kažu da je dobra frizura osnov dobrog izgleda. No, kojim trikom se služite tokom dana kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Moja kosa je lagana za održavanje, jer su moje kovrdže prirodne, ali lako gube lijep oblik, podložne su promjenama vremena, tako da ih moram prskati kako bi se nakon spavanja lijepo oblikovale. U pravilu, perem kosu svaki drugi dan. Na vlažnu kosu stavljam pjenu i utrljavam kremu za aktivaciju kovrdži, potom je sušim difuzorom tek toliko da osušim tjeme, a potom je ostavim da se osuši prirodno. Šišam kosu svaka tri mjeseca, da joj vratim oblik i svježinu.

Svaka žena na svom licu ima neki detalj koji joj se ne sviđa; kod nekoga je to veliki nos, kod nekoga rumeni obrazi… Imate li Vi nešto u tom smislu što Vam posebno smeta? U kom momentu života ste prihvatili ili bar naučili živjeti s tim „nedostatkom“?

– Meni se oduvijek činilo da je moje lice previše pravilno. Ništa mi tu nije bilo posebno zanimljivo. Sve je umjereno. Čak sam mislila da je sve na mom licu tako neupadljivo da me niko neće prepoznati kad me vidi na ulici bez scenske šminke.

Čemu Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao kroz godine? Šta sada volite, a prije niste… ili ne volite, a da je prije bilo „must have“?

– Oduvijek sam se sama šminkala za svoje nastupe i tako postupno ulazila u ulogu. Voljela sam, a volim i danas, eyeliner i zemljane tonove rumenila, karmin boje mesa, a posebno mi je važna dobra maskara. Vjerovala sam da su mi oči sitne pa sam ih pokušavala povećati, obrazi su mi djelovali previše obli, čelo veliko, tako da sam eksperimentirala sa sjenčenjem lica i došla sama do nekih zaključaka koje danas naširoko objašnjavaju u tutorijalima o šminkanju. Ono u što sam potpuno sigurna jeste da s godinama šminka treba biti mnogo diskretnija, kako ne bismo izgledali staro i umorno.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Definitivno!!! Sjećam se da mi je moja mama, još dok sam bila djevojčica, sasvim slučajno skrenula pažnju kad je u prolazu primijetila kako je neka žena koja je u mladosti bila jako lijepa počela ružno stariti, dodavši kako joj se njen loš karakter odražava na licu. Tako da sam još kao djevojčica odlučila da ću biti dobra, kako bih i u starosti bila lijepa!

Odajete utisak jake i samouvjerene žene, no, imate li momente kada ste nesigurni? U kojim situacijama se nesigurnost najčešće javlja i kako se borite protiv nje?

– Da, na kraju uvijek ispadnem jaka i samouvjerena, ali tome prethodi mnogo rada na sebi, koji nikad ne prestaje. Mnogo razmišljanja i dogovora sa samom sobom, jer sam, prije svega, izuzetno emotivna i ranjiva osoba, što ne bih mijenjala, volim tu svoju osobinu. Moja pjesma ne bi nikad doprla do tolikih srca da nisam osjećala i znala da prenesem emocije. Nesigurna sam i nervozna prije svega novog što počinjem, nervozna sam i prije svakog nastupa kad ulazim u lik M.P. koji se znatno razlikuje od one koja je nekoliko sati prije toga kuhala, prala suđe ili spremala stan, ali kad se popnem na binu, osjećam se kao da sam došla u svoju “prirodnu sredinu”, vrlo brzo nestaju sve nesigurnosti, transformiram se u “beast” koja mora izdominirati, jer bi me bilo sram same sebe kad to ne bih uspjela.

 

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio? Ukoliko ne idete na beauty tretmane, zašto je to tako?

– Prošla je već godina otkad nemam koncerte, tako da se ne mogu pohvaliti da sam u posljednje vrijeme bila na nekom tretmanu lica. Ranije sam više puta bila na tretmanu mezzo nitima, koji nije skup, a preporučila bih ga čitateljkama ukoliko pronađu vrlo stručnu osobu koja će im bockati lice dugačkim iglama pa je osobito važno da im pritom ne povrijedi neki živac. Oko igle obavijen je končić koji nakon povlačenja igle ostaje u sloju kože lica, te se oko njega gradi prirodni kolagen koji zateže lice. Vjerujem da bi bilo korisno da se uz taj tretman uzima kolagen, koji se trenutno može vrlo lako naći na tržištu. Efekt tretmana je vidljiv tek za nekoliko mjeseci, kada niti podstaknu prirodnu proizvodnju kolagena.

Šta pomislite kada pogledate svoje stare fotografije, a kada je riječ o izgledu? Razmišljate li: „Nisam baš zadovoljna kako sam izgledala“ ili „Baš sam dobro izgledala“?

– Kad vidim svoje fotke iz mladosti, čudim se kako sam dobro izgledala i do koje mjere nisam bila svjesna sebe takve, jer sam svaki put kad bih skinula šminku, ujedno i izašla iz lika. Jako je naporno neprekidno biti u ulozi kojom se predstavljate u javnosti. Iz ove perspektive, više se dopadam sebi kako sam izgledala u svojoj zrelijoj fazi, kad sam se u 40-oj, s dvoje djece vratila iz New Yorka i snimila svoj povratnički album. Osjećala sam se i izgledala kao zrela žena u najboljim godinama. Ni tada nisam bila potpuno svjesna sebe, ali mi se čini da je, kad prođe neko vrijeme, jedino važno kakav si ostavio dojam, a time sam zadovoljna.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Licu je potreban odmor, kako od šminke, tako i “od života”! Skidanje šminke je vrlo bitan dio procesa, nakon toga treba kožu dobro nahraniti izvana, ali isto tako treba voditi računa o prehrani, unositi suplemente i piti mnogo vode. Važno je da smo svjesni koje sve toksine ubacujemo u sebe te da nam je detox neophodan. Posebno je važno da vodimo računa da imamo urednu stolicu. Veliki broj žena ogromnu pažnju posvećuje ishrani, a pritom zanemaruju činjenicu da je izbacivanje toksina jednako toliko važno, ako ne i važnije, jer ne želimo toksine u svom tijelu. Smatram da je san najbolji lijek za naš organizam. Nervni sistem se odmara samo kad spavamo, a nedostatak sna sigurno povlači mnoge neželjene posljedice po zdravlje.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru? Jeste li nakon toga drastično promijenili svoje beauty navike?

– Prve bore su se pojavile na mom ogromnom čelu, kad sam već usvojila dobre navike, kojih se i danas pridržavam. U to vrijeme mi je bilo važnije da sam pametna nego lijepa. Nije postojao botox pa smo te bore svi prihvatali dostojanstveno. Nosim ih i danas s lakoćom. Mom čelu više ni botox ne bi pomogao kao ni dvjema borama između obrva koje su obilježile moj izraz lica dok pjevam svoje pjesme te mimikom dočaravam emociju.



Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti