Lady Gaga: Od čudakinje do vrhunske umjetnice

Piše: L. B.

Lady Gaga posljednjih nekoliko godina pokazala je veliki talent kao glumica, pa se 2019. okitila i najprestižnijom glumačkom nagradom, Oscarom za ulogu u filmu „Star is born“. Oduvijek sam bila drugačija i nisam se uklapala u šablone. Ne stidim se činjenice da uživam i u ženskim tijelima, ona su, zapravo, mnogo ljepša nego muška, nemaju dlake i čarobno mirišu

Lady Gaga, punim imenom Stefani Joanne Angelina Germanotta, rođena 28. marta 1986. u New Yorku, američka je kantautorica i umjetnica performansa, poznata po svojim raskošnim kostimima, provokativnim tekstovima i snažnim vokalnim sposobnostima. Lady Gaga posljednjih nekoliko godina pokazala je veliki talent kao glumica, pa se 2019. okitila i najprestižnijom glumačkom nagradom, Oscarom za ulogu u filmu „Star is born“. No, nakon kratke glumačke pauze, ponovo se vraća glumi, ulazeći u lik Patrizije Reggiani, Italijanke koja se 1973. godine udala za Maurizzija Guccija, unuka osnivača modne kuće „Gucci“, koji je tada bio u ranim dvadesetima. „Lady Gucci“ ili „Crna udovica“, kako su je zvali mediji, optužena je da je naručila ubistvo svog supruga. Nakon toga njen raskošni život zamijenjen je zatvorskim, u kojem je provela dvije decenije.

nakon kratke glumačke pauze, ponovo se vraća glumi, ulazeći u lik Patrizije Reggiani

TIHA, POVUČENA I ŠUTLJIVA

U knjizi prema kojoj je temeljen film „House of Gucci“, spominje se kako je Patrizia Reggiani policiju koja ju je došla uhapsiti dočekala u dugačkoj bundi od kanadske kune, s mnogo zlatnog nakita i „Guccijevom“ torbicom u ruci. Detalje filma ćemo vidjeti kada se završi snimanje, a do tada možemo gledati fotogafije koje naprave paparazzi sa snimanja filma.

No, vratimo se na priču od Lady Gagi, koja je od odbačene djevojčice postala jedna od najpopularnijih osoba na svijetu. Kao curica je bila tiha, povučena i šutljiva, njeni roditelji su je jedno vrijeme vodili i kod dječijeg psihologa, jer su vjerovali da se s njom nešto događa, iz razloga što im je uvijek djelovala čudno. Prve tinejdžerske muke osjetila je čim je krenula u srednju školu, a zbog svog neobičnog načina oblačenja i šminkanja, brzo je postala meta druge djece koja su je neprestano zadirkivala, napadala i vrijeđala.

– Oduvijek sam bila drugačija i nisam se uklapala u šablone. Imala sam samo nekoliko prijatelja i obožavala muziku. Naravno, bilo je tu i mnogo muškaraca, ali pisanje pjesama za mene je uvijek bilo na prvom mjestu. Zbog svoje različitosti, sa samo petnaest godina pala sam u duboku depresiju. Pljuvali su me i govorili mi da smrdim, da sam nakaza, greška prirode – kazala je u jednom intervjuu Gaga.

Zatvarala se u kuću i svirala, te je tim putem izbacivala svu negativnu energiju koju je imala, kao i mržnju koju je osjećala prema drugima.

Sa sedamnaest godina dobila je stipendiju za studij klavira na prestižnom fakultetu, jer je bila najbolja u svojoj klasi, no njoj je bilo zanimljivije opijati se na žurkama i pušiti travu, te je odustala od fakulteta nakon samo jednog semestra. Živjela je pod kirijom, u stanu koji nije imao najbolje uslove, ali pošto joj je otac platio godinu unaprijed, zaprijetio joj je, ukoliko ne uspije, da će morati da se vrati školovanju. Kako je kazala, tada je spoznala koliko je život zapravo težak i surov. Živjela je s pacovima, pjevala je po kafićima i zarađivala tek toliko za jedan obrok. Nije imala vode nekada da se okupa zbog neplaćenih računa.

PLAKALA KADA SE PROBUDI I SHVATI DA SMRDI

 

– Tada uopšte nisam bila nesretna, naprotiv, vodila sam život pravog umjetnika i samo sam ponekad, jer to inače skoro nikada ne radim, plakala. Suza bi mi kanula kada bih se probudila i shvatila da stvarno smrdim, kao što su mi to djeca nekada govorila. Mnogo sam pila, i to uglavnom na crtu u lokalima gdje sam radila – kazala je kad se prisjetila svoje prošlosti.

Nakon dvije godine sviranja po klubovima, njen američki san konačno se ostvario. Uoči devetnaestog rođendana, upoznala je producenta Roba Fusarija, koga je oduševila svojim talentom. Nedugo zatim potpisala je ugovor za produkcijsku kuću „Def Jam“ i snimila svoj prvi singl „Boys, boys, boys“. Ubrzo se još nekoliko njenih pjesama našlo na vrhu top-lista i popularnost kontraverzne pjevačice počela je da raste vrtoglavom brzinom.

Mnogi su je nazivali Madonninom nasljednicom, ali ona je nekada pretjerivala u svojim nastupima ili javim pojavama, posebno kada se pojavila u haljini od mesa, od glave do pete. Također je priznala da je biseksualka, da voli i muškarce i žene.

– Imala sam mnogo muškaraca i žena. Ne stidim se činjenice da uživam i u ženskim tijelima, ona su, zapravo, mnogo ljepša nego muška, nemaju dlake i čarobno mirišu – s osmijehom je često izjavljivala. U tom periodu odala se drogama, izjavljujući često da je za doručak konzumirala samo kokain.

Da nije sve tako bajno, uvjerila se kada joj se otac razbolio zbog njenog načina života, kazavši da je to jedino što je muči u životu.

S godinama se smirila, ne pravi javne scene kao ranije, te postaje sve priznatija u svom poslu, čemu svjedoči i činjenica da je rame uz rame pjevala s Jennifer Lopez na inauguraciji sadašnjeg predsjednika Amerike Joa Bidena.


Ljubavni život

Prvi put se u javnosti pojavila s muškarcem, dizajnerom iz Los Angelesa Matthewom Williamsom, 2008. godine, na dodjeli Oscara. Dvije godine kasnije par je odlučio prekinuti svoju romantičnu vezu i fokusirati se na poslovni svijet. U međuvremenu je imala nekoliko veza, ali ništa ozbiljno do one s glumcem Kinneyem, koji ju je 2015. zaprosio dijamantnim prstenom u obliku srca, koji je dizajnirao s Lorraine Schwartz, dizajnericom nakita. Par se nakon toga sve češće pojavljivao zajedno u javnosti. Dvije godine kasnije ljubavi je došao kraj.

Godine 2017., Lady Gaga je sve više vremena provodila u društvu svog agenta Christiana Carina. Sredinom godine počele su se širiti glasine da su se Gaga i Carino preko ljeta zaručili, ali pjevačica je vijest o zarukama potvrdila tek 2018. Ipak, niti s Carinom Lady Gaga nije imala sreće, pa su u februaru 2019. službeno objavili da su raskinuli zaruke.

Naljeto 2019., pjevačica je na svom Instagram profilu objavila fotografiju s inžinjerom Danom Hortonom za kojeg se već nekoliko mjeseci ranije nagađalo da je nova ljubav Lady Gage, no i to je brzo „puklo“. Krajem prošle godine Gaga je viđena kako napušta klub iz Las Vegasa s neidentificiranim muškarcem. Kasnije se otkrilo da je riječ o poduzetniku Michaelu Polanskom s kojim je Gaga potvrdila ljubavnu vezu na Instagramu nakon zajedničkog vremena provedenog u Miamiju. Par je još zajedno.


Više puta silovana

Početkom prošle godine radila je intervju s Oprah Winfrey u kojem je priznala da je bila silovana.

– Više puta sam bila silovana kada sam imala 19 godina. Kao rezultat toga razvila sam PTSP. Nisam imala nikoga da mi pomogne, nisam imala terapeuta, nisam imala psihijatra, nisam imala doktora koji bi mi pomogao proći kroz taj period. Trpim hroničnu bol. Neuropatska bol kao odgovor na traume je dio mog života. Na antidepresivima sam, imam nekoliko doktora sada i tako preživljavam.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti