Domaća kuhinja: Pripremite iftar s ljubavlju

Piše: I.J.

Bliži se ramazan, a somuni i tradicionalna sofra najčešći su gosti u mnogim domovima. Posebnu čar predstavlja pripremanje iftara i sehura za ukućane u koje ulažemo mnogo ljubavi i pažnje. Donosimo vam nekoliko recepata kojima nećete moći odoljeti

 

Sarajevska topa

Foto: Destination Sarajevo

 

Sastojci:

100 g slanog kajmaka

100 g kisele pavlake

50 g putera

1-2 jaja

Priprema:

U tavi rastopite kajmak, pavlaku i puter. Dodajte jaje ili dva i miješajte na laganoj vatri da se istopi, ne previše, nesmije da vrije. Količinu prilagodite svom ukusu. Sve dobro izmiješajte da se istopi i na kraju dodajte malo soli. Poslužite uz vruć somun.

 

Begova čorba

Sastojci:

400 g kokošijeg ili pilećeg mesa

200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)

50 g putera

50 g brašna

20 g sušene bamije

1 žumance

50 g kajmaka ili milerama

1/2 limuna

1 lovorov list

malo soli i bibera

 

Priprema:

Kokošije ili pileće meso operite, stavite u šerpu, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer. U šerpu stavite puter, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte 15-ak minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi te zajedno prokuhajte. Razmutite žumance s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo putera, pobiberite.

 

Pileći Cordon Bleu

Sastojci:

4 pileća filea

biber

3 kašičice mješavine suhog začina

200 ml vode

2 kašike otopljenog putera (25 g)

2 čehna bijelog luka

½  kašičice origana

4 ploške suhog mesa

4 ploške trapista ili nekog drugog tvrdog sira

1 kašika maslinovog ulja

 

Za pohovanje:

80 g prezle

2 kašičice mljevene paprike

2 kašičice naribanog parmezana

 

Priprema:

Pileće filee stavite jedan po jedan u kesu i istucite ih čekićem za meso u tanke odreske. Meso pobiberite i pospite jednom kašičicom mješavine začina. U šerpu stavite vodu, dvije kašičice mješavine začina, otopljeni puter, protisnuti bijeli luk i origano. Zagrijte do vrenja i kuhajte nekoliko minuta. Pripremite smjesu za pohovanje tako da pomiješate prezlu, crvenu mljevenu papriku i sir parmezan. Na pileći file položite plošku suhog mesa, preko nje plošku sira, presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama. Pripremljeno meso umočite u tekuću smjesu, a zatim u smjesu za pohovanje. Pohovane odreske posložite u tepsiju premazanu maslinovim uljem. Prelijte ostatkom tekuće smjese i pecite u rerni zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni otprilike 45 minuta.

 

Hrskavi krompir sa začinima

Sastojci:

2 kg krompira

6 čehna bijelog luka

3 kašičice nasjeckanog svježeg origana

3 kašike nasjeckanog svježeg ruzmarina

2 kašike nasjeckanog svježeg vlasca za ukrašavanje

2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna za ukrašavanje

3 kašike maslinovog ulja ili ulja avokada

¼ kašičice bibera

½ kašičice morske soli

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni, te veliku tepsiju obložite papirom za pečenje. Temeljito operite i izribajte krompir, a zatim ga osušite papirnatim ubrusima ili ostavite da se osuši na zraku. Pažljivo ih nasjeckajte na kockice, a zatim ih prebacite na pripremljeni pleh. U maloj zdjeli umutite mljeveni bijeli luk, nasjeckani origano, nasjeckani ruzmarin, ulje, morsku sol i biber. Ovu mješavinu bilja prelijte preko krompira da postane ravnomjerno obložen, a zatim složite u jedan sloj bez preklapanja na svojoj tavi. Pecite u zagrijanoj rerni, prevrćući ih, 35-45 minuta.

 

Tufahije

Sastojci:

8 jabuka srednje veličine

200 g šećera

80 g oraha

1 bjelance

1 limun

1 šlag

1 l vode

2 vanilijina šećera

 

Priprema:

Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite da kuhaju u ključalu vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilijin šećer i limunov sok. Kuhane jabuke izvadite, a u vodu u kojoj su se kuhale stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi. Kuhane jabuke, koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilijinog šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

 

Hurme – najzdravije voće na svijetu

Hurme se smatraju najzdravijim voćem na svijetu, a nije ni čudno ako pogledamo njihov sastav – 100 g hurmi sadrži: 70% šećera (prirodni šećeri), 20% proteina, 3% masnoće.

Bogate su željezom, te se preporučuju kod anemičnosti. Također, sadrže mnogo vitamina A, B (posebno B3 i B5, koji su veoma rijetki u namirnicama), C i dr., te kalij, kalcij, fosfor itd.

Tu su i ostali benefiti: olakšavaju rad crijeva i potpomažu probavu, poboljšavaju vid, kao i rad mozga, odlična su zamjena za slatkiše, reguliraju tjelesnu težinu, snižavaju holesterol, jačaju srce i snižavaju krvni pritisak.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti