Kolač koji će definitivno probuditi sva vaša čula i biti sjajan partner uz kafu ili čaj u bilo koje doba dana
Sastojci:
- 200 g bezglutenskog mljevenog keksa
- 125 g maslaca
- 500 g krem sira
- 400 ml vrhnja za šlag
- 10 g želatina
- 10 kašika hladne vode
- 2-3 kašike soka od limuna
- Izribana kora od jednog limuna
- 200 g šećera u prahu
- 200-250 g borovnica (mogu i zaleđene)
- 2-3 kašike šećera
Priprema:
Kora: Borovnice kratko prokuhajte sa dvije ili tri kašike šećera, te iz toga uzmite sok koji ćete koristiti pri pripremi kore. U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac i sok od borovnica. Rukom izmješajte sastojke, a ako vam se učini da je masa previše suha, slobodno dodajte još soka. U kalup stavite papir za pečenje i formirajte koru.
Fil: Umutite sirni namaz sa šećerom. Posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga s prethodno umućenom smjesom. Želatin stavite u hladnu vodu i kada nabubri smjesu lagano zagrijte da se želatin skroz otopi, a nakon toga dodajte već pripremljenoj smjesi stalno muteći. Svemu tome dodajte sok i koricu od limuna. Dobijenu kremu podijelite na dva dijela. Bijeli dio odmah nanesite na podlogu od keksa, a u drugi dio dodajte ocjeđenje borovnice koje mogu biti cijele ili usitnjene u blenderu.
Kada se kolač potpuno ohladi, izvadite ga iz kalupa i ukrasite po želji.
(I.J.)