Cheesecake s borovnicama koji će vas oduševiti

Piše: Redakcija

Kolač koji će definitivno probuditi sva vaša čula i biti sjajan partner uz kafu ili čaj u bilo koje doba dana

Sastojci:

  • 200 g bezglutenskog mljevenog keksa
  • 125 g maslaca
  • 500 g krem sira
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 10 g želatina
  • 10 kašika hladne vode
  • 2-3 kašike soka od limuna
  • Izribana kora od jednog limuna
  • 200 g šećera u prahu
  • 200-250 g borovnica (mogu i zaleđene)
  • 2-3 kašike šećera

Priprema:

Kora: Borovnice kratko prokuhajte sa dvije ili tri kašike šećera, te iz toga uzmite sok koji ćete koristiti pri pripremi kore. U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac i sok od borovnica. Rukom izmješajte sastojke, a ako vam se učini da je masa previše suha, slobodno dodajte još soka. U kalup stavite papir za pečenje i formirajte koru.

Fil: Umutite sirni namaz sa šećerom. Posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga s prethodno umućenom smjesom. Želatin stavite u hladnu vodu i kada nabubri smjesu lagano zagrijte da se želatin skroz otopi, a nakon toga dodajte već pripremljenoj smjesi stalno muteći. Svemu tome dodajte sok i koricu od limuna. Dobijenu kremu podijelite na dva dijela. Bijeli dio odmah nanesite na podlogu od keksa, a u drugi dio dodajte ocjeđenje borovnice koje mogu biti cijele ili usitnjene u blenderu.

Kada se kolač potpuno ohladi, izvadite ga iz kalupa i ukrasite po želji.

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti